Перейти до вмісту
Home » Sziget для початківців: як вижити на фестивалі

Sziget для початківців: як вижити на фестивалі

Буває, у відпустці життя вдома здається трохи нереальним і далеким. Sziget підсилює це настільки, що потім заходити в звичну брудну маршрутку і повертатися до рутини стає ще складніше, аніж зазвичай. Що це за фестиваль, на якому в серпні виступлять Pink, Мак де Марко і Two Doors Cinema Club? Ми зібрали поради, перевірені на власному досвіді, для тих, хто цього року збирається на Острів свободи. 

Джерело: pre-party.com.ua

Sziget у перекладі з угорської означає «Острів», проходить у Будапешті на острові Обуда. Вперше фестиваль відбувся в 1993 році, але на ньому виступали виключно угорські виконавці. У охочих відвідати фестиваль є можливість купити 7-денний, 5-денний абонемент, або квиток на два дні. Проживання в наметах на острові безкоштовне, кожен може користуватися туалетами та душовими. Також  є можливість додатково придбати місця в кемпінгу, що розподілений за секціями. VIP-кемпінг пропонує багато переваг, серед яких закрита зона, вхід до якої дозволений тільки його жителям, безкоштовні Wi-Fi та зарядка для телефонів. Також кемпінги розподілені за країнами: можна пожити з французами в Apéro Camping, з італійцями в Alternativa. На острові є можливість ночувати не тільки в наметах, а й у фургонах та дерв’яних хатинах. Про всі доступні види кемпінгу можна знайти інформацію на офіційному сайті фестивалю.

Sziget – це не тільки фестиваль музики: острів пропонує відвідувачам десятки видів розваг, серед яких і йога, і тренінги, і лекції TED, майстер-класи з живопису та виступи цирку.

Джерело: szigetfestival.com.ua

До фестивалю

Краще купуйте квиток на фестиваль якомога раніше. На цьому можна заощадити з півсотні євро. Але якщо ви запізнилися (до липня 7-денних може не залишитися), приїжджайте в Будапешт і, швидше за все, ви зможете купити квиток з рук. З житлом все не так однозначно. Забронювати квартиру заздалегідь ще не означає, що ви знайшли найкращий варіант. Перед фестивалем на сайтах (Booking, Airbnb) зазвичай з’являються варіанти дешевше або ближче до острова Обуда, на якому і проводиться Sziget.

Про те, як дістатися до Угорщини, потрібно також подбати заздалегідь. З наближенням фестивалю ціна на квитки на літак може зрости вдвічі. Якщо плануєте їхати автобусом, потурбуйтеся про переїзд теж завчасно, інакше доведеться їхати з пересадками. Якщо прямих рейсів не залишилося, є автобуси до Будапешта зі Львова, Чопа, Ужгорода. Є можливість доїхати потягом Київ-Будапешт.

Джерело: szigetfestival.com.ua

Турбуватися про те, як потрапити на фестиваль вже в місті, не варто: йдіть за людьми з рюкзаками і браслетами на руках. Вам потрібно на станцію Filatorigat, до якої їде міська електричка від станції метро Batthyany ter. Раджу завантажити додаток SmartCity Budapest Transport, який працює в оффлайн режимі. Він підбере вам можливі варіанти маршрутів і вкаже час, який займає дорога. Метро вночі в Будапешті не працює, але ходять автобуси і електричка від Обуди.

Sziget пропонує туристам CityPass, але купувати його варто, якщо ви збираєтеся відвідувати музеї, купальні і пляжі в Будапешті. Якщо ні, вам підійде звичайний 7-денний, який можна купити в переходах біля станцій метро.

Під час

Всі покупки на острові відбуваються через спеціальну картку, на яку потрібно покласти готівку. Їжі на острові багато, але, як і на будь-якому фестивалі, коштує все в 2-3 рази дорожче, ніж у місті. Шматок піци обійдеться в 700–900 форинтів, а гуляш – в 2000. Якщо хочете заощадити, беріть все з собою – їжу проносити можна. В 5-10 хвилинах від острова є Ашан, в якому можна і поснідати, і безкоштовно підзарядити телефон. Якщо берете воду, будьте готові, що у вас її можуть збовтати і понюхаюти – проносити алкоголь заборонено. Але якщо знайдуть, вносити в чорний список вас ніхто не буде. Коктейлі на Сігеті дорогі і часто розбавлені. Сигарети на острові можна купувати з 18 років і тільки за наявності документів. На вході в тютюновий кіоск завжди стоїть охоронець і у кожного перевіряє документи. Якщо лінь виходити «назовні», на фестивалі є  супермаркет, де можна купити і йогурт, і капелюх, і кросівки.

Джерело: szigetfestival.com.ua

До речі про кросівки: беріть з собою зручне темне взуття, яке точно не шкода, тому що в разі дощу вам доведеться розгрібати ним бруд. А ось в одязі, макіяжі краще себе не обмежувати: Sziget це саме те місце, де ви можете втілити будь-які свої бажання. Якщо ви завжди мріяли розмалювати обличчя, ходити в рожевій перуці або стати спайдерменом, сміливо беріть все потрібне з собою. І в костюмі Пікачу, або з мавпою на руці, у вас буде більше шансів потрапити на фото або в офіційне відео.

Трохи про те, чого не можна. На острів заборонено проносити парасолі, наркотики, ножі, піротехніку. Детальніше можна прочитати на сайті. Якщо ви не купували додатковий кемпінг, ставити намет можна практично де завгодно. Але намагайтеся це робити подалі від сцени та в тіні. Не ставте намет на узбіччі біля дерев: деякі нетверезі можуть переплутати місце вашого сну з туалетом.  До речі, туалетів та душових кабінок на острові багато, але це ще нічого не означає. До п’ятого дня багато острі’вян настільки переймаються атмосферою «свободи», що перестають приймати душ або справляють свої потреби, не відходячи від бару.

Джерело: szigetfestival.com.ua

Більшість зберігають валізи, документи, гроші, цінні речі прямо в наметах, але для цього є камери схову. Беріть з собою потужний акумулятор, адже доведеться або стояти біля розеток і самому заряджати, або за гроші залишати телефон у спеціальних місцях. На острові дуже рідко, але можна зловити Wi-Fi.

Всі концерти зазвичай розпочинаються о четвертій годині дня, тому буде можливість або виспатися, або погуляти островом. Щоб стежити за програмою, краще скачати офіційний додаток Sziget: він працює офлайн і повідомляє про початок концерту, який ви обрали, за 15 хвилин. Всім безкоштовно видають “паспорт” Sziget, який швидше нагадує буклет з розкладом і картою острова. Приходити за годину, щоб зайняти кращі місця не завжди обов’язково. Зазвичай всі починають сходитися за 10 хвилин до початку, тому, щоб стояти під сценою, досить прийти за півгодини.

Джерело: szigetfestival.com.ua

Практично всі концерти починаються вчасно, і практика затримок в годину, перенесення або скасування виступу практично відсутня. Будьте готові до того, що на фестивалі багато курять в натовпі, і не тільки сигарети. Також вас може облити сидром або дати рукою в щелепу п’яна, але щаслива людина. Люди тут доброзичливі, і майже завжди перед вами вибачаться, обіймуть і посміхнуться. Культура концертів тут відрізняється від тієї, до якої звикли ми: якщо в Києві за те, що ти стрибаєш і кричиш, можуть і штовхнути, на Сігеті часто все навпаки.

Нічне життя на острові теж різноманітне. Не залишайтеся в одному місці: на різних локаціях можна і Black Eyed Peas послухати, і кантрі, і потанцювати під техно, і посидіти біля вогнища. Будьте готові до того, що на фестивалі дуже багато пляшок, склянок, недопалків, які нам не показують на відео. Але сміття, сморід, дорожнеча – це все дрібниці, порівняно з тим, яке почуття свободи ви знаходите на острові.

Джерело: szigetfestival.com.ua

Sziget – це не тільки про концерти, але ще і про спілкування та враження. Тут ви можете обговорити Muse з пенсіонером з США, навчитися пити, як це роблять французи, побачити зірку вірусного ролика на YouTube, зустрітися поглядом з улюбленим музикантом, навіть якщо вам це тільки здалося.

 

Ділилась інсайдами Аліна Овчаренко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.