Перейти до вмісту
Home » У гостях в “батька Європи”

У гостях в “батька Європи”

Будинок не може вважатися житлом людини,

поки в ньому немає їжі та вогню не тільки для тіла, але і для розуму.

Сара Маргарет Фуллер

«Чи знаєте ви, що кожний українець має нерухомість під Парижем?» – цими словами розпочалася екскурсія будинком Жана Моне, якого називають «батьком Європи».

Доки не змерзли на вулиці, увійшли всередину. Минаємо затишну їдальню, заповнену лише обіднім столом та старовинним годинником, і опиняємося в кабінеті. Маленький столик, поряд крісло-лорд, низькі книжкові полиці, а на стінах картини дружини Сильвії де Бондіні та фотографії.

– О! Це він з Кенеді? – здивовано питають з натовпу.

Джон Кеннеді і Жан Моне, 1962.

– Так, Жан Моне мав справу з багатьма відомими діячами, однак сам оминав софіти, – і далі гід розповідає історію «сірого кардинала», що запропонував Роберу Шуману план об’єднання вугільних та сталеливарних ресурсів Європи – першу цеглину побудови Європейського Союзу.

Жан Моне. Джерело: brookings.edu

Свого часу «залізний канцлер» Німеччини Отто фон Бісмарк відмахнувся від Європи, як від суто «географічного уявлення». За сім десятиріч Жан Моне сказав: «Європи ніколи не було – Європу ще треба створити».

Наступною оглядаємо спальню. Ледь вміщуємося разом, хтось жартує:

– Це вам не Межигір’я!

Насправді, Жан Моне свідомо відмовився від паризького шику. Він казав, що у скромному передмісті думається краще. Вдивляючись в заспокійливий краєвид з вікна, розумію ці слова.

Настає час покидати дім-музей. Подвір’я зустрічає неприємною прохолодою. Поки група фотографується та купує сувеніри, гуляю садом. Земля під будинком належить Раді Європи, а оскільки Україна є її членом, то й кожному громадянину нашої держави. Дивлячись на цю оселю, думаєш: величній людині не потрібен палац – їй необхідний дім, у якому затишно створювати себе.

 

Роздивлялася Софія Пангані

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.