Перейти до вмісту
Home » На північ від Парижа

На північ від Парижа

Парі, Парі (тут «р» читати максимально на французький лад)… Скільки снів та марень про це місто, скільки зізнань у коханні на вершині «залізної леді», скільки додаткових сантиметрів на таліях туристок, що не змогли встояти перед хрумкими круасанами, багетами та макаронами, скільки випитих келихів вина на залитих сонцем (інколи дощем) терасах, а скільки фото в «Instagram» з геолокацією «Paris, France» ─ і все це (ну, майже все) про візит до найбільш туристичного міста світу. Про Париж сказано, відзнято, написано, заспівано, промріяно, напевно, так багато, що складати оди цьому місту ще й тут не буду (хоча така спокуса є, це ж Париж). А ось про Францію за межами столиці розкажу.

Порада не досвідченого мандрівника, а людини, котра прислухалася до свого нутра, дещо закрила очі на безмежну любов до Парижа, але відкрила їх на дитячу мрію побачити океан, і не прогадала. Якщо ви у Парижу три і більше днів – виділіть один день та їдьте на північ. 2 години потягом/автобусом або машиною (якщо така є) ─ і ви у Трувілі. Trouville-sur-Mer, якщо точніше. Це Франція, але у Нормандії. Франція з присмаком свіжих устриць, Франція з солоним запахом Ла-Маншу,  Франція з бісиками в очах від сидру та кальвадосу.

Класичний сценарій одного дня в Трувілі («класичний» у найпрекраснішому розумінні цього слова) такий.

Знайомство

Трувіль невеликий, але у своїй мініатюрності максимально затишний. Дуже французькі будинки та кав’ярні, милі літні пари і час, що, здається, тут уповільнюється.

Базарчик з морепродуктами

Це просто «маст візіт». Тут можна знайти такі морепродукти, які на «Discovery» не завжди покажуть, придбати за «смачними» цінами і одразу ж скуштувати. Продавці, завжди чоловіки у грубих та високих гумових чоботях, роблять з твого замовлення витвори мистецтва. Устриці з лимоном на льодових подушках – найбільш фотогенічна річ, яку я бачила у своєму житті. Що вже казати про смак. Додаємо трошки білого вина, крики чайок, що долинають з берегу, вид на білосніжне колесо огляду та й, власне, Трувіль і картина ідеального дня майже готова.

Порада: щось смачненьке варто взяти і з собою – на пляжі не завадить.

 

 

Кальвадос і сидр

Тут довго розказувати не треба. Кальвадос, або яблучна горілка, відома завдяки Ремарку, та сидр – родом з Нормандії. Тож знайти справді якісний напій на його батьківщині буде нескладно. І знову ж таки на пляжі те що треба.

Ла-Манш

Усі дороги у Трувілі ведуть на узбережжя Ла-Маншу (щодо Риму не впевнена). А тут вже можна бігти йому назустріч, повільно йти, напускаючи піску у взуття, оглядатись на місто позаду, задирати голову та рахувати чайок і повітряних зміїв. Головне – відчувати. По-іншому неможливо. Тепер це і справді картина ідеального дня.

Поруч з Трувілем є ще Девіль, але це вже тема для іншої, не менш прекрасної історії.

 

Насолоджувалася Юлія Бурковська

І фотографувала теж

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.