Перейти до вмісту
Home » Від арт-інсталяції до маніфесту

Від арт-інсталяції до маніфесту

Джерело: © Julian Rosefeldt / VG Bild-Kunst

Прем’єра тижня: «Маніфесто», режисер Джуліан Розефельдт

У прокаті: до 15 липня 2017 року.

Кейт Бланшетт у 13 бунтарських амплуа та 13 побутових ситуаціях. Режисер Джуліан Розефельдт зібрав в одній стрічці головні маніфести видатних художників минулого сторіччя, серед яких Казимир Малевич, Джим Джармуш, Жан-Люк Годар, Франсіс Пікабіа і Ларс фон Трієр. Зйомки тривали 12 днів, локацією обрано Берлін й околиці. Розефельдт спочатку презентував свій проект як багатоканальну відеоінсталяцію, та згодом перетворив її у повнометражний фільм.

Джерело: © Julian Rosefeldt / VG Bild-Kunst

Головна героїня приміряє образи безхатченка, матері заможної родини, біржового брокера, журналістки, вчительки молодших класів, лялькарки, працівника сміттєспалювального заводу, панка, вченого, бізнес-вумен, удови та хореографа – й у сумі гіда історією мистецтва XX століття.

Джерело: © Julian Rosefeldt / VG Bild-Kunst

З вуст персонажів Бланшетт лунають монологи, які уособлюють різні течії: футуризм, включаючи архітектуру, ситуаціонізм, експресіонізм, дадаїзм, креасьонізм, супрематизм, сюрреалізм, флуксус, концептуалізм, поп-арт і кінематографічний епілог.

«Маніфесто» – це розмірковування про те, що нас оточує, а також перевірка на придатність для сучасного покоління історичних заяв митців минулого, але близького, сусіднього століття про вічне і тимчасове, упередження і стереотипи, любов і смерть, адже «ніщо не оригінальне» і без знання історії, як відомо, немає майбутнього.

Обов’язкове для перегляду з фільмографії Кейт Бланшетт:

Талановитий містер Ріплі, 1999

Психологічний трилер за однойменним твором Патриції Гайсміт від Ентоні Мінгелли.

Головні ролі виконують Метт Деймон, Джуд Лоу, Гвінет Пелтроу, Кейт Бланшетт та Філіп Сеймур Хоффман.

Том Ріплі носить «шкільні» окуляри і має пересічну зовнішність, але непересічний талант втиратися в довіру і копіювати голоси будь-кого, з ким хоч раз спілкувався. Пригоди талановитого афериста скоро переростають у справжню детективну історію.

Вавилон, 2006

Психологічна драма від Алехандро Гонсалеса Іньярріту.

У головних ролях Бред Пітт, Кейт Бланшетт і Гаель Гарсія Берналь.

Третя стрічка «трилогії про смерть» Іньярріту, до якої ввійшли драми «Сука-любов» і «21 грам».

Легенда про Вавилонську вежу стара як світ, та людство продовжує страждати від власноруч же створених бар’єрів – географічних, мовних, стереотипного мислення, що наочно демонструють чотири тісно пов’язані між собою сюжетні лінії про долі родин зі Штатів, Мексики, Японії і Марокко.

Американське подружжя вирушає у подорож, залишаючи дитину на няню-мексиканку, у якої виникає дилема: як поєднати роботу і особисте життя, адже вдома одружується її син. Глухоніма японка активно шукає бойфренда, сварячись із батьком, а марокканський підліток бавиться з гвинтівкою, ранячи туристку. І всі ці люди виявляються знайомими.

Серед нагород: «Золотого глобус» як найкращий фільм року, «Оскар» за найкращу музику і Приз за найкращу режисуру у Каннах.

Жасмин, 2013

Чорна комедія-драма від Вуді Аллена.

У головних ролях Кейт Бланшетт («Оскар» за найкращу жіночу роль) і Алек Болдвін.

Фільм розповідає історію багатої світської левиці Мангеттена, яка переживає важкі часи, зраду чоловіка, в якій він сам зізнався, а тому жінка вимушена переїхати у Сан-Франциско до сестри, представниці робочого класу. Назва фільму ототожнюється з образом головної героїні, випещеною дружиною мільйонера, яка звикла до комфорту. Самовпевнена і примхлива, вона безуспішно шукає гармонію і намагається не збожеволіти.

 

Дивилася Ольга Усачова

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.