Перейти до вмісту
Home » Чим вище в гори: гід Сванетією

Чим вище в гори: гід Сванетією

Сванетія – це один з найдивовижніших регіонів Грузії. Там відважні мандрівники, які подолають довгий гірський серпантин відкриють для себе Грузію такою, якою вона була сотні років назад.

Там горді міські жителі пишаються своїми фамільними вежами, а у заторах поряд із машинами стоять кінні колісниці, там, здається, можна доторкнутися до самісінького неба.

Отже, ви відмовилися від комфортабельного готелю і екскурсовода з мегафоном у туристичному (і не менш чарівному від цього) Батумі і вирушили туди, де ще до нещодавна нога туриста ступала доволі рідко.

Близько семи годин на машині від Тбілісі – і вас вітає чарівна Местія, адміністративний центр Сванетії. Тут можна залишитися надовго, проте пропнуємо прямувати далі, в одне з багатьох селищ, до яких веде дорога з міста.

Наприклад, у Цвірмі…

Проблему відсутності власного транспорту вирішити легко. Від Тбілісі до Местії курсують невеличкі літаки, які можуть звільнити вас від багатогодинної їзди по гірським схилам у машині. А ось до поселення вже доведеться їхати автомобілем. У Местії можна винайняти транспорт напрокат, або ж порозпитувати у місцевих про те, хто збирається їхати до поселення, і вирушити з ними.

У селищі готелів не знайти, усі вони залишилися у “столиці” регіону. Доведеться винаймати житло у хазяїв. Зазвичай це мальовничі маленькі будиночки, розташовані посеред гірських схилів, подекуди вкритих снігом. Коштує таке задоволення не більше 30 ларі на добу. Славнозвісна грузинська гостинність не дасть вам залишитися голодними, господарі щедро частують своїх постояльців традиційними стравами. А ось відмова скуштувати хоча б одну страву зі столу може сприйнятися як образа, тому радимо спробувати все хоча б потрошку.

Список must taste у Грузії

Окрім відомих усім хачапурі, лавашу, кубдарі, яких під час подорожі ви всигнете почастувати вдосталь, спробуйте ось що.

Мед

Своїм медом місцеві дійсно пишаються, і не дарма. Часто його продають просто у сотах або ж уже обробленим у пляшках. Обов’язково привезіть своїм друзям та рідним до дому цей солодкий подарунок.

Варене порося

Цілком зварене порося може дещо шокувати українського туриста, проте якщо ви відкриті до кулінарних експерементів, чому б не спробувати одну з найбільш традиційних у Грузії страв, котра прикрашає столи багатьох святкувать.

Торт

Горіхові торти, які майстерно випікають місцеві грузинські хазяйки, користуються неабиякою популярністю. Це вам не Рошен чи БКК. Зроблений своїми руками у пічці-сванці, такий торт заполонить серця усіх ласунів.

Якщо ж ви опинилися на грузинському застіллі, які не є рідкістю, то вам пощастило. Як ми зазначали вище, навіть із величезного столу, доведеться куштувати кожну страву, аби не образити хазяїна – ось така жорстока традиція, виплутуйтеся, як знаєте) Кожен із присутніх має розповісти по 15 обов’язкових тостів, при цьому по столу навкруги передається величезний ріг, з якого кожен має пити вино. Новачки, зазвичай, до половини тостів так і не доходять…

Часто місцеві володіють власними фамільними вежами. Це споруди, у яких переховувалися їхні пращури під час фамільних війн. Можете попросити господарів провести вам невеличку екскурсію цими дивовижними спорудами. Поширеним явищем також є фамільні церкви. Цікаво, що у багатьох із них зберігаються багатовікові позолочені та посріблені ікони, при цьому церкви закриваються на звичайнісінькі замки, та ніхто і не думає красти дорогоцінності.

У вільний час можна гуляти і насолоджуватися краєвидами гірських просторів, спостерігати за бурними річками. До речі, вода, що тече із кранів у будинках селища береться із гірських джерел і є абсолютно безкоштовною, тому не дивуйтеся, коли побачите, що хазяйки можуть годинами не вимикати воду. Також цікаво, що свани абсолютно звільнені від сплати податків.

Грузія – неймовірна країна. Ще багато дивовижних місць ховається за її гірськими схилами. Тут відчуваєш себе найжаданішим гостем і здається, ніби час навмисне оминає цей край. А головне, коли доведеться прощатися, ти розумієш, що обов’язково повернешся.

Фото: Софія Пангані

 

Радить Дарія Риженко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.