Перейти до вмісту
Home » Топ-5 фактів про Кіпр

Топ-5 фактів про Кіпр

Подорожі вчать більше, ніж що б то не було. Іноді один день,

проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома

Анатоль Франс

Кожна подорож до будь-якого нового місця – це ніби ще одна сторінка життя, яку ти заповнюєш не відомими досі фактами, цікавими відкриттями та неймовірними спогадами. Кожна подорож – це враження, які залишаться з тобою назавжди.

Моя подорож до Кіпру не була винятком. Хочу поділитися тим, що неочікувано відкрила для себе під час поїздки, тому перед вами факти, що створять або змінять ваше уявлення про острів Афродити – Кіпр.

Факт № 1

Нікосію, столицю Кіпру, після падіння Берлінської стіни називають «останньою розділеною столицею Європи». Справа у тому, що історичною частиною міста, посеред базару й туристичних визначних пам’яток, проходить так звана «Зелена лінія» – стіна, що розділяє Кіпр на грецьку і турецьку частини. Утім, за останні кілька років її значення стало вельми умовним: вільно ходити через пропускні пункти можуть як жителі обох частин острова, так і туристи.

Факт № 2

На Кіпрі дуже багато кішок та котів. З цього приводу є навіть легенда. У IV столітті на острові трапилася сильна посуха, яка тривала 17 років. Тоді ж з’явилося дуже багато змій. Вони стали так лякати місцевих жителів, що ті стали залишати острів.

У цей час, у 326 році, мати Костянтина Великого, Свята Єлена вирішила відкрити монастир на Кіпрі. Припливши туди, вона побачила величезну кількість змій. Тоді наказала завезти на острів 1000 кішок. Їх заселили в монастир, а монахи отримали гроші на їх утримання. За кілька років кішки впоралися з покладеним на них завданням – змії майже зникли. А самі кішки розплодилися по всьому острову.

Факт № 3

На Кіпрі є вдосталь лижних курортів. Саме так, взимку в горах на Кіпрі випадає достатньо снігу для катання на лижах, а на узбережжі тримається температура в середньому +15 градусів. До речі, цікаво, що за такої температури кіпріоти вже одягають чоботи та теплий верхній одяг, а туристи ходять у футболках і босоніжках.

 

Факт № 4

Кіпр  називають островом Афродіти. За легендою, саме на Кіпрі знаходиться місце, де Афродіта «народилася з піни морської». Щороку на місце її народження приїжджають туристи, щоб отримати вічну молодість, скупавшись там, де купалася Афродіта.

Факт № 5

Не можна не розказати про самих кіпріотів. Словом, вони дуже ліниві. Деякі нікосійці, наприклад, ніколи не були у Пафосі, оскільки потрібно їхати близько 180 км. Якщо нікосійці їдуть на вихідні на море в Айя-Напу (85 км), то часто бронюють готель на ніч, щоб не робити такий великий зворотний шлях того ж дня.

Навіть щоб поїхати у сусідній магазин, кіпріоти беруть машину. До речі, Кіпр на першому місці у світі за кількістю автомобілів на душу населення! На кожних 1000 жителів (включаючи немовлят) – 750 автомобілів. Тобто практично кожен повнолітній має свій автомобіль, а сім’я з 4 чоловік володіє трьома автомобілями. Громадський транспорт розвинений дуже погано.

 

Досліджувала Олександра Суліменко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.