Перейти до вмісту
Home » Іскра, буря, безумство: чому в ураганів людські імена

Іскра, буря, безумство: чому в ураганів людські імена

Після довгого дня приходжу додому і вмикаю CNN. “Поки у Х’юстоні розбираються з наслідками урагану Гарві, до Маямі наближається ураган “Ірма”. Слідом за ним до Карибського басейну насувається ураган “Хосе”, а над Мексиканською затокою шторм “Катя” посилився і досяг рівня урагану”.

Не найкращі прогнози для атлантичного узбережжя. “Ірма”, “Хосе”, “Катя” – ми вирішили розібратися, чому і як природним явищам дають людські імена.

Хто першим називає урагани?

Урагани останні десятки років отримують свої назви від Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО). Хоча, за деякими джерелами, ця практика почалась у 1960-х роках, коли місцеві метеорологи нібито надавали буревіям імена своїх жінок, вказуючи на їхню небезпечність та руйнівну можливість. ВМО ж називає буревії виключно з практичної точки зору. Науковці зрозуміли, що людям легше сприймати людські імена, ніж поєднання цифр та літер. А чим більший шанс, що люди сприймуть шторм серйозно, тим скоріше вживатимуть необхідних заходів безпеки.

 

Як людство дійшло до такої ідеї?

Спочатку шторми отримували довільні назви. Атлантичний шторм, що зірвав щоглу човна “Ант’є”, став відомий як ураган “Ант’є”. Для подальшої організації метеорологи вирішили називати буревії у хронологічному та абетковому порядку. Тобто перший шторм року отримає ім’я на літеру А. У 1953 році Національний центр ураганів склав перелік імен для природних явищ. У ньому були представлені винятково жіночі імена, а чоловічі додали лише за 26 років. Списки оновлюються кожні шість років. Наступні зміни будуть внесені у 2021 році.

Перелік імен тропічних циклонів 2017 року. Імена даються на кожну наступну букву англійського алфавіту

Чи сильно змінюються списки з кожним оновленням?

Усесвітня метеорологічна організація виключає певні імена ураганів та замінює їх на нові. Робиться це у тому випадку, якщо природне явище було надзвичайно руйнівним та забрало багато життів. Таким чином майбутнє користування ім’я стає неможливим з причин чутливості. З 2010 року зі списку зникли 7 імен (Інгрід, Мануель, Метью, Отто, Ірен, Томас, Ігор), що разом забрали щонайменше 900 життів.

Скільки існує таких списків назв?

Насправді перелік не один, їх налічують 10 штук — кожен для спеціального регіону. Список формується на етнічній приналежності регіону. Таким чином біля побережжя Австралії бушує ураган “Гільда”, а не яка-небудь “Ніша”. Очевидно, це сприяє легшому розумінню і запам’ятовуванню для людей в регіоні, полегшуючи процес поширення новин та зменшення ризику від стихійного лиха. Водночас забороняється називати урагани на честь конкретної особи, хоча саме це зараз хочуть зробити громадські активісти в США. Там створили петицію із пропозицією перейменувати руйнівний ураган “Ірма” на “Іванку”, так би мовити на честь дочки президента країни Іванки Трамп. На думку активістів, це приверне адміністрації Президента до змін клімату.

Наслідки урагану Сенді на східному узбережжі США, штат Нью-Джерсі, 2012 рік. Джерело: time.com

Які імена найнебезпечніші?

За результатами дослідження, урагани з жіночими іменами більш небезпечні. Але це аж ніяк не пов’язано з природними змінами, а з людським упередженням, простіше кажучи, сексизмом. Урагани з жіночими іменами сприймають менш серйозно, ніж з чоловічими. Тому буревій  на ім’я Еліза може забрати втричі більше життів, ніж такого ж масштабу Чарлі. І чим “жіночніше” ім’я, тим більше зростає кількість жертв.

Жителька містечка Рокпорт з дитиною повертається до зруйнованої ураганом Гарві домівки, штат Техас. Джерело: cnn.com

За матеріалами Всесвітньої метеорологічної організації

 

Підготувала Ольга Тарасенко

 

 

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.