Перейти до вмісту
Home » Українське диво: посол США про наші зміни

Українське диво: посол США про наші зміни

Марі Йованович, перша жінка на посаді Надзвичайного та Повноважного Посла США в Україні, про зміни в українському суспільстві, реформи та перспективи міжнародної співпраці.

У 2001 – 2004 роках мені випала честь бути Заступником глави місії в Україні. Вдруге я повернулася сюди у серпні 2016 року, вже в якості Посла Сполучених Штатів. Варто сказати, що повернення до України принесло мені багато дійсно приємних несподіванок. Країна пережила дві революції – Помаранчеву та Революцію Гідності – і за цей період українське суспільство справді зазнало значних змін. Мені запам’яталося те, як у 2001 році український народ прагнув до змін у владі, до прозорості в політиці і до знищення корупції. Але тоді люди не були готові до рішучих дій і мислили так: «Можливо, краще життя станеться там, у майбутньому, з моїми дітьми».

Повернувшись, я бачу, що українці вже мають чітку позицію: «Ми прагнемо змін на краще вже сьогодні». В історії бувають особливі моменти, коли з’являється можливість для великих змін. Зараз  український народ переживає саме такий унікальний історичний період. В Україні відбуваються реформи, прогрес стає помітним вже у багатьох сферах, і мене це неабияк радує та надихає. Але водночас мені б хотілося бачити більше реформ. Я б приділила особливу увагу питанням прозорості управління державою. Це пов’язано з багатьма сферами, а особливо – з економічною, дипломатичною та сферою міжнародних відносин.

Говорячи про зміни, не можу оминути питання засобів масової інформації. Після повернення в Україну в мене склалося враження, що з 2000-х років медіасередовище тут все ж змінилося на краще. Те ж саме – якщо порівнювати сьогоднішню ситуацію зі станом ЗМІ у 2014 році. З того періоду в Україні відбулися дуже суттєві зміни в питанні свободи преси. Винятком, на жаль, залишаються Крим та неконтрольована Україною частина Донбасу, де ситуація є прямо протилежною. Хочеться додати, що владі необхідно підтримувати дружні стосунки із засобами масової інформації, адже вони є невід’ємною частиною демократії. Кожна влада повинна пояснювати народові свої дії та робити свій робочий процес відкритим для громадян.

Отже, Україні потрібно працювати далі. На мою думку, для держави це єдиний правильний шлях до того, щоб убезпечити та захистити себе. Аби Україна досягла успіху та процвітала, необхідно викорінити корупцію. В інакшому випадку країна повернеться до того ж стану, в якому вона перебувала 15 років тому. Крім цього, нагального вирішення потребує проблема безпеки держави, пов’язана з втручанням Росії у справи України.

Для Сполучених Штатів дуже важливо, аби Україна зміцніла як держава, адже ми хочемо бачити у ній насамперед партнера і розвивати з нею ділову співпрацю. Гадаю, що в України є для цього великий потенціал: це насамперед і територія держави, і її високоосвічене населення. Я бачу Україну частиною Європейського Союзу в майбутньому. Держава має приєднуватись до чинних міжнародних організацій, створювати нові формування і таким чином рухатися у бік Європи, а не озиратися назад.

Аби вивести Україну на шлях процвітання, від політиків потрібно багато вольових рішень, які іноді даються дуже непросто та зачіпають чужі інтереси. Однак такі рішення все ж потрібні? зкрема і від Сполучених Штатів. Я можу лише підкреслити, що за останні 25 років між США та Україною були досить міцні відносини, і це було як при республіканській адміністрації, так і при адміністрації демократів. Я вірю, що ця міцна двопартійна підтримка України буде тривати й надалі.

Фото: ua.usembassy.gov

 

Слухала Аліна Луценко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.