Перейти до вмісту
Home » Італійські канікули на будь-який смак

Італійські канікули на будь-який смак

Що нам відомо про Італію? Це колиска моди, піци й морозива. Більшість туристів їде до Риму чи до оспіваної Шекспіром Верони. А що вам відомо про інші куточки країни? Ми порівняємо відпочинок у найвідвідуваніших містах – Римі, Вероні та у менш популярних – Феррарі та Остії. Як відрізняється ставлення до туристів? Яка найбільша відмінність цих міст? Як італійці заробляють на туристах та як не повестися на захмарні ціни продавців?

Почнемо з Півночі. Тут, за 340 км від Риму, розташована Феррара. Історичний центр міста оголошено ЮНЕСКО надбанням людства. Феррара відома своїми історичними та культурними пам’ятками, найвідоміші з яких – замок герцогів д’Есте, Кафедральний собор та діамантовий палац. Саме містечко дуже спокійне, в історичному центрі мало автомобілів. Зате є безліч велосипедних доріжок. Їх більше, ніж тротуарів. Недарма Феррару називають містом велосипедів. Тут на них їздять як прості робітники, так і люди в ділових костюмах, що поспішають на зустріч. І найголовніше: якщо ви раптом зайдете на територію велосипедистів і заважатимете їм проїхати, то вам ніхто не скаже ні слова й не висловлюватиме свого обурення, а просто посигналить.

А ще тут рідко можна зустріти людей, які б ішли пішки по продукти. Якщо італійці бачитимуть жінку з великими пакетами, вони дуже здивуються й неодмінно запропонують допомогу. До того ж народ тут дуже відкритий: вони легко можуть зробити комплімент зовсім чужій людині. От ідеш вулицею, а тут тобі незнайома людина каже “Bella” (красивий). І здається, що у них з обличчя ніколи не сходить усмішка.

Тут, як і в багатьох інших італійських містах, є маленькі базарчики, на яких торгують новим одягом. Наприклад, джинси можна придбати за 10 євро (280 грн), кардиган за 8 євро (224 грн). А якщо вміти добре торгуватися, то все це може вийти ще дешевше.

До туристів тут ставляться добре, без уваги ви точно не залишитеся. Є лише одна проблема – тут майже відсутні громадські туалети. Тому доведеться або терпіти, або іти в найближчу кав’ярню. До речі, про кав’ярню. Тут ви можете скористатись туалетом навіть нічого не замовивши. Просто заходите й питаєте, чи можна скористатись їхньою вбиральнею. Добре, якщо ви подорожуєте з дітьми. Тоді у вас точно з цим проблем не буде: італійці дуже люб’язно ставляться до малечі. А коли будете виходити, то вам ще й подякують. Ось така вона, гостинність італійців.

На північному сході розташувалась Верона. Вона визнана спадщиною ЮНЕСКО завдяки своїй архітектурі. Здається, що це місто ніколи не спить. Навіть пізно уночі тут повно людей. Вони гуляють вуличками, фотографуються чи просто стоять біля кав’ярень, попиваючи ігристі вина. Тут теж можна почути комплімент у свій бік незважаючи на те, що у Вероні безліч приїжджих людей.

Наступна зупинка – Рим (центральна частина Італії). Тут вже ставлення до туристів зовсім інше: на вас не звертатимуть уваги та не осипатимуть компліментами, як у Феррарі. А на вулицях столиці звідусіль чути українську чи російську мову. Усім відомо, що тут безліч туристів, тому всі на них заробляють. Навіть звичайні магніти обійдуться від 3 євро (84 грн).

Щодо пересування, то машин тут значно більше, а велосипедів, навпаки, мало. Приїхавши сюди, вам доведеться хоча б раз скористатися громадським транспортом. Квиток коштує 1,5 євро (42 грн) незалежно від виду, і дійсний він протягом 100 хвилин. За цей час можна змінювати маршрути скільки заманеться.

Остання зупинка – Остія. Це найближче від столиці місто з виходом до моря. Дістатися туди можна на метро. Тут теж туристів не балують особливою увагою. А з визначних місць – церква Марії Цариці світу та набережна-променад. Людей з велосипедами тут можна зустріти рідко, а всі стоянки переповнені автомобілями.

Тут бізнес процвітає навіть на пляжі, де придбати можна все: від креветок до пляжного покривала та купальника. Та не поспішайте погоджуватись на оголошену ціну. Якщо добре поторгуватись, то можна купити необхідну річ удвічі дешевше. Тут усе місто прокидається увечері: саме тоді всі, хто приїхав відпочивати, та місцеві мешканці гуляють набережною чи сидять у кав’ярнях, співаючи в караоке. До речі, тут, як і в будь-якому італійському місті, взагалі немає бездомних тварин. Тому гуляти можете спокійно: собак без нагляду ви не зустрінете.

Як бачимо, що північніше, то привітніші люди, більше велосипедів та спокійніше навколо. Можливо, це пояснюється кількістю приїжджих, можливо, менталітетом місцевих жителів, а можливо, чимось зовсім іншим. Але в цьому вся Італія. Ця країна приваблива в будь-яку пору року та в будь-якій частині. Недарма безліч туристів щороку приїжджає помилуватися красою Вічного міста.

 

Порівнювала Іванна Підборська

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.