Перейти до вмісту
Home » Безвіз по поличках

Безвіз по поличках

З 11 червня 2017 року українці офіційно можуть подорожувати без віз до 119 держав світу або ставити візу вже по прибуттю в країну призначення. Мрія десятків тисяч громадян нарешті здійснилася. Проте треба пам’ятати про документи, які може попросити прикордонник.

Карта візових режимів для громадян України

Найперше — біометричний паспорт. Це найважливіший документ. Без нього перетнути кордон без візи неможливо. Крім паспорта, прикордонники можуть попросити підтвердити мету поїздки (а можуть і не попросити). У будь-якому випадку треба бути готовим до всього. Тому краще візьміть із собою такі документи:

  • зворотній квиток (якщо подорожуєте автомобілем, квиток не є обов’язковим);
  • медичний страховий поліс;
  • бронювання житла;
  • лист-запрошення, якщо це приватна поїздка (у такому випадку можна не бронювати житло, а вказати в листі, що будете залишатися у родичів чи друзів);
  • підтвердження платоспроможності (готівка, картка або документ фінансового зобов’язання особи/компанії, яка вас запрошує). Документ фінансового зобов’язання оформлює приймаюча сторона у Відомстві у справах іноземців.

Думаю, зі зворотнім квитком та страховим полісом усе зрозуміло. Лист-запрошення від приймаючої особи або бронювання житла підтверджує мету вашої поїздки. Тепер до листа-запрошення вже немає жодних формальних вимог. Однак у ньому обов’язково мають бути дані особи або компанії, яка запрошує.

  • Що робити, якщо користуєшся каучсерфінгом?

Жодних проблем. Треба попросити господарів квартири надіслати лист із вказаною адресою та  підтвердженням того, що вони дозволяють  залишитися у них.

P.S. Каучсерфінг –  найбільша гостьова мережа для туристів. Члени мережі безкоштовно допомагають приїжджим з будь-якого куточка світу краще пізнати нову країну та пропонують їм місце для ночівлі, зазвичай, абсолютно безкоштовно.

Підтвердження платоспроможності — важливий пункт для перетину кордону.

Але фінансова відповідальність прописана в листі-запрошенні НЕ є доказом вашої платоспроможності. Тому потрібно мати або готівку, або гроші на картці (і підтвердити це), або документ фінансового зобов’язання, який оформлює приймаюча сторона.

  • Скільки треба мати з собою грошей?

Це залежить від країни, у яку ви хочете поїхати. Громадська організація “Європа без бар’єрів” створила мультимедійну карту з вимогами окремих держав до мінімальної суми коштів для перетину кордону. Переглянути її можете за посиланням нижче.

 

Карта Європи

Радіо Свобода вже підготувала відеороз’яснення, які документи необхідно взяти з собою.

Безвізовий режим не дає можливості працювати чи навчатися за кордоном без спеціального оформлення відповідних документів. Тим, хто їздить до країн ЄС часто та надовго, доведеться контролювати кількість днів, проведених в країнах Євросоюзу без візи. Обмеження таке ж, як і було з шенгенською мультивізою. Українці можуть перебувати за кордоном максимум 90 днів на кожні 180, тобто приблизно на півроку.

Українці вже випробували на собі переваги безвізового режиму.

Журналісти Радіо Свобода поділилися відео Гліба Жаворонкова про  перший досвід перетину кордону Україна-Словаччина після 11 червня.

Є вже й найсвіжіші враження українців про безвізовий режим в аеропорту Брюсселя.

 

А ось яким був перший день “безвізу” на українсько-польському кордоні.

У будь-якому випадку все не так страшно, як здається на перший погляд. Україна тепер стане частиною Європи не тільки географічно, але й політично, соціально та культурно. І не потрібно буде витрачати свій час на черги у візових центрах та готувати папку з купою документів. Більше того, відпочити у Європі можна досить дешево: каучсерфінг та лоукостери ніхто не відміняв.
Тож, друзі, уже можна планувати свій літній відпочинок. Приємних вам подорожей!

Розбирался Анжела Ляшко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.