Перейти до вмісту
Home » В якому місті світу живеться найкраще?

В якому місті світу живеться найкраще?

 

На міста припадає 80% світового багатства, їм постійно доводиться протистояти економічним, соціальним та екологічним глобальним проблемам.  Зараз як ніколи міста потребують вдалого стратегічного планування. Тільки тоді вони зможуть рухатися до інновацій та розвиватися у пріоритетних для їхнього майбутнього сферах. За науковими прогнозами, до 2050 року 70% населення світу проживатиме в мегаполісах. Тож які міста світу є близькими до ідеалу, а які значно відстають? Відповідь на це питання міститься в щорічному звіті IESE Cities in Motion index

Чим цей рейтинг особливий?

У більшості рейтингів міста аналізуються відповідно до одного показника (наприклад, рівень їхньої екологічності чи ступінь впровадження новітніх технологій у повсякденне життя). Але у щорічному звіті IESE Cities in Motion index досліджуються усі аспекти, які впливають на стійке економічне зростання та якість життя в 180 «ключових» містах світу. До уваги беруться 10 показників рівня розвитку міст: економіка, технології, людські ресурси, інтегрованість суспільства, міжнародний вплив, стан довкілля, транспортні зв’язки, планування міста, державне та громадське управління. Найголовнішим тут є те, що місто має досягнути успіхів за цілою низкою індикаторів, а не лише в одній галузі. Також цей рейтинг нікого не ідеалізує, адже навіть місто з найкращим результатом має недоліки, над якими потрібно працювати.

ТОП-10 найрозвиненіших міст світу:

1 місце – Нью-Йорк (США)

2 місце – Лондон (Велика Британія)

3 місце – Париж (Франція)

4 місце – Бостон (США)

5 місце – Сан-Франциско (США)

6 місце – Вашингтон (США)

7 місце – Сеул (Південна Корея)

8 місце – Токіо (Японія)

9 місце – Берлін (Німеччина)

10 місце – Амстердам (Нідерланди)

Згідно з рейтингом, Нью-Йорк, Лондон і Париж – три міста, які мають найкращі показники у світі в більшості з досліджених галузей. Нью-Йорк став першим за рівнем розвитку економіки, другим – за технологіями та четвертим – за управлінням людськими ресурсами і громадським управлінням, п’ятим – за рівнем міжнародного впливу та міського планування і шостим – за державним управлінням. Та все ж, місто не може похизуватися високим рівнем інтегрованості суспільства (153 місце зі 180-ти), та станом довкілля (82 місце). Рівень інтегрованості суспільства також став ахіллесовою п’ятою Лондона (105 місце) та Парижа (86 місце). Цей індикатор демонструє рівень безробіття в місті та процент жінок серед загальної кількості працівників. І, як показує звіт, ця сфера потребує покращення в усіх містах світу.

Аутсайдери

Містами з найслабшим розвитком абсолютно всіх аналізованих галузей виявилися Лагос (Нігерія) на 179 та Карачі (Пакистан) на 180 місцях.

А як же Україна?

З усіх українських міст до звіту «IESE Cities in Motion index 2017» увійшла лише столиця. Київ зайняв невтішне 119 місце зі 180. Але у порівнянні з минулорічним 143 місцем – це великий крок вперед. Наша столиця у 2017 році продемонструвала такі результати:

  • Державне управління – 143 місце
  • Планування міста – 111
  • Громадське управління – 98
  • Технології – 154
  • Стан довкілля – 97
  • Міжнародний вплив – 149
  • Інтегрованість суспільства – 149
  • Транспортні зв’язки – 31
  • Людські ресурси – 58
  • Економіка – 132

Як показав рейтинг, найбільш розвиненою в нашому місті є галузь транспортних зв’язків, а найгірший результат, на жаль, Київ цьогоріч продемонстрував у галузі технологій.

Країни, що мають потенціал:

За результатами звіту, у світі сформувалася група міст, які демонструють значний потенціал у окремих галузях – вони постійно покращуються та швидко розвиваються. Наприклад, Гельсінкі (Фінляндія), Цюрих (Швейцарія) та Штутгарт (Німеччина) стали лідерами за показником інтегрованості суспільства. Женева (Швейцарія) та Балтимор (США) –найкращі у громадському управлінні. Канадські мегаполіси Оттава, Торонто й Ванкувер випередили інші міста за рівнем державного управління. Найкращий стан довкілля, за результатами рейтингу, в Цюриху (Швейцарія), Талліні (Естонія) та Мельбурні (Австралія). Франкфурт (Німеччина) став третім за рівнем розвитку транспортних зв’язків. Сучжоу (Китай) та Осло (Норвегія) виявилися найкраще спланованими містами. Бангкок (Таїланд) став третім за рівнем міжнародного впливу. А в технологіях лідирує Тайпей (Тайвань) – беззаперечне 1 місце.

Єдиної моделі для досягнення успіху не існує. Для кожного міста повинна бути розроблена власна стратегія . Також не існує й ідеального міста. Навіть найкращі результати в певних галузях не компенсують слабкостей в інших. Розвиток міст повинен бути спрямованим на покращення рівня життя та полегшення буденних справ їхніх мешканців.

 

Рейтинг вивчала Анастасія Розум

 

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.