Перейти до вмісту
Home » Нотатки моделі

Нотатки моделі

Марія Крамаренко – молода українська модель. Нещодавно дівчина  взяла академвідпустку у Варшавському університеті, щоб на рік присвятити себе роботі та подорожам. Ще не встигли охолонути її враження від поїздки до Японії, а Марія вже пакує валізи до Греції.  У перерві між зборами модель  розповіла про роботу в Токіо, професійні тонкощі та персональні виклики.

Фото з особистого архіву Марії

Чи легко тобі далося рішення щодо академвідпустки? Студенти рідко  наважуються відкладати навчання на потім, і через це іноді відмовляються від цікавих можливостей.

Справді, не всі однолітки зрозуміли моє рішення, деякі навіть засуджували. Робота моделі часто сприймається несерйозно.  Але я дуже вдячна батькам, які мене підтримали. Я трохи переймалася через іспити та оцінки, проте сьогодні це видається зовсім не вартим тих хвилювань.  Зараз я заслуговую на келих шампанського, бо не побоялася ризикнути тоді.

https://www.instagram.com/p/BTaaPJnhn-q/?taken-by=mariya_firstmk

І ось ти дізнаєшся, що  твоя перша робоча поїздка буде в далеку Японію. Твоя реакція?

Я неймовірно зраділа! Я мріяла побувати в Японії ще з дитинства. Багато читала про цю країну та її культуру. Також я чула, що Японія пропонує моделям багато можливостей для розвитку кар’єри, тому я просто мала їхати.

Звичайно, були деякі побоювання. Нехай у Варшаві я також живу сама,  але я розмовляю польською і знаю, що Україна зовсім поруч. Токіо – це вже якийсь новий виклик, зовсім інший рівень самостійності.

Як в Японії ставляться до українських моделей?

Японія – це просто ідеальна країна для нашої роботи. Там обожнюють всіх іноземців, а  особливо іноземних моделей. На всіх зйомках  до  нас ставилися з великою повагою. Нам робили процедури з найдорожчими засобами для догляду за тілом та обличчям, після роботи завжди дбайливо знімали макіяж. Японці постійно питають, чи не втомлений ти, чи не потрібна тобі перерва. Ми відчули неймовірне ставлення до себе.

https://www.instagram.com/p/BSYGw9gB6rk/?taken-by=mariya_firstmk

Чи легко японці йдуть на контакт?

Вони неймовірно ввічливі та привітні. Однак японці не підпускають інших надто близько до себе. З ними приємно спілкуватися, але дуже важко побудувати справжні дружні взаємини.

 Які 5 речей здивували тебе в японцях?

Японці не кажуть «ні».

«Я постійно чую у вас тільки слово «так», як сказати «ні» японською?» – запитала я на другий тиждень. Мені відповіли просто: «Ми не кажемо ні». Ввічливість для них на першому місці.

Японці майже не готують.

На сніданок, обід, вечерю вони воліють сходити у якийсь заклад, ніж сидіти вдома. Ресторани в Японії на кожному кроці.

Японці люблять випити.

Але, як би сказали наші люди, вони зовсім не вміють цього робити. Японці дуже швидко п’яніють. І це дещо кумедно. У п’ятницю вони прямо у своїх робочих костюмах йдуть після роботи в бар.  А вже вночі можна побачити, як ці ж офісні працівники лежать обабіч дороги в стані алкогольного сп’яніння. Більше того, це вважається нормальним і ніким не осуджується.

Японці відчувають себе в абсолютній безпеці.

Вони не думають, що хтось може щось вкрасти. Тут люди спокійно сплять у громадських місцях та транспорті. Ти можеш забути гаманець на центральній вулиці столиці і потім знайти його на тому ж місці. Твої гроші справді ніхто не візьме. Гаманець  буде лежати, доки ти за ним не повернешся.

Японці  погано володіють англійською.

Принаймні пересічні жителі. Більшість з них розуміє англійську, але через свій перфекціонізм вони не спілкуються чужою мовою. Японці  бояться зробити помилку чи щось не так сказати.  Часто мене рятувала тільки мова тіла – міміка й жести.

https://www.instagram.com/p/BRUytC1BP6R/?taken-by=mariya_firstmk

Одне слово, яким би ти охарактеризувала Токіо?

Kawaii

Будь-яке місто це для мене насамперед люди. І всі токійці були неймовірно милі та добрі у своєму ставленні до мене. Тому їх слово Kawaii (з японської  – милий) у першу чергу асоціюється у мене з Токіо.

А що було найскладнішим у перші тижні в Токіо?

Якщо  чесно, було дуже складно розібратися з метро. Мільйони зупинок, входів та виходів. Станція  Майдан Незалежності відпочиває.

Також було не легко весь день знаходитися в машині. Іноді  траплялося по 10 кастингів на добу і ти постійно кудись їдеш-їдеш, постійно в дорозі, та ще й не сам, а разом з іншими моделями. Добре, коли поруч твої подруги. Однак часом це були чужі дівчата, яких ти погано знаєш чи з якими в тебе дещо натягнуті стосунки.

До речі, кажуть, що люди в модельному бізнесі підступні. Які загалом у дівчат стосунки одна з одною?
Під час роботи я поки що не стикалася з таким поняттям як підлість. У Токіо я навіть знайшла собі хороших подруг. Якщо є якась конкуренція, то вона здорова, виправдана. Усі розуміють, що це робота, і що в нашій роботі все  індивідуально.

Когось взяли, когось – ні. Але це зовсім не значить, що хтось красивіший чи за якимось параметром кращий. Усе залежить від уявлення замовника про те, якою має бути модель, що представлятиме його продукт. Усе інше має другорядне значення.

https://www.instagram.com/p/BRPzdpdhUGZ/?taken-by=mariya_firstmk

Чи бували моменти зневіри? Опускалися руки, коли щось не виходило?

Іноді буває, що ти чуєш сто «ні» під час своєї поїздки. Немає роботи, і ти не розумієш, чому так. У мене було таке перші два тижні. Нічого не складалося. Але це й зрозуміло – перша серйозна подорож, я майже  без досвіду. Однак я почала сумніватися в собі, думала, що я недостатньо гарна чи недостатньо струнка.

Потім я зрозуміла, що головне не забувати про те, ким ти є, та не принижувати власні здібності. Адже у замовників на кожний окремий випадок своє бачення. І вписуєшся ти у нього чи ні – це тільки справа везіння. Іноді варто просто трохи почекати.

У чому секрет вдалого кастингу?

Найголовніше на кастингу бути собою та не забувати про посмішку. Ніхто не хоче брати на роботу згусток негативу. Не можна показувати, що ти втомився, навіть якщо це твій двадцятий кастинг за добу. Люди довкола також цілий день на ногах, і вони хочуть щоб поруч була привітна дівчина, з якою приємно працювати. Не варто сидіти весь час у телефон, нудити про втому та псувати всім настрій.

Чи реально не просто компенсувати  всі витрати агентства на подорож, а ще й заробити для себе? Від чого залежить сума, з якою ти повертаєшся?

Заробити реально. Але гарантій немає.  Як я вже казала, це все індивідуально. Не можна передбачити, скільком клієнтам ти сподобаєшся, не можна знати, скільки буде замовлень. Також зарплатня залежить від типу роботу. Хтось може навіть витрати агентства не покрити, а деякі дівчата  після таких поїздок купляють собі  машини. Тут вже роль відіграє або досвід, або удача.

https://www.instagram.com/p/BSAmteGhav1/?taken-by=mariya_firstmk

Чого навчила тебе ця подорож? Чи відчула ти в собі якісь зміни після цих двох місяців?

Це неймовірний досвід для мене. Ти живеш абсолютно самостійно, ти сам за себе. Я вирішила не просити гроші у батьків, поки що забезпечую себе сама.

Крім цього, я стала набагато впевненішою на незнайомій місцевості. У мене пройшла хвороба «топографічної безпорадності». Зараз назвіть мені  адресу у будь-якому мегаполісі, я не загублюсь і прибуду на місце вчасно.

У підсумку, якщо не заглядати в словник, то хто ж така сучасна модель?

Сучасна модель – це енергійна, привітна, стильна, легка на підйом дівчина, яка ніколи не задирає носа та дотримується здорового образу життя.  Вона багато працює та несе у світ не тільки красу, але й правильні цінності.

 

Записала Луїза Ломая

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.