Перейти до вмісту
Home » Ґрета Тунберґ: еко-захисниця чи звичайний підліток-популіст?

Ґрета Тунберґ: еко-захисниця чи звичайний підліток-популіст?

Фото: Reuters

Обережно! Ця тема розпалює дискусії та п’яті точки! Ми Вас попередили, – ред. 

Грета Тунберг – 16-річна активістка, що здобула світову популярність завдяки активній боротьбі зі змінами клімату. У серпні 2018-го, напередодні навчального року, шведська школярка почала незвичайний протест, участь в якому взяла лише вона сама. Замість відвідування шкільних занять дівчина щодня приходила під стіни будівлі шведського парламенту в Стокгольмі з плакатом, на якому був напис: «Шкільний страйк за клімат».

На той момент Греті було 15 років. Кількома місяцями раніше вона увійшла в число переможців конкурсу статей про боротьбу з кліматичними змінами, який організувала шведська газета Svenska Dagbladet. «Я роблю це, тому що ви, дорослі, занепастили моє майбутнє», – було написано на листівках, які роздавала школярка.

Рух, започаткований дівчиною, набув світової популярності. Про неї знає майже кожен. Тим паче, цього року Грета Тунберг також мала можливість виступити з промовою на саміті ООН. Її виступ був настільки вражаючим, що став провідною темою обговорень на кілька тижнів, а американський журнал «Time» навіть висунув дівчину на номінацію «Людина року».

Проте чи справді дії Грети Тунберг є настільки мотивуючими чи це звичайнісіньке пустослів’я й гра на публіку?

Розглянемо детальніше деякі з найбільш обговорюваних вчинків Грети. Наприклад, її подорож з Європи до США. Тунберг давно відмовилася від перельотів через свої екологічні переконання. Вона критикує літаки за занадто великий «вуглецевий слід» (сукупність викидів парникових газів, вироблених індустрією прямо або побічно). Тому в Америку 16-річна шведка вирушила разом з батьком на яхті, оснащеній сонячними батареями, а в подорожі їх супроводжували професійні яхтсмени і оператор. Варто сказати й про те, що поки Грета «не забруднювала природу», частина екіпажу все ж таки вилетіла за нею на літаку, аби потім повернути цю яхту додому. Ще один літак вилетів з іншою командою людей, які мали допомогти Греті дістатися Європи. Тож кому Грета зробила краще? Певно що лише собі.

Крім того, у мережі можна знайти кілька фотознімків, на яких Грета відпочиває та снідає. На них ми бачимо дівчину, яка настільки переймається станом навколишнього середовища, що споживає їжу з купи пластикових тарілок та пляшок. Так, можливо, потім вона збере це сміття разом та віднесе на переробку, але ж про це нічого ніде не сказано. Складається враження ніби маленька шведка просто чудово грає на камеру.

Отже, однією з основних проблем Грети Тунберг є те, що вона намагається привернути увагу голосними викриками на самітах ООН та відмовою від літаків, у той час як вона могла б просто на власному прикладі показати, як сортувати сміття або які предмети побуту можуть підлягати вторинній переробці. Дівчині слід бути ближче до людей та спробувати пояснювати прості речі. Вона має почати пропонувати дії, а не лише якісь захмарні ідеї, які навряд чи колись збудуться. Але, на жаль, поки що будь-який еко-блогер є більш мотивуючим для своєї аудиторії, аніж Грета для всього світу.

Валерія Пастушенко

ПОДІЛИТИСЯ: