Перейти до вмісту
Home » Демоверсія Ізраїлю в Києві

Демоверсія Ізраїлю в Києві

“Ласкаво просимо до Ізраїлю”, – такими словами вас зустрінуть організатори ярмарку Israel Open III. І хоча він проводиться в Києві, та все ж атмосфера гостинності землі обітованої дозволяє забути про реальні географічні координати. Захід створений спеціально для допомоги репатріантам (євреям у другому – третьому поколіннях, які бажають повернутися на Батьківщину) в отриманні ізраїльського громадянства. У чому ж полягає адаптація та інтеграція нових громадян країни та скільки людей вже повернулося в Ізраїль?

Репатріація діє на основі “Закону по повернення” (1950 р.). Він передбачає, що кожен єврей разом із дітьми та правнуками має право на громадянство у Державі Ізраїль. Між іншим, кількість охочих стати ізраїльтянами найбільша на території СНД. Лідирують тут Росія, Україна, Франція та Бразилія.

Цікаві факти нам може показати статистика: у 2013 році кількість українців, які знайшли в себе єврейське коріння і захотіли переїхати у Державу Ізраїль, складала понад дві тисячі осіб, у 2014 – 6 тисяч, у 2015 – 7 тисяч. За останній рік охочих трохи поменшало – 5,5 тисяч осіб. Представник єврейської агенції “Сохнут” Роман Полонський на початку 2017 року пояснив причини такого спаду на сайті Об’єднаної єврейської общини України. За його словами, ситуація в Україні трохи стабілізувалася за останній час, а жити стало значно спокійніше, тому люди й почали звикати. Однак він заявив, що економічне становище України досі залишається хитким, і продовження військових дій на Сході нашої держави буде ще одним поштовхом для збільшення кількості репатріантів з України.

Що ж виходить: що гірше в Україні, що краще в Ізраїлі? Під час Israel Open III мені вдалося поспілкуватися із Діною, представницею агенції “Сохнут”.  Разом із родиною жінка переїхала з Києва до Ізраїлю 20 років тому. Зараз вона допомагає іншим репатріантам отримати єврейське громадянство та освоїтися у новому суспільстві. Діна займається організацією освітніх проектів для молоді від 18 до 30 років. Маючи багаторічний досвід роботи у сфері репатріації, вона розповіла про переваги для репатріантів та як новоприбулих зустрічають на новій Батьківщині.

Дуже важливо мати когось, хто б підтримав репатріанта у важкий для нього період. Подача документів, прощання з друзями та дорога кудись у невідоме – все це дуже складно для будь-якої людини. Тому наша агенція надає цілодобову підтримку, допомагає із оформленням паперів, перекладом та освоєнням на новому місці. Ми підемо із вами вперше у дитячий садок, школу, лікарню, банк чи на роботу. Кожному, хто отримав єврейське громадянство, треба розуміти, що статус репатріанта має багато переваг та зобов’язань. По-перше, це знижки та пільги на оплату навчання, курсів івриту, оренди квартири на перший час. По-друге, це зниження податків. Серед зобов’язань: підтвердження всіх необхідних паперів, дипломів про освіту тощо, відповідність вимогам “Закону про повернення”. До того ж усі системи комунальних оплат, банки, медицина вимагають знання івриту, тому пройти курс цієї мови – просто обов’язково.

Однак із усім цим представники нашої агенції допомагають репатріантам. Як жителька міста Рамле, можу сказати, що ми не приймаємо в місто, ми приймаємо в сім’ю. Тому ваші сусіди чи будь-хто в місті завжди буде готовий вам допомогти у процесі адаптації. Ставати на ноги в Ізраїлі дуже легко. Особливо в маленькому місті. Тут всі один одного знають, а необхідні установи (лікарні, банки, школи) розташовані зовсім поряд.

Якщо ви були на Israel Open III, то ймовірно, що вас також декілька разів запитували про наявність євреїв у роду. Здається, що цей захід – своєрідна вечірка “для своїх”: тут вам  розкажуть детально про міста для репатріації, працевлаштування, освіту та навіть допоможуть із оформленням перших необхідних документів. А на другому поверсі всі охочі можуть поласувати кошерною і некошерною їжою, пройти різноманітні майстер-класи, сфотографуватися на пам’ять та поринути у віртуальну реальність. І все це – для майбутніх ізраїльтян, тих, хто поповнить лави громадян Держави Ізраїль.

Щоправда, більше половини опитаних мною людей відповіли, що пошуком єврейського коріння вони почали займатися після того, як переглянули всі переваги для новоприбулих. Тобто їх приваблюють ціни, а не можливість повернутися на свою батьківщину.

Фото: pexels.com

 

Розбиралась Анастасія Темченко 

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.