Перейти до вмісту
Home » Нашого цвіту по всьому світу: іноземні політики з українським корінням

Нашого цвіту по всьому світу: іноземні політики з українським корінням

Буремні історичні події змушували українців не один раз шукати кращої долі у чужому краї. Тому не дивно, що багато відомих людей від акторів до політиків фактично наші земляки. Про тих, хто зараз вершить долю інших країн й світу і має українських предків, розкажемо далі.

Ангела Меркель

Так, ця залізна леді, канцлер Німеччини, трішки українка, а її історична батьківщина – Галичина. Першими, хто заговорив про це, стали польські журналісти. Саме вони помітили, що прізвище прабабці Ангели Анни Казмерчак, матері її дідуся Людвіга Каснера, ну зовсім не польське. Цю здогадку підтвердили й історики. Виявляється, Казмерчак походить від імені Каземир, що було поширене серед східних слов’ян, які є предками українців. Його давали чоловікам Київської Русі після хрещення і означало воно «руйнувати світ».

Джерело: EPA/CARMEN JASPERSEN

Вікторія Спартц

Нова сенаторка штату Індіана в США – уроджена українка. Спартц також є головою Республіканської партії повіту Гамільтон. Вона переїхала до Штатів 17 років тому, закінчила університет Індіани, де згодом почала викладати. Видання WTHR.com після її промови написало, що «її акцент сильний, проте пристрасть до американської політики ще сильніша».

Джерело: indystar.com

Христя Фріланд

У січні цього року Міністерство закордонних справ Канади очолила етнічна українка. Саме по материній лінії вона є нашою землячкою. І хоча її мати Галина Хом’як народилася вже в Німеччині у таборі для тимчасово переміщених осіб, вона попіклувалася, щоб її донька пишалася своїм походженням. Так, із десяти речей, без яких Христя не уявляє своє життя, три пов’язані з Україною. А саме весільні ікони, які Галина замовила для доньки у Києві, абетка «Абабагаламаги» та книга з українськими рецептами.

Джерело: © REUTERS/ Chris Wattie

Джаред Кушнер

Старший радник і зять американського президента Дональда Трампа нібито є нащадком вихідців з України по лінії батька. На американському генеалогічному сайті є інформація про те, що Джаред – єврей українського походження. Під час Голокосту його бабуся, дідусь та прадідусь разом з партизанами шукали порятунку у лісах Білорусі та України. На сайті також вказано, що історичною Батьківщиною прадідуся Джареда є село Підгайці Тернопільської області. Мали Кушнери найближчих родичів і в околицях Львову. Ну а простою українською американізований Кушнер – це кушнір, майстер вичинки шкіри й хутра.

Джерело: hercampus.com

Александер Ван дер Беллен

Малою Батьківщиною прадідуся президента Австрії по батьківській лінії є Полтавська область. Про це стало відомо після того, як міський архів Таллінна на своїй сторінці Facebook розмістив дані про родовід нового президента. У повідомленні йдеться, що батьки Александера з Естонії і на момент народження сина проживали у цій країні. Його дідусь народився у Пскові і вважав себе росіянином, а от прадід – наш земляк.

Джерело: europeanwesternbalkans.com

Володимир Жириновський

Епатажний російський політик на диво має «западенське» коріння. Дідусь скандального депутата Іцхак Ейдельштейна проживав у Рівненський області у місті Костопіль. У невеличкому західноукраїнському містечку Іцхак мав лісопильню, цим і заробляв. Під час Другої Світової війни його разом з іншими євреями німці розстріляли. Похований у братській могилі. Це підтверджують історики та документи з архівів. Проте сам Жириновський стверджує, що до вбивства його рівненських родичів причетні «бандерівці». Можливо, саме це переконання і є причиною такої сильної ненависті політика до України.

Джерело: УНІАН

 

Досліджувала Христина Бубнюк

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.