Перейти до вмісту
Home » Меркель проти Шульца: досвід чи далекоглядність?

Меркель проти Шульца: досвід чи далекоглядність?

За кілька днів  світ знатиме результати виборів до німецького парламенту. І поки Німеччина завмерла в очікуванні доленосного для усієї Європи рішення, пропонуємо пригадати перебіг останніх вирішальних телевізійних дебатів головних претендентів на посаду бундесканцлера (обійматиме її наступні чотири роки).

Четвертого вересня у прямій трансляції чотирьох німецьких телеканалів, офіційних партнерів цьогорічних виборів, протягом дев’яноста восьми хвилин фрау Меркель та херр Шульц доводили правильність своїх політичних прагнень.

© REUTERS/ MEDIENGRUPPE RTL DEUTSCHLAND

Хто є хто і що каже?

Ангела Меркель – представниця Християнсько-демократичного союзу, федеральний канцлер Німеччини з 12-річним досвідом. За цей час вона здобула довіру й підтримку виборців.

Ангела Меркель проходить повз прихильників перед дебатами. Джерело: John MacDougall/AFP via Getty Images

Її головний конкурент – Мартін Шульц, колишній голова європейського парламенту, лідер соціал-демократичної партії Німеччини.

Мартін Шульц з передвиборчою агітацією в місті Бохумі, серпень 2017. Джерело: Marcel Kusch/dpa

“Битва на подушках” або “Сцена із подружнього життя” – так іронічно німецькі медіа нарекли вирішальні дебати з огляду на те, що сама суть дебатів (чи німецькою “Duelle“) як гострої дискусії, протистояння між політиками до цього випадку не дуже пасує. Партії, які представляють обидва кандидати, є партнерами по коаліції в бундестазі, отже, не дивно, що погляди на основні проблеми, які розглядалися під час теледебатів, більш-менш збігалися.

© REUTERS/ Mediengruppe RTL Deutschland

Про що дискутували?

Провідними темами дебатів були стосунки з Туреччиною, криза єдності в Європі, ядерна загроза КНДР та причетність до цього Дональда Трампа, крім того – численні виклики внутрішньої німецької політики.

Розпочали із найбільш болісного – невдач у врегулюванні міграційної кризи в Німеччині. За часів канцлерства Меркель до країни прибуло більше мільйона біженців з Африки й Азії, однак питання і досі не вирішене на належному рівні. Канцлерка доволі холоднокровно зауважує: “Німеччина не може прийняти усіх, але ми можемо інвестувати у вирішення конфлікту”. Тобто надавати допомогу мігрантам у таборах Туреччини, якої попередньо бракувало. Політик пояснює, що абсолютно закрити кордон країни довжиною 3 тисячі кілометрів не можливо: Німеччина значно більш лояльна до прибулих, аніж, скажімо, Угорщина та інші країни ЄС. “Усе, що ми зробили стосовно біженців у 2015 році, ми однозначно повторили б знову”, – запевняє фрау Меркель. Мартін Шульц підтримує опонентку в цьому питанні. Його відома фраза “Те, що люди принесуть у Німеччину – дорожче від золота – це віра у Європу” доводить: німці все ще толерантні і демократичні.

Що робити з незаконними мігрантами?

Проблему включення біженців у суспільне життя політик рекомендує вирішити освітньою реформою та удосконаленням інфраструктури. Меркель на відміну від Шульца “рожеві окуляри” протирає ретельніше і рішучіше пригадує численні теракти у Європі, вчинені прибулими зі Сходу: “Як ви збираєтеся пояснити людям, що це така інтеграція?” Однак підтримує дієвість освіти і пропонує збільшити кількість курсів мусульманського релігієзнавства у німецьких університетах.

А що там з Туреччиною?

Шульц відверто заявляє, що він планує припинити переговори з Туреччиною щодо її вступу до ЄС у разі обрання. Обидва кандидати сходяться на думці, що взагалі проти будь-якої співпраці з Анкарою, допоки усі незаконно арештовані німці не будуть звільнені. Натомість Шульц готовий, відповідно до закону, депортувати з країни тих, хто є небезпечним для суспільного порядку Німеччини, і укласти низку міжнародних договорів з цього питання.

Хто сподобався німцям?

І все ж Меркель “обігнала” конкурента у вирішальному двобої. Підтримка Меркель, за результатами опитування, становить 55%, Шульца – 35%, при чому відсоток довіри до Меркель цьогоріч значно вищий, аніж на попередніх виборах. Чому Меркель критикують, але підтримують? Певно, прагматичних німців найбільше задовольняє стабільна економічна ситуація в країні.

Чого чекати Україні?

Чи матиме рішення німецьких виборів вплив на зовнішню політику України, і яким він буде, поки однозначно не з’ясувати. Для нас головним є, аби більшістю у парламенті Німеччини не стали “Ліві” та “Альтернатива для Німеччини”, які впевнено тримають курс на зближення з Москвою. Але це малоймовірно, оскільки рівень довіри німців до них значно поступається ХДС Меркель і СДП Шульца, тож поки спимо спокійно.

 

Розбиралася Олена Куренкова

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.