Перейти до вмісту
Home » Тюрма народів: боротьба триває

Тюрма народів: боротьба триває

Кримськотатарські й українські прапори та банери з написами “Російські окупанти, геть з Криму”. На Майдані Незалежності відбувся мітинг на підтримку політв’язня Ахтема Чийгоза. 11 вересня так званий “Верховний суд” Криму оголосив заступникові голови Меджлісу вирок – 8 років колонії суворого режиму. Ахтема Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради Криму. Його звинуватили в організації масових заворушень.

Звернення Ахтема Чийгоза до учасників мітингу зачитав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“11 вересня слухав вирок. Скільки цинізму, брехні і, головне, страху за кожним вимовленим словом і діями суддів, влади Росії перед силою, мужністю, рішучістю мого народу. Як їх дратує, лякає істинний патріотизм, який їм незрозумілий і непритаманний. Їм зручно прикриватися псевдопатріотизмом, просоченим гнилим націонал-шовінізмом, які вони насаджують не лише своєму народу,” – зазначив Ахтем Чийгоз.

Політв’язень також наголосив:

“Кожен кримський татарин та кожний українець повинен розуміти, що наше право на свободу, гідне життя та любов до Батьківщини є небезпекою для російської влади.”

 

Наприкінці мітингу учасники одноголосно ухвалили резолюцію, в якій закликали міжнародну спільноту посилити політичний, економічний та політичний тиск на Росію. Вимагали також внести до порядку денного перемовин з міжнародними організаціями питання про звільнення Ахтема Чийгоза та інших незаконно засуджених громадян України в Криму.

Станом на сьогодні список українських політв’язнів на території Росії й окупованого нею Криму налічує 20 ув’язнених осіб та 33 таких, що перебувають під слідством. На півострові масово зазнають політичних утисків кримські татари. Тринадцятьох із них відправили до Росії.

Ледь не кожного дня у будинки кримських татар вриваються з обшуками, їх затримують під час зібрань та карають часом непосильними штрафами. Наразі ефективної стратегії спротиву таким діям окупаційної влади немає. Активісти радять єдине: не мовчати про будь-які порушення прав людини в Криму.

 

Побувала Ірина Родіна

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.