Перейти до вмісту
Home » Українці проти: хвиля акцій у 2019 році

Українці проти: хвиля акцій у 2019 році

Протягом 2019 року українці не нехтували можливістю використовувати право на мирні зібрання. Активісти висловлювали свої позиції, невподобання, щодо певних ситуацій чи дій влади, а також демонстрували громадський контроль на вулицях і в мережі. Про те, чому і як українці протестували протягом 2019 року в нашому матеріалі. 

Фото: ЕспресоТВ

Світові течії: «Марш за клімат»

20 вересня 2000 українців з різних міст зібралися в Києві, щоб приєднатися до світового «Маршу за клімат». Активісти пройшли від Михайлівської площі до Банкової, де передали до Офісу Президента листа з вимогами. Акцію організували близко 10 еко- та правозахисних ініціатив.

Активісти вимагали від української влади звернути уваги на глобальну катастрофу, а в локальному контексті на постійне забруднення повітря. Серед учасників переважно була молодь, яка надихнулася 16-річною школяркою Гретою Тунберег зі Швеції.  «Марш за клімат» також пройшов також ще у 160 містах

Фото: ТСН

Дірки правоохоронної системи: «Хто замовив Катю Гандзюк?»

Протягом року відбулося близько 10 акцій ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», на яких активісти вимагали  активного розслідування справи та звільнення бездіяльних посадовців (зокрема, лозунги «Авакова у відставку»).

Протести проходили по всій Україні. Зокрема, на роковини смерті активістки, 4 листопада,  акція «Рік без Каті» пройшла у 40 містах. У Києві активісти приходили під будівлі Служби Безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Офісу Президента. Протести традиційно виділялися яскравими фаєрами та залишеними написами на асфальті. 3 квітня активісти розлили кров біля Херсонської ОДА, а 27 липня закидали будівлю поліції петардами.

Ініціатива «Хто замовив Катю Гандзюк?» була створена 3 серпня після нападу на Катерину. Люди влаштовують акції, ходять на суди, повідомляють про хід справи в мережі. Також був створений «Список Гандзюк», до якого входять історії нападів на активістів, справи яких не розслідуються зовсім, або розслідуються дуже мляво.

Фото: Збруч

Ні капітуляції: РОК критикує, протестує, пропонує

Після парламентських виборів наприкінці літа самоорганізувалося нове об’єднання українського громадянського суспільства Рух Опору Капітуляції. Залучені активісти взяли під свій контроль дії влади з урегулювання конфлікту на Донбасі.

Протягом року було проведено близко 5-ти акцій. Окрім протестів та медійної діяльності активісти розробили власний варіант вирішення конфлікту – «Українську доктрину  безпеку та мир», головною тезою якої є: «мир має бути, але не будь-якою ціною». 

Остання акція «Варта на Банковій» проходила впродовж доби з 8 на 9 грудня з нагоди перемовин у Франції. За словами одного з лідерів руху Андрія Левуса, кампанія не ініціює повалення влади та не має партійних амбіцій. Вони вбачають за свою місію допомогти владі вирішити конфлікт без здачі українських інтересів. 

Фото: Чернівецький промінь

«Безкарність вбиває»

31 травня п’яні поліцейські, стріляючи по бляшанках, поцілили в голову хлопчика. 3 червня дитина померла. 4 червня біля Міністерства внутрішніх справ пройшов протест «Безкарність вбиває». Під будівлю принесли дитячі іграшки та плакат з написом «Мені було 5. А скільки дадуть вбивцям?». 

Ганна Велігдан

 

ПОДІЛИТИСЯ: