Перейти до вмісту
Home » Працювати ніколи вчитися

Працювати ніколи вчитися

Сьогодні молодь починає замислюватися про працевлаштування ще під час навчання. Свій вибір вони пояснюють так: після завершення університету роботодавець вимагає досвід роботи,  який студент ще не встиг  отримати.

Джерело: unimag.ca

Студентка 3 курсу Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка Тетяна розповідає, що є декілька причин чому вона вже 2 місяці активно шукає роботу: 

Є такі 2 основні критерії, які зараз мені заважають просуватися далі. По-перше, це те, що мені не вистачає практичних навичок, в нашому університеті, на жаль, забагато теорії. Другий пункт — фінансовий, тому що зрозуміло, що 800 гривень стипендії не вистачає, щоб якось нормально жити.

Зі слів дівчини, пошук роботи перетворився в замкнене коло, де роботодавець вимагає досвід, у молодої людини його немає, проте на перше місце роботи десь влаштуватись потрібно.

Правильно написаний мотиваційний лист – 50% успіху

Джерело: Oncampus

Фахівець із відбору персоналу однієї з найбільших у світі міжнародних компаній «Ernst & Young» Ліза Максимець зазначає, що для студента гарний мотиваційний лист складає 50% успіху, адже роботодавці у більшості випадків у першу чергу читають саме мотиваційний лист, а не резюме.Тим паче, якщо мова йде про студента, який не може похвалитися великим досвідом роботи.

Ліза Максимець радить:

До написання мотиваційного листа треба підійти максимально креативно. У роботодавця не повинно залишитися жодного сумніву, що ви саме той кандидат, якого вони шукають. Особисто я не раджу рівнятися на приклади в Інтернеті, якщо ви не хочете загубитися серед інших. Намагайтеся не використовувати загальних фраз, пишіть динамічно та просто.

Джерело: art-resume

Зі слів фахівця з відбору персоналу, спершу необхідно вказати причину, чому ви вирішили працювати саме у цій компанії. Далі потрібно чітко сформулювати свої переваги й недоліки. Доречно підкріплювати «плюси» прикладами з життя. Обов’язково напишіть про те, як  ви уявляєте своє майбутнє через 3-5 років. Це допоможе переконати роботодавця у тому, наскільки сильна ваша мотивація та як наполегливо ви готові працювати задля досягнення поставленої цілі.

Однак й про резюме забувати не варто

Резюме, в першу чергу, має бути на одній сторінці, не більше, оскільки у вас є лише місце навчання та  ваші певні досягнення за цей час. Зважаючи на те, що у студента немає досвіду, то найголовніше чим він можете відрізнятись, це його університетська активність, участь у різних організаціях, конференціях, форумах, тощо. Важливим фактором у написанні резюме є його структурованість. Уся інформація повинна викладатися в певній послідовності і відповідати обраній формі.  Не всі знають, але при складанні резюме навіть така дрібниця, як шрифт відіграє важливу роль.  Тут все дуже просто. Будь-яке резюме повинне мати звичний для всіх шрифт, аби роботодавець з легкістю міг його прочитати.

Чи підтримують студентів викладачі?

Сьогодні, коли диплом в кишені не є запорукою працевлаштування, студенти часто поєднують навчання з роботою. А от чи розділяють їх вибір викладачі?

Викладач та керівник відділу практики в Інституті журналістики Владислав Михайленко зазначає:

На мою думку, це є добре, як для студентів, так і для навчального закладу, оскільки вони можуть свої теоретичні знання використати вже на практиці. Проте робота не має заважати навчанню в університеті. В першу половину дня студенти мають повне право перебувати на робочих місцях і здобувати вже практичні вміння.

Зі слів викладача, багато студентів залишається працювати після проходження обов’язкової на другому та третьому курсах практики, тому тим, хто хоче отримати робоче місце після завершення стажування, радить не сидіти склавши руки, а намагатися якнайкраще себе проявити. Крім того, під час пошуку першого місця роботи не варто приділяти багато уваги грошовому аспекту. Деякий час в якості стажера можна попрацювати безкоштовно.

Варто зазначити, що сьогодні чимало великих роботодавців створюють програми стажувань, аби задовольнити власні потреби у персоналі. Ці програми розраховані на студентів останніх курсів, до того ж законодавство про працю передбачає внесення в трудову книжку проходження практики й стажувань, що дозволяє під час літніх канікул та протягом навчання отримати від року досвіду із записом у трудовій.

Переваги роботи під час навчання

Працюючи під час навчання, студент може здобути практичні навички і навчитись чомусь новому. Крім того, роботодавець не буде закривати очі на всі ваші недоліки та промахи, тому це гарна можливість навчитися відповідати за власні вчинки та не дозволяти собі ігнорувати ті завдання, що не подобаються. Також студент може запропонувати своє бачення розвитку компанії та стати ініціатором нових течій. Й, певно, найголовніше те, що молода людина може спробувати виконувати різного роду роботу й зрозуміти, чим саме хоче займатися в майбутньому, якщо до цього часу ще сумнівалася чи дійсно обрала правильну професію.

Якщо ви успішно і з задоволенням виконуєте поставлені перед вами завдання, то цілком можливо, що після завершення навчання вам запропонують продовжити працювати в компанії, тільки вже з більш комфортними умовами. До прикладу, переглянуть ваші обов’язки та заробітну плату.

Недоліки роботи під час навчання

Одним з найвагоміших мінусів є те, що у більшості випадків студент отримує значно нижчу заробітну плату, та  не може працювати повний робочий день.Також, занадто захопившись роботою, студент може забути про навчання в університеті, що врешті призведе до відрахування. Тому тут важливо не забувати про баланс між навчанням та роботою.

Звісно, що студента одразу не візьмуть на високу посаду та й навряд чи допустять до керівництва чи бодай управління. Проте завдяки наполегливій та кропіткій праці, студент може дуже швидко розпочати кар’єрний ріст.

Загалом, за даними асоціації експертів ринку праці, 80% студентів під час навчання планують знайти роботу за фахом, насправді, так вдається влаштуватися лише 30-40%. Однак вибір, де поставити кому у фразі «працювати ніколи вчитися» залишається особисто за кожним.

 

 

Переваги й недоліки зважувала Христина Биковець

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.