Перейти до вмісту
Home » Великий теніс на великому екрані: «Борг проти Макінроя»

Великий теніс на великому екрані: «Борг проти Макінроя»

Відучора на українських кіноекранах шведська спортивна драма «Борг проти Макінроя». Розбираємося, чому її варто дивитися усім не-спортсменам.

Джерело: IMDb

Фінал Вімблдону 1980 року. Протистояння між Бйорном Боргом (Сверрір Гуднасон) та Джоном Макінроєм (Шая Лабаф). Швед і американець. Лід і вогонь. Це не просто метафора, так і справді у журналістських матеріалах і тенісній літературі прозвали цих різних за темпераментом світових зірок великого тенісу.

https://www.youtube.com/watch?v=wgZ5F4B4C5k

Режисер: Янус Мец Педерсен

Слоган фільму: Деякі зірки сяють вічно.

Бйорн Борг і Джон Макінрой. Джерело: The Sun

На перший погляд, протилежностями спортсмени були з дитинства. Швед Борг з небагатої родини, але з підліткового віку наполегливо займається спортом, тенісом і хокеєм. Свого часу на юного Бйорна звернув увагу тренер Леннарт Бергелін. Можливо, саме без Бергеліна про Борга ніхто б і не дізнався.

Леннарт Бергелін у виконанні Стеллана Скашгорда. Джерело: IMDb

24-річний Борг – стриманий і зосереджений на грі. Він – перша ракетка світу і має намір вп’яте завоювати на Вімблдоні чемпіонський титул.

Бйорн Борг у виконанні Сверріра Гуднасона. Джерело: IMDb

Американець Макінрой походить із багатої сім’ї, але не росте розбещеним. У дитинстві проявляє гарні здібності до математики, та й у більш зрілому віці прислухається до батька і проводить з ним вільний час, наприклад, за грою в шахи.

На три роки молодший за Борга Макінрой, на момент подій стрічки друга ракетка світу, асоціюється у публіки із часто неспортивною поведінкою та суперечками зі спортивними суддями і журналістами. Та сам Борг в одній з розмов зі своєю нареченою ось так коментує нестриманість суперника: «Це не незібраність, а дещо інше…».

Джерело: IMDb

У фільмі переплітається тема минулого і теперішнього тенісистів, що краще дає зрозуміти: за медійними образами завжди стоїть щось інше, а іноді навіть протилежне.

Джон Макінрой у виконанні Шая Лабаф. Джерело: IMDb

Чи завжди Борг був втіленням скандинавської стриманості і відколи набув «фірмову» зовнішню холоднокровність? І чи справді Макінрой – скандаліст? І що йому заважає зосередитись на грі?

Так чи інакше цих тенісистів об’єднує спільна мета – перемога, а цілеспрямованість може навіть перетворити «ідеальних суперників» на друзів.

Цей фільм не про протистояння умовних добра і зла, а про заглядання углиб складних характерів переможців, бо насправді вони обидва джентльмени і бунтарі водночас.

Джерело: The Guardian

Зустріти у потрібний момент свою людину дуже важливо – для когось цей момент настає раніше, для когось згодом, але кожен лідер все одно потребує віри у його можливості, потрібних слів у певний момент, а мотивація завжди з ним.

Кумирів не можна асоціювати з певними штампами, а от дещо розібратися у людській природі, зокрема у природі лідерства, що межує з одержимістю, вам допоможе спортивна драма «Борг проти Макінроя».

 

Розбиралася Ольга Усачова

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.