Перейти до вмісту
Home » Кашмірський конфлікт – економічні коливання Індії та Пакистану

Кашмірський конфлікт – економічні коливання Індії та Пакистану

Фото: cn.com.ua

Територіальний конфлікт Індії та Пакистану щодо регіону Кашмір починає негативно впливати на економіку цих країн, згідно з онлайн-виданням Open Democracy. Місяць тому у Пакистані припинили доставку ліків та бавовни від країни-сусіда, тоді як економічні втрати для Індії, спричинені політичною сутичкою, нині оцінюють понад 1,4 мільярда доларів.

У чому причина?

Індія скасувала особливий автономний статус підконтрольної їй частини Кашміру у серпні цього року. Це зі свого боку викликало гнівну реакцію з боку пакистанського уряду, який вирішив припинити торгівлю з Індією. Тепер, коли минуло чотири місяці з часу заборони, негативні наслідки для економіки обох держав стали очевидними.

Хто постраждав більше?

«Припинення постачання препаратів з Індії призводить до ускладнення ефективності роботи лікарень та стану здоров’я пакистанських громадян», – заявив керівник японської компанії, що працює в Пакистані, повідомляє Reuters. Внаслідок цього збільшується використання сумнівних медикаментів з Близького Сходу.

Варто зазначити, що у 2018 році експорт до Пакистану з Індії збільшився на 7,4% порівняно з попереднім роком, що відзначає зростання на понад 5% другий рік поспіль. Найціннішим експортом до сусіда є бавовна, від якої залежить індійська текстильна промисловість. Вже кілька місяців Пакистан експортує в США та Бразилію.

У результаті суперечки Індія також змушена імпортувати хімічні речовини та іншу продукцію з Близького Сходу. Однак кашмірський конфлікт чинить більший тиск на економіку Пакистану, оскільки ціни у нових постачальників товару є вищими, ніж в індійських.

Що відбувається в Індії?

Протягом цих чотирьох місяців, через встановлення комендантської години, обмежений доступ до інтернету та діяльність роздрібних торговців на території Кашміру Індія втратила близько 1.4 млн доларів, повідомляє Кашмірська торгово-промислова палата.

Що буде далі?

Для Індії, яка висловила припущення, що може відмовитися від переговорів зі Всестороннім регіональним економічним партнерством щодо угоди про вільну торгівлю, Пакистан може стати головним напрямком її експорту.

Оскільки Індія та Пакистан мають спільну історію торгівлі та розвитку бізнесу, основні корпорації обох країн активізують заклики до покращення двосторонніх економічних відносин.

Олеся Дейнека

ПОДІЛИТИСЯ: