Перейти до вмісту
Home » ЯК МИ БУДЕМО ВЧИТИСЯ 2021 РОКУ

ЯК МИ БУДЕМО ВЧИТИСЯ 2021 РОКУ

2020 рік показав, що для досягнення успіху не достатньо у річному плануванні враховувати можливі ризики та продумувати запасні варіанти – важливо володіти гнучкістю, аби швидко реагувати на нові виклики та за потреби переформатовувати роботу докорінно.

Пандемія коронавірусу зачепила усі сфери життя і змусила по-новому поглянути на те, що насправді важливе, зокрема – чи тим більше – у сфері освіти. Тут минулоріч на передній план вийшов формат дистанційного навчання. З упровадженням карантину у березні українські школярі та студенти перейшли у віртуальні кабінети, соцмережі рясніли безкоштовними вебінарами, курсами та школами, а Zoom у стислі терміни став невід’ємною частиною навчального процесу, збільшивши при цьому  свої прибутки на сотні відсотків.

З часом постало питання, як умови соціальної дистанції впливають на ментальне здоров’я людини та наскільки онлайнове навчання є ефективним із часом; у освітні процеси почали упроваджувати нові формати, зокрема змішане навчання.

Як навчальні проєкти Фундації Суспільність транформувалися у 2020.

Січень-лютий 2020. Перші повідомлення про COVID-19.

Рік розпочався з відкриття нової Школи стратегічних комунікацій та антифейку – одноденного інтенсиву для медійників у затишному Gram Bar’і. Тоді  ми не здогадувалися, що скоро не зможемо пити разом кави, обговорювати почуте від тренерів, сперечатися і робити традиційне спільне фото.

Наступні 10 місяців стали викликом.

Березень-квітень 2020 року. Початок локдауну.

Всі намагаються зрозуміти, що робити далі. Деякі проєкти переписують чи закривають, більшість – переносять, тоді здавалося, що карантин на місяць-два.  Ми вивчаємо можливості онлайну, аби продовжувати роботу за будь-яких умов, та проводимо Школу стратегічних комунікацій та антифейку в онлайні.

Освоєний новий формат не задовільнив нас. Є розуміння, що потрібно шукати гібридні форми на випадок полегшення карантину і працювати над вдосконаленням онлайн-формату у випадку жорсткого локдауну.

І якщо з одноденним інтенсивом вдалося знайти прийнятне рішення, викликом стало проведення чергової сесії Хабу медіа мобільності, який передбачає фізичну присутність в обраній редакції.

Вирішуємо проводити для майбутніх стажерів онлайн-зустрічі з практиками до послаблення карантину, це дає змогу не втратити зв’язку із набраними інтернами та дати їм нові знання.

Травень-червень 2020 року. Випробування офлайном.

Провести перший захід офлайн – Міжрегіональну Школу конвергентної журналістики в Одесі – стає справжнім викликом. Перш за все потрібно подбати про безпеку, рекомендації ВООЗ і МОЗ України моніторяться і переперевіряються не один раз при підготовці. Основним питанням стає, як змусити людей бути свідомими і не наражати на небезпеку ні себе, ні оточуючих. Команда Фундаціїї Суспільність вирішує показувати власним прикладом.

Ця Школа для організаторів – справжній стрес-тест, який ми успішно пройшли та впровадили модель проведення заходів у період карантину, який включає у себе як живе спілкування, так і онлайн включення тренерів.

Липень-жовтень 2020 року. Гібридні формати навчання.

Послаблення карантину і напрацьовані моделі і формати освітніх заходів дають змогу провести ще низку Шкіл влітку і на початку осені. Щоразу ми намагаємось не втратити головного – елементів живого спілкування і обміну досвідом – та при цьому застосувати максимально безпечні гібридні форми навчання і практики.

Листопад-грудень 2020 року. Що далі?

Новий сплеск захворюваності в Україні приніс нові виклики для проведення освітніх заходів. Остаточно стає зрозумілим, що онлайн-навчання має свої переваги, якщо його проводити грамотно і підготовлено. Це інша робота зі слухачами, адже брак живого спілкування зміщує акценти і потребує використання більшої кількості матеріалів для опрацювання, прикладів, інтерактивних форм.

То як ми будемо вчитися 2021 року?

Пройшовши цей рік трансформацію від критичного ставлення до онлайн-освіти до усвідомлення переваг цього процесу, ми точно розуміємо – пандемія рано чи пізно закінчиться, але навчання вже ніколи не повернеться до стану 2019 року.

Нові технології в освіті, які до цього були тільки допоміжною моделлю, стануть невід’ємною частиною навчального процесу і в посткарантинні часи. Найближчим часом перевага буде у гібридних моделей, які поєднують переваги живого спілкування та мають елементи онлайн-освіти.

Оскільки цифрова грамотність людей вимушено підвищилась за цей час, то онлайн-платформи будуть і далі користуватись попитом у сфері освіті. При цьому люди будуть платити за послуги, цінуючи їх переваги.

Нарікання на нижчу якість онлайн-освіти, безумовно, мають підґрунтя, але після завершення пандеміїї питання якості отримання послуг переросте у питання зручності – кому, як і коли буде комфортно пройти той чи інший курс.

Тому пошук нових форм – це виклик 2021 року. Далі буде – в онлайні чи в офлайні.

Олена Шахова,

керівниця освітнього напрямку Фундаціїї Суспільність

ПОДІЛИТИСЯ: