Перейти до вмісту
Home » М’янмське питання: як Україна каже ні геноциду

М’янмське питання: як Україна каже ні геноциду

Під стінами Міністерства закордонних справ у центрі столиці зібралося кілька сотень людей. Усі вони переважно мусульмани, багато чоловіків східної зовнішності, близько десятка жінок у хіджабах. У руках вони тримають папірці (їх роздають на місці) з написами «Ні геноциду!!!», «Ні тероризму!!!» російською  та англійською «Припиніть вбивати мусульман у М’янмі!». На галявині біля Михайлівського собору розгорнули плакати «Припиніть геноцид мусульман рохінджа», «Ні геноциду мусульман в Бірмі (М’янмі)» та «Ми з вами!» на тлі українського прапора.

У натовпі помітні українські та кримськотатарські прапори, в кого на плечах, а в кого майоріли на древках.

Люди стоять півколом, зверненим до будівлі міністерства. Час від часу на центр виходять охочі і виголошують промови на захист бірманських мусульман.

Так у Києві мусульманська спільнота відреагувала на загострення ситуації в штаті Ракхайн М’янми, що в Південній Азії. Акцію на сторінці в Фейсбуці анонсував муфтій Духовного управління мусульман в Україні «Умма» Саїд Ісмагілов. Він запевнив:

Такі події викликають занепокоєння мусульман. Ми не маємо мовчати, коли відбувається таке пригнічення людей нашої віри. Ми скликали цю акцію ввечері, аби після роботи небайдужі люди могли прийти, ті, яким не все одно, що таке відбувається у світі.

Українці пережили Голодомор, кримські татари – геноцид, тому ми, як ніхто інший, розуміємо людей, які опинилися в такій самій ситуації.

Зараз світ став дуже маленьким, дуже глобалізованим. Те, що відбувається десь далеко, за півгодини ми вже знаємо тут, в Києві. Тому ми не можемо просто мовчати і стояти осторонь, коли людей мучать, катують, вбивають жінок і дітей. І християнство, і іслам закликають, якщо ми бачимо щось гріховне, не мовчати про це. Для цього ми тут зібралися, аби звернути увагу на те, що відбувається геноцид за етнічною та релігійною ознаками. Нехай це там, далеко, в Азії, але наші серця болять і тут, в Україні.

Тому я маю надію, що наші заклики почують державні керманичі і сформулюють міжнародну позицію України. Коли Україні потрібно, щоб звернули увагу на наші проблеми, на агресію проти нашої держави. На окупацію Криму та Донбасу, ми звертаємося до світового співтовариства, щоб на міжнародному рівні прийняти потрібні резолюції. Коли ж іншим країнам це потрібно, ми теж маємо висловити позицію, бути принциповими і послідовними. Адже ми знаємо, хто блокує всі резолюції ООН по Бірмі. Це Росія, яка напала і на Україну і блокує рішення в Раді безпеки ООН. Це все ланки одного ланцюга. Наша країна має долучитися до тих країн, які рішуче висловляться щодо знущання над нашими одновірцями.

Присутні повторюють гасло акції: «Ні тероризму, ні геноциду!» У натовп обговорюють подібні акції в російських містах. Деякі учасники транслюють захід у Фейсбуці та приватних відеоповідомленнях.

Один з промовців заявив: «Якщо привернути увагу влади різних країн, то, можливо, організують миротворчі війська і  припинять це свавілля».

«Не може бути в 21 столітті геноциду. Мовчання країн про цей злочин – це ще більший злочин», – говорили спікери акції.

Зібрання тривало близько години. Зрештою, мусульманська громада підготувала звернення до дипломатичного відомства, аби Україна на офіційному рівні засудила насилля на мусульманами рохінджа і висловила свій протест.

Що відбувається в М’янмі?

У цій південно-азійській країні десятиліттями точиться конфлікт на релігійній та етнічній основі. 25 серпня, вперше з жовтня 2016, сталося нове загострення, спровоковане Армією визволення рохінджа (мусульманська меншина) Аракану (інша назва штату Ракхайн). Внаслідок цього, за даними ООН, у збройних сутичках загинуло щонайменше 400 осіб. Близько 73 тисяч мусульман були змушені тікати в сусідній Бангладеш.

Влада М’янми називає їх «бойовиками рохінджа» і звинувачує в підпалах монастирів, фігур Будди, буддистських шкіл і будинків у штаті Ракхайн.

Біженці ж заявляють про те, що силовики та представники інших етнічних груп нападали на цивільних мусульман, спалювали селі і виганяли зі штату Ракхайн.

Правозахисники Amnesty International свідчать про чимало випадків насилля: позасудові страти, групові згвалтування жінок, вбивства малолітніх дітей і літніх людей.

Мусульмани рохінджа тікають до Бангладеша болотами, несучи лінтнього члена родини. Джерело: Bernat Armangue/AP

Чому утискають мусульман?

Території сучасних Індії, Бангладешу, М’янми (Бірми – стара назва) були британськими колоніями. Після деколонізації складні етнічні регіони поділили між новоствореними самостійними державами, і це залишило нерозв’язаними чимало суперечностей. Серед них спірні для Індії та Пакистану Пенджаб та Кашмір і питання мусульман рохінджа між Бангладешем та М’янмою. Раніше ця етнічна група жила на території Бенгалії, яку поділили між двома новоствореними державами.

Панівна релігія країни – буддизм (87%), натомість іслам сповідують меншини (4%), серед яких і  мешканці штату Ракхайн. Влада стверджує: рохінджа (вона називає їх бенгальцями) – це нелегальні переселенці із сусідньої країни Бангладешу. Побудували табори для внутрішньо переміщених осіб і не дозволяють мусульманам покидати їх ї переселятися в межах країни.

У 2013 році ООН назвала мусульман рохінджа однією з найбільш переслідуваних етнічних груп у світі. За законом про громадянство Бірми у 1982 році, мусульмани штату Ракхайн не є громадянами країни, мають меншу свободу пересування, обмежені в правах на освіту та доступ до соціальних послуг.

Як на це реагує світ?

Організація Об’єднаних Націй провела екстренне засідання. В результаті засудила збройну атаку і закликала уряд М’янми захистити цивільне населення, уникаючи дискримінації. Організація попросила Бангладеш прийняти біженців із сусідньої країни. Конкретних рішень прийнято не було.

На прохання Сполученого Королівства в ООН обговорили ситуацію за зачиненими дверима. Як повідомляє Reuters, британський посол Метью Райкроф повідомив: «Ми закликали до деескалації усі сторони конфлікту».

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав події «геноцидом мусульман». Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф закликав ООН втрутитися в конфлікт.

У Москві під посольством М’янми зібралися кілька сотень людей на підтримку мусульман. 17 осіб затримали за порушення громадського порядку. Подібні акції пройшли в Дагестані та Чечні. У Грозному, за підрахунками місцевої влади, мітингувало більше мільйона осіб. Чеченський лідер Рамзан Кадиров написав у своєму профілі в Instagram: «Увесь світ бачить, що відбувається гуманітарна катастрофа, що це відкритий злочин проти людяності, але мовчить!»

Напрямки втечі мусульман рохінджа від переслудвань в Ракхайні. Джерело: Council on Foreign Relations

Чому це важливо для України?

Засудивши насилля, Україна долучиться до табору демократичних країн світу в міжнародних організаціях. Крім того, дипломатичні зв’язки засновані на взаємних реакціях, а отже, це відкриває перспективи міжнародної підтримки в питаннях українських проблем.

Утиски мусульман рохінджа мають ознаки геноциду – знищення за ознакою релігію та етнічної приналежності. Україні важливо підтримувати прецеденти, подібні до власної історії Голодомору, для можливого міжнародного визнання в майбутньому.

Окрім мусульманських етнічних меншин, кримські татари, корінне населення України, теж сповідують іслам. Така підтримка може привернути увагу й до питання утисків цієї етнічної групи Росією в окупованому Криму, адже саме Федерація блокує рішення стосовно М’янми на засіданнях Радбезу ООН.

 

Дослідила Марія Писаренко

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.