Перейти до вмісту
Home » За кожним великим чоловіком

За кожним великим чоловіком

Вона не отримує платні за свою роботу, не має офіційної посади. ЇЇ графік понаднормовий, і де б вона не з’явилась, до неї завжди буде прикута увага. Вона – приклад для наслідування, на її плечах лежить велика відповідальність – уособлювати своєю персоною усіх жінок країни. Вона – дружина президента, або перша леді, як її звикли величати вже понад сотню років.

Дружина голови держави – не просто супутниця чоловіка і прекрасна мама, вона – еталон стилю, елегантності, жіночності та поведінки в суспільстві, до якого повинні прагнути усі її співвітчизниці. Перша леді бере участь майже у всіх важливих урядових заходах, офіційних церемоніях та зустрічах. Тому не дивно, що вона має тримати високу планку, щоб гідно представити себе, свого чоловіка та свою країну.

Для цього вже не достатньо бути просто вмілою домогосподаркою. Перша леді мусить мати набір відповідних якостей: бути дипломатичною, освіченою та високорозвинутою особою, яка зможе підтримати будь-яку розмову. Нерідко дружина президента бере участь у різноманітних благодійних заходах. Вона, як і її чоловік, мусить дбати про свій народ, а особливо про знедолених, дітей-сиріт, інколи відстоювати права жінок. А якщо до цього списку додаються ще й особливі зацікавлення та хобі, то це тільки збільшить її авторитет у суспільстві. Деякі дружини президентів відомі далеко за межами своєї країни. Їх постаті захоплюють не тільки їхніх співгромадян, але й багатьох інших. Таку честь справді потрібно заслужити.

Відмінниця Мехрібан

Майбутня дружина азербайджанського лідера Ільхама Алієва всюди була найкращою: школу закінчила з золотою медаллю,  медичний університет – з червоним дипломом. Після заміжжя Мехрібан не поринула з головою в сімейне життя, хоча і виховала трьох дітей. Вона активно бере участь в політичному та суспільному житті країни. На даний момент пані Алієва не тільки дружина Ільхама, а й депутат, керівник робочої групи з азербайджано-французьких зв’язків, президент Федерації гімнастики Азербайджану та посол доброї волі ЮНЕСКО, ООН, ОВК та ІСЕСКО. За її благодійну діяльність вона удостоїлася цілої низки нагород:

  • Великий Командорський хрест ордена Заслуги Республіки Польща
  • Офіцер ордена Почесного легіону
  • Премія «Золоте серце»
  • Золота «Медаль Моцарта» ЮНЕСКО
  • Міждержавна премія «Зірки Співдружності»
  • Звання почесного професора Медичного університету імені І. М. Сєченова та багато інших.

Крім того? вона заснувала культурно-історичний журнал «Спадщина Азербайджану» і стала його редактором.

Мехрібан вважає, що гідність, інтелект та доброта є найважливішими людськими якостями.

У боротьбі за гідність японок

 

Чи доводилося вам хоч раз зустрічати жінку, яка займається  бойовим мистецтвом на мечах нагіната та танцює фламенко одночасно? Ні? А така жінка живе у Токіо, і вона не звичайна японка, вона – дружина Сіндзо Абе, прем’єр-міністра Японії.

Акіе Абе за своє життя встигла пропрацювати у великому рекламно-комунікаційному холдингу, ді-джеєм на радіо, а нещодавно відкрила свій власний бар у Токіо.

Часом її політичні погляди не співпадають з поглядами чоловіка. Дружина прем’єра відома своєю ліберальністю , а Сіндзо Абе підтримує консервативну позицію. Але на відміну від інших дружин японських політиків, Акіе не боїться висловити свою думку, яка, до речі, часто резонує із суспільною думкою.

В одному з телевиступів Акіе заявила, що має намір боротися зі стереотипним уявленням про Японію, як про країну, де жінки грають невелику роль в державному управлінні.

Акіе запевнила:

Я зроблю все, що залежить від мене т(в якості дружини нового прем’єра), щоб не втратити гідність японської жінки.

Майстриня на всі руки

Навіть якщо я не вийшла б за тебе, мій чоловік все одно був би президентом.

Таке заявила екс-очільнику Білого дому Обамі його дружина, коли вони одного вечора сиділи в ресторані. Звісно, не можна не оцінити внесок, який зробила перша леді США для свого чоловіка. Вона – справжня підтримка, надійне плече для вже колишнього президента Сполучених Штатів Барака Обами.

Мішель народилася в малозабезпеченій родині, але, незважаючи на це, вона отримала гідну освіту в Прінстонському та Гарвардському університетах за спеціальністю юриста. Мішель Обама – перша в історії  США дружина президента афроамериканського походження.

Як перша леді Мішель Обама активно брала участь у різноманітних благодійних заходах, зокрема програмі підтримки колишніх військовослужбовців та їх сімей, програмі боротьби проти ожиріння американських школярів та програмі захисту дітей від токсичних загроз вдома, на вулиці, в школі.

Сама Мішель також дотримується здорового способу життя: рано встає, займається спортом, не має шкідливих звичок, а в саду президентської резиденції  під час каденції свого чоловіка навіть вирощувала овочі. Як каже Мішель, таким чином вона мала змогу їсти екологічно чисті продукти, які вирощені нею самою.

Грейс Келлі XXI століття

Журналісти вже встигли охрестити дружину князя Монако другою Грейс Келлі. Багато хто і справді відзначає її надзвичайну схожість з матір’ю Альбера II.

Насправді ж нинішню княгиню звуть Шарлен Вітскок, і народилася вона далеко за межами Монако. Шарлен ледве навчилася ходити, а вже почала займатися плаванням під наглядом мами. Так розпочалася її кар’єра Олімпійської чемпіонки. На рахунку Шарлен 3 золоті медалі на кубку світу з плавання, 5 місце в естафеті на Олімпійських іграх та звання чемпіонки з плавання ПАР.

Наразі Шарлен припинила кар’єру спортсменки, але активно бере участь у різноманітних спортивних комісіях та займається благодійністю.

Нинішня княгиня Монако ніколи не хотіла бути принцесою.  Вона зізналася:

У дитинстві я хотіла бути Зорро, аж ніяк не принцесою. Та і зараз не дуже люблю всю цю мішуру.

Смілива мусульманка

Саме ця жінка стала однією з перших мусульманок в Катарі, яка з’явилась  на публіці з відкритим обличчям.  Моза бінт Насер аль Міснед не тільки смілива дружина еміра Катару (глави держави), але й політичний та державний діяч.

Освіту в галузі соціології Моза отримала в Національному університеті Катару, потім проходила стажування у провідних університетах США.

Шейха Моза, що є рідкістю для дружин правителів інших країн Перської затоки, має низку державних та міжнародних посад, у тому числі почесних: голова катарського фонду освіти, науки і суспільного розвитку, президент Верховного ради з сімейних питань; віце-президент Верховного ради за освітою; спецпосланець ЮНЕСКО.

Крім того, перша леді Катару має почесні докторські звання Вірджинського Університету Співдружності , Техаського A & M університету, Університету Карнегі-Мелон , Імперського Коледжу Лондона і Джорджтаунського університету. З 2010 року є дамою-командором Ордена Британської імперії.

Своєю головною метою Шейха Моза вважає перетворити Катар в сучасну, передову країну, для чого бере участь у політичному, діловому, суспільному і культурному житті своєї країни і регіону.

Українська перша леді

Україна нині теж може похизуватися своєю першою леді. Увага українського суспільства прикута не лише до нового глави держави, але й до його дружини. Зовнішність та образ Марини Порошенко ніби під мікроскопом вивчають журналісти.

Дружина Петра Порошенко  закінчила Київський медичний інститут і є кандидатом медичних наук та автором першої в незалежній Україні дисертації.

Пані Порошенко займається благодійністю, активною громадською діяльністю і є Головою благодійного фонду Петра Порошенка. Серед її улюблених занять – шиття, в’язання та кулінарія.

Пані Марині не подобається термін “перша леді”, який до неї вже активно застосовують:

Я не дуже люблю це словосполучення. Воно несе в собі відособленість і відірваність. Перша – значить одна, осторонь. Я готова допомагати своєму чоловікові, ось найголовніше. Усі ті питання, які будуть щодня виникати, я готова, засукавши рукави, вирішувати і стояти з чоловіком пліч-о-пліч.

 

Знайомилася Оксана Ткаченко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.