Перейти до вмісту
Home » Що ви забули на вулиці Костьольній

Що ви забули на вулиці Костьольній

День Франкофонії на вулиці Костьольній – фестиваль молодий, але вже достатньо відомий та амбітний. Цьогоріч він утретє допоможе закоханим у Францію наблизитись до омріяної країни. Вуличний театр, фотовиставки, кулінарні майстер-класи, дегустації, гастрономічні лекції й діджей-сети – це лише кілька пунктів із довжелезної програми фестивалю. Організаторка заходу, керівний партнер ресторанів Famille Très Français Наталія Нев’ядомська провела короткий гід фестивалем, поділася його родзинками й пояснила, чому цієї неділі кожен киянин повинен завітати саме на вулицю Костьольну.

За яким принципом ви обирали країн-учасниць проекту?

Цього року участь візьмуть три країни, а також організатори музичного фестивалю країн Африки. Учасників ми не обирали. Вони приєднались до проекту за власною ініціативою. За умовами фестивалю, долучитись можуть країни, у яких перша або друга державна мова – французька. Минулого року учасників було більше. Нині залишились найактивніші, які вже стали основними: Франція, Канада, Швейцарія.

Чому місцем проведення визначили вулицю Костьольну?

Тут розташований наш ресторан – основний організатор свята. Уже за рік після відкриття ми стали своєрідним культурним хабом, який пропагує не тільки французьку культуру, а й творчість загалом. На території ресторану проходили художні виставки, літературні й пісенні вечори, кінопокази. З часом нам забракло місця. Ми подумали: добре було б цю традицію розширити. Хотілося акумулювати позитивну енергетику й виплеснути її на вулиці. У Європі розвинута традиція ярмарків, коли люди, які живуть і працюють на одній вулиці, виходять надвір і разом спілкуються, продають товари, щось дегустують, слухають музику. Ми вирішили відтворити такий формат на Костьольній.

До того ж ця вулиця має досить насичену історію. Вона навіть трохи французька. Тут прекрасна архітектура. Коли ми заснували фестиваль, з’ясувалося, що раніше, ще до Андріївського спуску, на цій вулиці проходили вернісажі відомих художників, діяли картинні галереї. Тому ми вирішили відродити цю традицію й повернути Костьольній її минулу славу.

Чому свято триває лише один день? Чи плануєте в майбутньому зробити його довшим?

Уже третій рік нам ставлять це запитання. Раніше ми не мали досвіду й не могли передбачити, як відреагують кияни. Потім почали отримувати позитивні відгуки. Люди просили повторити свято й через півроку. Усе-таки ми вирішили, що захід буде щорічним. Чому фестиваль триває не два дні? Причина суто технічна. Вулиця Костьольна не пішохідна. Якщо перекрити її на два дні, виникнуть великі проблеми для міста. Хоч заходів вистачає на кілька днів, тривалість фестивалю поки не змінюємо.

Крім традиційної мистецької програми, відвідувачам запропонують долучитись до ранкового спортивного тренування. Яке його призначення?

Це свято створене для того, щоб поширювати радість і позитив. Фізична активність – це запорука щастя. Зранку треба енергійно прокинутися, щоб бути в хорошому настрої протягом дня. Минулого року ми займалися йогою. Тепер будемо виконувати більш активні фізичні вправи й разом з професійним тренером допоможемо людям прокинутися правильно.

Які музичні напрями й виконавці будуть представлені?

За рік ми змінили майже всіх учасників музичної частини. Залишились тільки балет «Чародії», дитячий театр «Колесико», Театр на Липках, який, до речі, покаже нову музичну виставу. Ми запропонуємо суміш різних жанрів і виконавців: спільне шоу брейкдансерів і діджея, баяністи, гурти в стилі джаз-мануш. Завершить вечір французький діджей.

День Франкофонії на вулиці Костьольній 2016

Які особливості цьогорічного свята?

Головна родзинка – перформанс одного дня. У неділю буде створений маленький мурал. Відомий мураліст Олександр Корбан, який переїхав з Донецька під час бойових дій, працює переважно у віддалених районах Києва. Нам він зробив унікальну пропозицію. Тут, на Костьольній, є дуже брудна стіна. Він її попередньо підготує, а в неділю намалює те, що сам захоче, але обов’язково в стилі нашої вулиці й фестивалю. Поділюся секретом: це буде невеликий елегантний портрет.

Крім цього, заплановано багато приємних сюрпризів від наших партнерів: майстер-клас дизайну зачісок, презентація автомобіля, розіграш авіаквитків до Парижа й дизайнерських капелюшків.

Як змінилася програма, якщо порівняти з минулорічною?

Ми посилили концепцію й урахували проблеми минулого року. Торік було забагато людей у нижній частині вулиці. Тому ми розділили зони дитячих і дорослих майстер-класів і перенесли всі дитячі локації у верхню частину. Там спокійніше й не так спекотно. Програма для дітей стане більш насиченою: крім ігрових і літературних майстер-класів, проведемо інтерактивні вікторини. Тут також розмістимо лаунж-зону з великою кількістю пуфиків, диванів, лавочок.

Раніше виставки проводили лише художники. Тепер ми розмістимо у верхній і нижній частинах вулиці тематичні колекції 10 фотографів. Крім цього, у нас нарешті з’явиться графіка. Можна придбати готові роботи або ж разом з художниками власноруч створити гравюру.

Після дворічної перерви ми повернемось до формату вуличних художників. Біля ресторану працюватимуть наші метри, зокрема Матвій Вайсберг. Це ті люди, які брали участь у славнозвісних вернісажах, а зараз проводять виставки як в Україні, так і за кордоном. У нас вони малюватимуть портрети безкоштовно.

День Франкофонії на вулиці Костьольній 2016

У чому перевага фестивалю над іншими заходами французької культури, наприклад, Французькою весною в Україні?

Мені здається, наш фестиваль – це органічне продовження Французької весни, яке проходить у червні. Доречніше говорити про те, чим ми відрізняємось від інших ярмарків і фестивалів Києва. Ми проводимо унікальне свято однієї вулиці. У ньому гармонійно поєднуються всі складові повноцінного життя щасливої людини, котра насолоджується мистецтвом і вміє відпочивати.

Чому кияни мають присвятити свій вихідний вашому фестивалеві, а не параду джек рассел тер’єрів, матчу збірної України чи звичайній прогулянці містом?

Я б порадила встигнути все: почати з параду тер’єрів, потім зайти на наш фестиваль, а ввечері подивитись футбол. До того ж можна відвідати ще й перший в Україні дитячий фестиваль архітектури, який триватиме два дні. Дуже зручно, що в центрі все близько. За один день можна побувати в кількох цікавих місцях. Ми ж щороку готуємо дуже насичену програму, щоб кияни встигли зайти до нас хоч на кілька годин.

Що плануєте робити, якщо піде дощ і всі заходи просто неба доведеться скасувати?

Ми це передбачили. Уже приготували спеціальне накриття: великі парасольки й намети.

День Франкофонії на вулиці Костьольній 2016

Ви анонсували благодійний ярмарок для дітей, хворих на рак. Які умови участі?

Партнери й учасники фестивалю автоматично долучаються, оскільки 10% внесків заплановано передати дитячому відділенню Національного інституту раку. Крім цього, можна зробити благодійний внесок для фонду «Запорука». Кошти до фонду передадуть і фотохудожники. Мені здається, що ця частина фестивалю дуже важлива, бо під час будь-якого свята треба ділитися своєю радістю з тими, хто цього потребує.

У чому особливе призначення заходів, присвячених французькій культурі, у наш час?

Вони створені для того, щоб у нашому житті було більше позитиву. Щоб ми нарешті навчилися любити життя й цінувати кожну його мить, уміли радіти. Погодьтеся, зараз нам цього не вистачає.

Фото з архіву Наталії Нев’ядомської.

 

Розпитувала Богдана Фесенко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.