Перейти до вмісту
Home » Мода на референдуми: і ти, Каталоніє?

Мода на референдуми: і ти, Каталоніє?

Референдум про відокремлення Каталонії знову зірвався. Конституційний суд Іспанії 7 вересня призупинив дію відповідного закону, прийнятого напередодні парламентом Каталонії. Поліція Іспанії, за наказом прокуратури, активно вилучала виборчі урни, листівки, конверти та решту предметів, які можна було б використати на забороненому референдумі.

Незважаючи на це, парламент Каталонії в ніч на п’ятницю 8 вересня ухвалив закон, який регулює порядок виходу області зі складу Іспанії. Ситуація, м’яко кажучи, заплутана…

Джерело: Al Jazeera

Звідки з‘явилася проблема

Каталонія як самостійне державне утворення почала формуватися ще 988 року з оголошення свободи власних земель графом Боррелем ІІ. У 1137 році відбулося об’єднання графства Барселона та королівства Арагон – Каталонія процвітає, і досить довго. Однак вже на початку 18 століття відбувається перша втрата суверенітету, й відтоді каталонці борються проти «іспанізації» та за повернення незалежності. У ході громадянської війни Іспанії 1871 вони таки виборюють право автономії для Каталонії.

Що вже зробили для незалежності     

Останні десятиліття провінція активно береться за прокладання шляху до незалежності. Так, у січні 2013 року парламент ухвалив Декларацію про суверенітет Каталонії. Щоправда вже у травні Конституційний суд Іспанії призупинив її дію, і це спричинило нову хвилю націоналістичних рухів. Коло нещодавніх подій у Каталонії тісно пов’язане із референдумом «про політичне майбутнє», проведеного ще у 2014. За його результатами визначили терміни та сформулювали питання наступного, тобто теперішнього, народного опитування.

Джерело: intpolicydigest.org

Чому каталонці хочуть відділитися

Сепаратизм у Каталонії має логічне підґрунтя і цілком обґрунтований. Більшість населення тут каталонської національності. Регіон має власні свята на державному рівні. Це єдина область Іспанії, де заборонена корида з міркувань захисту тварин і де не танцюють фламенко. Каталонська мова визнана офіційною, і чимало місцевих жителів підкреслено навмисно послуговуються нею. Також каталонці мають власний домен в Інтернеті, чого не зустрінеш більше ніде у країні.

Чому питання суперечливе

З одного боку, Каталонія найбільш розвинена провінція Іспанії, особливо за промисловими та туристичними показниками, і її населення не хоче ділитися власним добром з іспанцями у разі економічних негараздів.

7,5 мільйонів мешканців Каталонії складають 16% населення Іспанії і дають 20% ВВП країни. 59% з них хочуть відділитися.
Джерело: occupy.com

Джерело: Nonegraphies

З іншого ж, на останньому референдумі 70% каталонців все-таки  проголосували за єдність з Іспанією головним чином через членство в Євросоюзі. Розлучення з Мадридом загрожує Барселоні втратою зв’язків з Брюсселем, а це неухильно тягне за собою погіршення ситуації в регіоні.

 

Розбиралася Юлія Колісник

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.