Перейти до вмісту
Home » Тест на ісламофобію: 5 головних міфів

Тест на ісламофобію: 5 головних міфів

У вас бувало таке, що зустрівши жінку у хіджабі, наприклад, у метрополітені ви мимохіть ставитеся до неї підозріло? Чи, може, ви обходили десятою дорогою людину арабської зовнішності у торгівельному центрі? Якщо відповіді позитивні, то у нас для вас прикрі новини. Ви заразилися чумою 21 століття, точніше ісламофобією — страхом, чи, гірше, зневагою до людей мусульманської віри. Переносником вірусу стали різноманітні медіа, адже в них багато, здебільшого, негативних повідомлень пов’язаних з ісламом. Тому й не дивно, що стереотипи про цю релігію поширюються зі швидкістю блискавки. Що ж, спробуємо пояснити витоки та дати антидот цій хворобі.

Джерело: Faithfuls.org

Іслам: для тих, кому ліньки відкривати Вікіпедію

Сьогодні іслам друга за поширеністю релігія у світі. Серед сучасного семимільярдного населення, близько 1,5 мільярдів людей сповідують це вчення. Переважна більшість з них веде мирне життя та ніколи не були причетними до різноманітних терористичних угруповань. Вони пояснюють це тим, що їхня релігія не заохочує людей до агресії та насилля.

Витоки проблеми

Джихад. Слово, яке у Корані використовується напрочуд часто. Нині воно викликає неабиякий страх. Чому? Головною причиною є те, що люди почали асоціювати його з вбивствами, підпалами, вибухами та іншими проявами екстремізму та беззаконня. Більшість гадає, що “джихад” перекладається як “війна”, та насправді з арабської це зусилля. Пророк Мухаммед розділив джихад на два типи — малий і великий. Малий — боротьба проти тих ворогів, які нападають на твою батьківщину, гноблять твій народ, перетворюють твоїх близьких на рабів. Великий – самовдосконалення, боротьба зі своїми внутрішніми вадами. Силовий спротив насиллю дозволено в рамках ісламу. Саме цю “шпаринку” й використовують екстремістські угрупування.

Своєрідною точкою неповернення стали події 2001, коли світову спільноту сколихнула звістка, про теракти у Нью-Йорку. Здавалося б, після цього світові лідери розгорнули активну боротьбу проти тероризму, майже звели на нівець терористичні дії. Але ось війна у Сирії, “Ісламська держава”, хвиля біженців. На Європу та світ очікував новий терор.

3 листопада 2015 року серія терактів сталася в Парижі. Тоді невідомі відкрили стрілянину в одному з ресторанів міста, три вибухи прогриміли поблизу стадіону “Стад де Франс”. Загинуло 129 осіб.

7 січня 2015 року брати Саїд і Шериф Куаші напали на редакцію Charlie Hebdo в Парижі, тоді загинуло 12 осіб. Причина – публікація карикатур на ісламські теми із зображенням Пророка (ісламська релігія це забороняє).

22 березня 2016 роки пролунали два вибухи в Брюсселі. Перший в аеропорту столиці, інший на станції метро. 32 людей загинули, більше 300 постраждалих.

19 грудня 2016 року вантажівка врізалася в натовп відвідувачів різдвяного ярмарку в Берліні. Загинуло 12 осіб, ще 48 постраждали.

22 березня в Лондоні злочинець на машині проїхав по Вестмінстерському мосту. Жертвами теракту стали п’ятеро людей, були поранені 50 осіб.

22 травня 2017 на стадіоні “Манчестер Арена” під час концерту американської співачки Аріани Гранде прогримів вибух. Поліція назвала подію терактом, який здійснив смертник.

3 червня в Лондоні було скоєно два пов’язаних між собою напади  на Лондонському мосту і на ринку Боро-маркет. У результаті події загинуло 6 осіб, понад 30 постраждали.

Ці події не могли не схвилювати світову спільноту. Так, з останніх прикладів, після терактів у Лондоні число злочинів, скоєних на ґрунті ненависті до мусульман, збільшилася в п’ять разів. Про це повідомляє The Guardian. Тепер щодня, за даними влади міста, відбувається 20 злочинів на ґрунті ісламофобії, до теракту цей показник дорівнював чотирьом.

Здавалося б, усі ці події, мають змусити людей лише більше повірити, що іслам — це лише екстремізм. А більшість ЗМІ, забувши про будь-яку толерантність активно продукують нові й нові стереотипи про мусульман. Але в цьому й полягає одна з основних ідей прихильників екстремістських угрупувань: тобто шокувати, налякати й переконати. Усе, аби пробудити серед населення нетерпимість і ксенофобію.

Джерело: highschool.latimes.com

Хто тут бос?

За більшість цих терактів відповідальні бойовики “Ісламської держави”. Це радикальне угруповання мусульман-сунітів хоче встановити світовий халіфат. Загалом, така ідея має неабиякі теологічні, ідеологічні й політичні витоки. Однак халіфат ІД цілком відрізняється від того, яким його уявляли пророки ісламу. Тому й більшість мусульман проти, аби їх представляло це джихадистське угрупування. Але нині пішла тенденція узурпувати та узагальнювати усіх сповідувачів ісламу з “ісламською державою”, тож, які основі стереотипи зараз превалюють у світових ЗМІ?

Міф 1. Мусульмани поклоняються богові Місяця

У Корані сказано, що “немає Бога, окрім Аллаха”, а отже, більшість думає, що у мусульман іший Бог, якого протиставляють християнському. Але помилкою є вважати, що Аллах то “арабський бог” або “бог Місяця”. Ця фраза трохи некоректний переклад з арабської, адже Аллах у перекладі – Бог, а отже “Немає божества, крім Бога”.

Міф 2. Іслам нетерпимий по відношенню до інших релігій

Визнаючи іслам єдино істинною релігією, Коран все ж  закликає до доброго ставлення до людей інших релігій, особливо до “людей Писання”, тобто християн та іудеїв.

Міф 3. Лише арабська віра?

Іслам в західному світі часто асоціюється з арабами, у той час як вони становлять лише 15% мусульманського населення світу. Країною з найбільшою часткою мусульман є Індонезія. Загалом, мусульмани складають 1/5 частину населення земної кулі, проживаючи переважно в Азії (69%), Африці (27%), Європі (3%) і в інших частинах світу.

Міф 4. Іслам проти прав жінок

Велика частина жорстокого поводження, якому жінки піддаються в мусульманському світі, заснована на місцевій культурі і традиціях, не мають жодних підстав у вченні ісламу. Насправді така практика, як примусові шлюби, насильство в сім’ї прямо суперечить ісламським законам, що регулюють поведінку жінки в родині і її особисту свободу. Іслам жодним чином не утискає жінок, навпаки, становище жінки в ісламі піднесене.

Дівчата-мусульманки готуються співати на святкуваннях щорічного параду до Для ісламу  у Нью-Йорку, 2012. Джерело: Anthony Behar/Sipa USA

Міф 5. Мусульмани – лише терористи та екстремісти

Тероризм не може бути виправданий щодними тлумаченнями ісламської віри. Повний текст Корану є посланням надії, віри і світу до мільярдної громади землі. Головне послання ісламу полягає в тому, що мир і спокій можна знайти тільки через віру в Бога. Мусульманські лідери і вчені виступають проти тероризму у всіх його формах і проявах і пропонують правильне роз’яснення помилкових тлумачень вчення релігії.

Ці міфи істотно загострюють і без того напружену соціально-політичну ситуацію, змушують знову і знову шукати відповіді на запитання про можливість або принципову неможливість інтеграції мусульман у європейське співтовариство.

 

 

Спростовувала стереотипи Катерина Буцхрікідзе 

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.