Перейти до вмісту
Home » Студент-канцлер, або чого ще ми не знали про Себастьяна Курца

Студент-канцлер, або чого ще ми не знали про Себастьяна Курца

Молодий, розумний і неодружений – такий він, новий канцлер Австрії Себастьян Курц. Саме його політична сила, Австрійська народна партія (ÖVP), отримала найбільшу кількість голосів на нещодавніх парламентських виборах. Чим уже встиг здивувати світ наймолодший в історії очільник уряду, розказуємо далі у нашому матеріалі.

Джерело: Matthias Schrader / AP

Зі шкільної парти в політику

Більшість із нас у свої 17 лише обирають майбутню професію, а от Себастьян вже знав, що його покликання – політика. У такому юному віці він став членом молодіжного крила «Австрійської народної партії», а вже за декілька років, будучи студентом Віденського університету,  очолив її молодіжну секцію.

Джерело: OSCE/Micky Kroell

Титул «наймолодший»

Політична кар’єра Себастьяна Курца розвивалася досить стрімко. У 24 роки він став Державним секретарем з питань інтеграції, вже у 27 очолив Міністерство закордонних справ, ставши наймолодшим міністром за всю історію. У 30 років головував в ОБСЄ, за цей час двічі побував на Донбасі.

Джерело: УНІАН

І щоразу, як Курц займав нову посаду, ЗМІ рясніли заголовками про «наймолодшого дипломата у світі». Експерти вважають, що саме молодість і є секретом його успіху. Понад рік політик тримає статус улюбленця громадян Австрії усіх вікових категорій.

Курц з дівчиною Сюзанною Тьєр, працівницею міністерства фінансів, після голосування на виборах 15 жовтня. Джерело: Matthias Schrader / AP

Вундеркінд без диплома

Без диплома про вищу освіту нічого не досягнути – це історія не про Курца, який досі не закінчив університет, а вже став головною політичною фігурою Австрії. У 2011 році, коли Себастьяну запропонували посаду в австрійському МЗС після 7 років вивчення права, він вирішує залишити свою альма матер через брак часу. Проте цьогоріч політик знову вступив до лави студентів і викликав цим занепокоєння у австрійців. На новій посаді працювати доведеться ще більше, тому поєднувати навчання та роботу буде значно важче. Але навіть відсутність диплома не завадило медіа охрестити молодого канцлера «Wunderwuzzi» (вундеркінд), або ж «чудо-хлопець».

Джерело: SEAN GALLUP / GETTY IMAGES

Перший міленіал у політиці

31-літній політик увійду в історії також як перший представник покоління «Y», що очолив уряд. Міленіали – це люди, які народились з 1980 по 2000 роки. Вони амбітні, цілеспрямовані та креативні. Саме такими якостями і може похвалитися Себастьян. Ще в 2010 році зовсім юний політик здивував усіх епатажною витівкою під час виборів у ландтаг (місцевий парламент землі – адміністративної одиниці Австрії на кшталт нашої області). Ви тільки уявіть: у чорному Hummer із написом «кльовомобіль» дівчата у чорних сукнях і Себастьян власною персоною їздять по місту і роздають чорні презервативи. Ні, це не страшна казка, а акція під гаслом «Чорний – це привабливо».  І хоча преса критикувала витівку політика, проте жителі Відня позитивно оцінили нестандартну кампанію і Курц здобув перемогу на виборах.

Джерело: dietagespresse.com

АнтиМеркель

Хоча Себастьян Курц – ще зовсім молодий політик, він не боїться критикувати своїх старших колег, наприклад, канцлерку Німеччини Ангелу Меркель. Курц позиціонує себе як противник її політики «відкритих дверей» і звинувачує Меркель у «лояльності», що може призвести до нового напливу біженців. Згодом саме питання мігрантів стало ключовим у кампанії політика на парламентських виборах і привело його до перемоги. Критики за це називали його «міні-диктатором» і «маленьким Гітлером».

Джерело: Heinz-Peter Bader/Reuters

Джерело: Heinz-Peter Bader/Reuters

Сам собі піар-менеджер

Він завжди із надто охайно зачесаним назад волоссям, у гарно підібраних костюмах, часто без краватки. Політикові вдалося створити вдалий імідж не лише собі, а й своїй партії. Він оновив традиційну Народну партію, назвав її «Новою» і змінив фірмовий колір з чорного на бірюзовий. Курц перетворив старого партійного важковаговика на новий і сучасний політичний рух, чим багатьом нагадав стиль французького президента Макрона.

Джерело: wirtschaftsbund.wien

Супергерой Інтернету

Нас сайті Себастьяна Курца не тільки формальні тексти, інтерв’ю і політична програма. Там можна знайти якісно зняті мотивувальні відео Курца, який підкорює гірську вершину, спілкується з родиною або займається спортом.

До речі, серед промо-відео політика є й інтерв’ю з Віталієм Кличком.

А на старій версії сайту донедавна був плей-лист пісень, як політик слухає під час довгої дороги у відрядженнях.

 

Вивчала Христина Бубнюк

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.