Перейти до вмісту
Home » Солодка пігулка: топ-5 медичних систем світу

Солодка пігулка: топ-5 медичних систем світу

В Україні нарешті триває епопея з медичною реформою. Верховна Рада своїм рішенням дала старт новаціям, але зараз хоче внести поправки.

Поки ж ми чекаємо на позитивні зміни, інші держави активно розвивають у себе цю галузь. Пропонуємо огляд 5 країн з найкращими медичними системами світу (за матеріалами The Guardian).

Джерело: lifehacker.com

Франція

Статистика: У Франції стрімко ростуть темпи народжуваності. Крім цього, збільшується і частка медицини у ВВП країни. Проте це не відображається в міжнародних звітах – лише дев’яте місце в рейтингу Фонду Співдружності.

Особливості: Пацієнти мають право обирати, до якого лікаря ходити та які процедури робити. Рівень відвідування державних медичних закладів – більше 70%. При цьому частка найбідніших людей та хворих із хронічними хворобами охоплюється повністю.

За всі операції (процедури) французи сплачують авансом за допомогою картки Carte Vitale – це допомагає економити кошти в межах 10-15%. При цьому, звичайний візит до лікаря коштує 23 євро.

 

За медичні послуги у Франції розраховуються карткою Carte Vitale. Джерело: centremedicalmondial98.fr

Швеція

Статистика: Швеція посідає третє місце в рейтингу Фонду Співдружності: має високу частку лікарів у відношенні до загальної кількості населення, рівень витрат на охорону здоров`я вище середнього, рівень вживання наркотиків відносно низький.

Особливості: Пацієнти, які бажають відвідати лікаря, повинні заплатити аванс: він варіюється в залежності від регіону, але зазвичай складає близько 20 євро. За дітей треба платити лише тоді, коли їх забирає швидка допомога – 12 євро. Прийом дорослого у екстреній ситуації обійдеться тому у 40 євро. Перебування ж у лікарні коштує 10 євро в день. При цьому, шведи можуть обирати між державними та приватними закладами.

Також існує спеціальна система, де люди сплачують певну суму за охорону здоров’я за рік (90-110 євро). Але після оплати всі процедури безкоштовні. Ліки продаються за знижками, тому місцеві ніколи не витрачають більше 225 євро за рік.

Джерело: radiax.com

Сполучені Штати Америки

Статистика: американська медицина не досить високо цінується в рейтингах – лише 11 місце за даними Фонду Співдружності. Але США витрачає багато коштів на розвиток охорони здоров`я – на 17% більше, ніж конкуренти.

Особливості: лікарні зобов’язані безкоштовно приймати пацієнтів в екстрених ситуаціях. Держава повністю покриває витрати на боротьбу з наркотиками.

У цілому, стандарти в медицині високі, можливо, найкращі у світі. Але такі хвороби, як ожиріння та психічні розлади, часто недоліковують.

Джерело: dailydisclosure

Японія

Статистика: Японія все більше витрачає кошти на охорону здоров`я. Зменшується середня тривалість часу, який пацієнт проводить в лікарні.

Особливості: кожен житель Японії повинен мати державне медичне страхування. Постійні співробітники, як правило, закріплені за своїм роботодавцем. Приватні ж підприємці чи безробітні мають приєднатися до національної системи страхування. При цьому, загальні медичні збори складають 30% від вартості стаціонарного чи амбулаторного лікування (в т.ч. надзвичайні ситуації) для працездатного населення і 10% для людей, старших 70 років. Збори не стягуються з незастрахованих громадян із низьким рівнем доходів.

Джерело: researchnewstoday.com

Система державного страхування охоплює широкий спектр послуг: стаціонарна допомога, психічне здоров’я, стоматологічні процедури тощо. Про високий рівень розвитку медицини в Японії свідчить вражаючий показник тривалості життя в країні – 83 роки.

 Німеччина

Статистка: Німеччина – п’ята в рейтингу Фонду Співдружності. Витрачає на охорону здоров`я більше, ніж в середньому по ЄС.

Особливості: близько 85% населення країни має державне медичне страхування. Ті жителі Німеччини, котрі заробляють більше, ніж 4350 євро в місяць, можуть оформити страховку у приватній компанії. Цей варіант також популярний серед фрілансерів та приватних підприємців.

Тримав руку на пульсі Олексій Павлиш

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.