Перейти до вмісту
Home » «Хоробре серце» на сучасний лад

«Хоробре серце» на сучасний лад

Саме за цим фільмом більшість людей, які поняття не мають про проблему шотландської незалежності, уявляють собі прагнення та цілі самих любителів волинок та кілтів. У той час, як в Україні активно заохочують об`єднання країни, перипетії Шотландії можуть здаватися нам незначними. Насправді ж ми багато в чому схожі. Як мінімум, у тому, що обидві наші кухні вважають у світі дивними та навіть певною мірою дикими. А що ж з історією?

Шотландець проти англійця, 1792. Джерело: www.britishmuseum.org

1290 – саме тоді все почалося. Відтоді Англія відчайдушно намагалася взяти під свій контроль Шотландію, а шотландці невпинно наполягали на своїй незалежності. Протягом наступних 400 років така холодна війна продовжувалась у своїй стабільній нестабільності. В істориків немає однозначної відповіді, чого це раптом Шотландія вирішила приєднатися до свого на той час заклятого ворога. Одна з версій – шотландські вельможі продали своїх співвітчизників всього-на-всього за 20 тисяч фунтів, які англійці їм заплатили у вигляді хабаря. Більш поширена версія – це шалена економічна криза в Шотландії з якої країна не змогла б вибратися без Англії. Сама ж Англія тримала весь цей час північних сусідів на короткому повідку, бо боялася їхньої свободи. Самостійна Шотландія могла б об`єднатися із Францією чи Іспанією – тодішніми ворогами англійців. Отже, одна країна притягує до себе іншу, аби вона нікуди від неї не ділася й не знайшла собі кращого союзника. Нічого не нагадує? Виходить, не тільки кухні наші можна порівняти.

Проте це все історія. Які ж відносити у шотландців та англійців нині? Ці стосунки оповиті павутиною стереотипів та культурних домислів. Ерін Дуган мешкає в Единбурзі та знає зсередини, що ховається за червоними та синіми прапорами двох країн.

«Я не можу сказати, що в 21 столітті шотландці ненавидять англійців. Ми просто не відчуваємо до них палкої любові. От і все. Із усіх британців «скотс» найбільш патріотичні, ми оберігаємо свою культуру від посягання інших народів. У нас своя валюта, свій сленг, у деяких регіонах країни навіть говорять не англійською, а кельтською. У нас сусідів жартівливо називають «English bastards». Я б не сказала, що це неприязнь чи нетерпимість, але нас, наприклад, ображає, що коли іноземці уявляють Велику Британію, то для них – це перш за все  Лондон та Англія. Хоча, з іншого боку, якщо ви коли-небудь завітаєте до Шотландії, ніколи не називайте нас британцями, ми – шотландці».

Джерело: www.dailymail.co.uk

Напружені відносини між двома народами нині Сполученого королівства склалися історично, й цей відгомін можна почути навіть у сучасній Великобританії. Англійці, виховані на міфах про шотландців з самого дитинства, вважають їх ледь не дикунами. Ерін розказала: нещодавно на теренах туманного Альбіону проводили соціологічне дослідження. Воно показало головні стереотипи, які вкоренилися в думках англійців з приводу нащадків кельтів.

  1. Шотландці п`ють багато алкоголю.

Самі ж мешканці країни часто називають це даниною культурній традиції й не бачать в цьому нічого поганого. Одна з головних причин високого рівня споживання міцного алкоголю в Шотландії – клімат. Погода тут цілий рік похмура, сонце видно на небі зрідка, тому оковита розраджує сірі будні.

Найбільші гулянки бувають у Глазго, а от в столиці Единбурзі до алкоголю ставляться спокійніше.

  1. Шотландці часто вживають грубу лайку.

Такий стереотип знаходить своє відображення в англійських серіалах та фільмах. Самі ж кельти не вважають, що нецензурна лексика в їх розмовах дуже поширена.

  1. Шотландці досить агресивні й використовують грубу фізичну силу в суперечках.

Це знову ж таки є баченням лише англійських медіа. It depends, як кажуть, від характеру людини.

 

Дослідила Олена Бондаренко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.