Перейти до вмісту
Home » Мені тринадцятий минало, або Содерберг по-українськи

Мені тринадцятий минало, або Содерберг по-українськи

Чому треба бачити кримінальну комедію від автора 11, 12 і 13 друзів Оушена? 

Слоган фільму говорить: «Не вкрадеш – не проживеш». Кому, а нам точно не звикати до такого принципу. Ним керується добра половина можновладців, про їхні корупційні схеми провели не одне розслідування. Але Содерберг зняв стрічку не про корупцію, а про «типове» пограбування, коли герої хочуть отримати все і одразу.

Для цього режисер зібрав зіркових грабіжників: Деніела Крейга, який до того ж пофарбувався для ролі у радикального блондина… Можете самі перевірити.

Фото надане режисером

… А також Ченнінга Татума та Адама Драйвера. Персонажі Татума і Драйвера – Лохани, які мають репутацію недолугих братів. Ніхто не повірить, що вони здатні провернути зухвале пограбування букмекерської контори під час найбільших в США автоперегонів NASCAR. Для цього вони йдуть на зустріч до тюрми із Джо Бабахом (Деніел Крейг) і розписують по пунктах свій план, але, за класикою жанру, трапляються форс-мажори. Та і на цей пункт під назвою «фігня трапляється» у Лоханів є вирішення.

Гумор у стрічці іноді межує із рівнем тупий і ще тупіший, але це ніяк не заважає колориту американської глибинки з її традиційними сімейними пікніками у неділю, кумедними талант-шоу і кантрі, який супроводжує місцевих і лунає в кожному авто і барі. «Усе це так про Америку», − ця думка не лишала під час перегляду. До речі, замість традиційної піар-кампанії, актори поїхали у тур маленькими містами США, спілкуючись зі звичайними американцями.

Фото надане режисером

І трохи про переклад. Український дубляж – це неабиякий бонус, який об’єднав американський колорит, про який вже йшлося, з українським. Чого лише варта фраза «Мені тринадцятий минало» з уст Адама Драйвера. Здається, Драйвер ще не вийшов з образу Патерсона з однойменного фільму Джима Джармуша, тільки тепер він носить протез, залишаючись поетом, що оспівує красу буденності.

ДО РЕЧІ
«Удача Лохана» – перший фільм, який побачить світ після заяви Содерберга про відхід з кіно. Від 2013 року лауреат «Золотої пальмової гілки» та премії «Оскар» за найкращу режисуру займався проектами для телебачення – серіалами «Лікарня Нікербокер» і «Дівчина за викликом». Він прочитав сценарій для нового фільму, написаний дебютанткою Ребеккою Блант, і вирішив взятися за його зйомки «Удачі Лохана». Стівен Содерберг також вперше відмовився співпрацювати з будь-якою кінокомпанією, адже ті завжди забирають собі значну суму прибутку. Крім цього, режисер самостійно займався переговорами щодо кінодистрибуції своєї стрічки, в Україну зокрема, куди фільм привіз «Артхаус Трафік» – Содерберг сам затверджував переклад, постери та інші промо-матеріали в українській версії.

Якщо вам сподобається «Удача Лохана», треба бачити:

«О, де ж ти, брате?» — комедія братів Коенів 2000 року. В основу сюжету покладено гомерівську «Одіссею», поєднану з пародією на «Улісс» Джеймса Джойса. Фільм розповідає про пригоди трьох в’язнів у Міссісіпі в 30-х роках. В’язні у цій стрічці не менш зіркові, ніж у Содерберга: Джордж Клуні, Джон Туртурро, Тім Блейк Нельсон і Джон Гудмен.

Фото IMDb

«Місце під соснами» — кримінальна драма Дерека Кейнфранса 2013 року. Головні ролі виконали Раян Ґослінг, Бредлі Купер, Єва Мендес і Рей Ліотта. У цьому фільмі все серйозно, на відміну від щойно згаданих, але філософія і сюжети у дечому перегукуються: головний герой Люк (Раян Ґослінг) – професійний гонщик, якому не вистачає коштів на повноцінне, на його думку, життя, до того ж він дізнається про те, що у нього народився син. Заради безтурботного життя сина Люк починає грабувати банки, але не здогадується, який спадок залишає йому насправді.

Фото IMDb

 

 

Оцінювала Ольга Усачова

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.