Перейти до вмісту
Home » Україна і НАТО: бути чи не бути?

Україна і НАТО: бути чи не бути?

Питання вступу України до НАТО зараз на порядку денному. Які ж прогнози щодо вступу нашої держави до Північноатлантичного Альянсу і що нам потрібно робити вже зараз? Про це ми поспілкувалися зі співробітником політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Владиславом Бранашком.

Що Україна повинна зробити в першу чергу, щоб вступити до НАТО?

По-перше, ми повинні довести нашу армію до натівських стандартів. Без цього взагалі ніякої розмови про вступ бути не може. На саміті НАТО у Варшаві Україна представила новий Стратегічний оборонний бюлетень – свого роду покроковий план, що забезпечить реформування української армії до 2020 року.

Також важливе питання, що статут НАТО забороняє приймати країну з невирішеними територіальними суперечками, конфліктами. Тобто поки у нас на Сході йде війна, поповнити лави Північноатлантичного Альянсу буде проблематично.

Але нещодавно Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг дав зрозуміти, що на умову з конфліктом можна закрити очі.

Це дійсно так. Можна взяти за приклад Грузію, яка перебуває в ситуації конфлікту з Росією. Загалом, у Грузії зараз вищі шанси на вступ до НАТО. Але з іншого боку, обійти цю умову все ж таки складно.

Які переваги вступу України до НАТО?

Величезна перевага – це, звісно, що ми будемо під протекторатом Альянсу. Зараз на зовнішньополітичній арені всі погоджуються з тим, що основні загрози несуть “Ісламська Держава” та Росія. Тому, знаючи, що ми перебуваємо у складі Північноатлантичного Альянсу, Росія вже двічі подумає перед тим, як іти на свої авантюри.

Які, на вашу думку, мінуси вступу України до НАТО?

Чесно кажучи, я мінусів не бачу. Вони можуть бути, наприклад, у якихось технічних аспектах.

Джерело: bintel.com.ua

Скільки часу Україні знадобиться для того, щоб стати повноцінним членом НАТО?

Як я вже казав, потрібен час на реалізацію положень Стратегічного оборонного бюлетеня до 2020 року. Після цього має зібратися референдум. Можу сказати, що не більше 10 років.

Чи варто проводити референдум стосовно вступу?

Це не є обов’язковою умовою, але на даному етапі Президент України стоїть твердо на тому, що має бути проведено референдум. Це типова європейська практика, але якщо дивитися на той же Брексіт, вона не завжди позитивно закінчується.

Як вступ до НАТО позначиться на воєнних діях, що відбуваються на Сході України?

Я вважаю, що у той час, коли ми вступимо до НАТО, це питання вже буде вирішене.

Спілкувалась Олександра Сулименко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.