Перейти до вмісту
Home » Далі буде: повзучий наступ «Ісламської Держави» 

Далі буде: повзучий наступ «Ісламської Держави» 

Уже місяць ситуація на Філіппінах залишається вкрай загостреною. Причина  – «Ісламська держава», що запустила свої кігті до Південно-Східної Азії і тепер загрожує стабільності і безпеці усього регіону.

фото: AFP

Ми звикли, що “ІД” – це Сирія, Ірак і території їхніх сусідів. На перший погляд здається, де Філіппіни, а де Близький схід. Насправді ж цей регіон – найперший пункт призначення для філіппінських мігрантів. Тисячі людей знаходять щорічно притулок у країнах Західної Азії, що загалом становить близько 10% населення держави. Мігрують переважно через бідність і нестачу робочих місць.

Філіппіни – єдина з-поміж азійських держав, в якій панує християнство (близько 80% населення – католики). Тобто тут все чітко. Усе, крім острова Мінданао на півдні країни, єдиного осередка ісламу в державі. Мусульмани живуть у тут від часу створення у 1520 році малайзійцем Шарифом Кабунгсуаном тут султанату. Султанати в цій зоні існують й досі, хоча офіційно й не визнаються.

Ситуація загострилася ще взимку. Тоді бойовики чотирьох філіппінських угруповань об’єдналися і заявили про намір створити провінцію «Ісламської держави» на острові Мінданао. А вже 23 травня терористичне угруповання «Маут», що присягнуло на вірність «ІД» атакувало і захопило тут місто Мараві. Що було далі? Те, що завжди трапляється, коли за справу береться «ІД». З десяток терористичних актів, масові страти, атаки готельного комплексу, лікарень, в’язниць, християнських церков, тисячі поранених і сотні загиблих.

Президент Філіппін увів надзвичайний стан на півдні держави і перервав свій візит до Російської Федерації. Країни Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у свою чергу заявили спільні дії проти бойовиків на півдні країни.

Прогнозувати ситуацію майже не можливо. Зрозуміло, від Філіппін залежить загальний стан безпеки в усій Південно-Східній Азії. Тому, ймовірно, підтримка як мінімум сусідніх держав Філіппінам гарантована.

 

Ілія Куса, політолог-міжнародник, сходознавець, вважає: Філіппіни навряд чи перетворяться на нову гарячу точку в світі.

По-перше, там військова база США. І тому вони не допустять дестабілізації.

По-друге, тамтешній президент Родріго Дутерте, хоча й експлуатує цю тему для просування рішення про введення воєнного стану в країні, не знищить усіх бойовиків без коливань.

По-третє, нікому в регіоні не вигідна дестабілізація ще однієї держави та піднесення “Ісламської держави” у Південно-Східній Азії. Сусіднім Індонезії, Малайзії, Китаю, Бангладешу вигідно знищити ісламістів на Філіппінах і не допустити поширення їхнього впливу.

Наразі “Ісламська держава” контролює лише частину міста Сараві на острові Мінданао: їм не вдалося просунутися далі вглиб території. Політолог запевняє: якщо їм не вдалося взяти ініціативу в сунітському Мараві, то на інших територіях вони також проваляться. До того ж у них недостатня ресурсна база.

Перетворення острова Мінданао на нову сіру зону і головний осередок нестабільності в регіоні, на думку сходознавця, також малоймовірне. Сам острів у відносній безпеці, там проблема лише з містом Мараві, яке рано чи пізно зачистять. До того ж це батьківщина президента. Він ніколи не випустить її з-під контролю, адже це завдасть удару його репутації.

  

 

Розбиралася Вероніка Орєхова

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.