Перейти до вмісту
Home » Майбутні агенти змін: хто такі айсекери?

Майбутні агенти змін: хто такі айсекери?

Ви точно десь бачили, чули про AIESEC, а може, знаєте про нього з власного досвіду. Ця французька абревіатура позначає  Міжнародну асоціацію студентів, що вивчають економічні й комерційні науки. Але це було раніше, в момент заснування у 1949 році. Зараз це справжній молодіжних рух для всіх охочих.
Уже наступного року ця велика молодіжна організація світового масштабу святкуватиме своє 70-річчя. За ці роки мережа маленьких спільнот під однією великою назвою неухильно росла, а разом з нею кількість місць для стажувань охопила вже 126 країн.

Про найбільший локальний комітет AIESEC в Україні та особистий досвід роботи в організації розказує  президентка Відокремленого осередку «ВНГО AIESEC в Україні» у Києві Оленою Заїчко.

Чого прагне  AIESEC в Україні?

Завдання AIESEC у кожній країні єдине – це досягнення миру та реалізація людського потенціалу через досвід лідерства в молоді за допомогою міжнародних соціальних та професійних стажувань. Ми намагаємося розвивати у молодих людях вміння ризикувати та знаходити вихід зі складних ситуацій, надихати інших та правильно вести комунікацію,  розуміти себе та свої сильні сторони.

Сьогодні ми маємо три види стажувань:

  • Global Volunteer (короткострокові волонтерські стажування для молоді спрямовані на досягнення цілей сталого розвитку);
  • Global Talent (стажування, направленні на професійний розвиток особистості);
  • Global Entrepreneur (стажування в стартапах, які дають молоді можливість почати кар’єру та отримати перший професійний досвід).

Найпопулярнішими серед українських студентів є проекти пов’язані з викладанням іноземної мови учням та студентам або ж робота з людьми похилого віку.

Як потрапити на стажування?

Це дуже просто. Охочим потрібно лише перейти на наш сайт (aiesec.org) , обрати програму, яка їх зацікавить, країну, у яку вони хотіли б поїхати, заповнити аплікаційну форму та пройти інтерв’ю. Єдиний критерій – це вік, подаватися можуть лише молоді особи віком від 18 до 30.  Після того, як людина подала свою заявку, менеджери AIESEC обов’язково  зв’язуються з нею, знайомляться і підтримують її протягом усього періоду стажування.

А в Україну іноземці приїжджають стажуватися?

Так, звичайно. На зимові канікули у нас готуються 4 проекти,  тому вже 15 січня в Україну приїдуть волонтери з різних куточків світу. Один із таких проектів – це Language school, де наші стажери, носії мов, будуть викладати іноземну  охочим слухачам, за умови попередньої реєстрації.

Взагалі стажери дуже люблять приїжджати в Україну, адже подобається дружелюбність та відкритість нашої нації. Наприклад, у нас є один мексиканець, який вже 5 років поспіль їздить в Україну на різні проекти.

Цьогоріч ми навіть стали першими серед інших локальних округів у всьому світі за кількістю стажерів у програмі GlobalEntrepreneur. В Україні дуже добре розвинена стартап-інфраструктура і це не може не радувати.

Чим ще займається Київський округ?

Ми організовуємо багато заходів для молоді, наприклад, нещодавно був Instaday. З молоддю потрібно говорити їхньою мовою. Тому ми організовуємо такі зустрічі, які, перш за все, будуть цікавими для нашої цільової аудиторії. Усі охочі  можуть прийти послухати корисну інформацію від професійних спікерів, більше дізнатися про нашу організацію та в результаті поїхати кудись на стажування. Я впевнена, що після останнього нашого заходу вже є люди, які пройшли співбесіди і вже цієї зими вирушать в інший куточок світу, щоб змінити себе та інших.

У соцмережах часто пишуть, що AIESEC – це секта. Що скажете, це правда?

Якщо і є у AIESEC щось від “секти”, то це відданість усіх членів організації та віра у свою справу, у те що кожен з нас своїми діями може змінити світ на краще. І як ми любимо говорити “Один раз айсекер – на все життя айсекер”, адже для більшості з нас це не просто спосіб корисно провести час, але й незамінна частина нас самих.

Яка у тебе мотивація працювати в AIESEC, адже це неприбуткова організація: тобі не платять зарплату, а часу ти витрачаєш дуже багато?

Мені як президенту важливо, щоб кожна молода людина в Україні мала можливість самореалізуватися та використати весь свій потенціал. Ми віримо, що кожен хто пройшов школу AIESEC,  вже буде зовсім по іншому дивитися на світ. І коли в майбутньому буде займати впливову посаду, буде краще розуміти безмежність світу і те, що всі ми – частина чогось єдиного. Ми впевнені, що ця людина буде відкритою для міжнародного діалогу і ми забудемо про війни та будь-які озброєні конфлікти.

Я в свої 21 можу зробити дуже багато: можу працювати, навчатися в університеті, але у моєму житті AIESEC – це такий досвід, який дасть мені зробити найбільше. Зараз я очолюю команду, яка на цей момент зробила 441 міжнародний обмін. Кожна людина, яка їздить на стажування змінює своє життя, змінює життя своєї сім’ї, змінює тих людей, які були з нею, команду, яка організовувала цей обмін, і тих людей з якими вони працювали. Айсекери стають такими агентами змін у своєму місті або ж навіть країні. І навіть тяжко уявити, скількох людей уже змінили  ці 441 волонтери.

Пам’ятаю, що прийшла в організацію таким собі ботаном, який нормально не міг спілкуватися з людьми. А зараз я зовсім інша людина, особистість, якамає певну соціальну позицію та відкрита для всього світу.

Який найяскравіший момент в тебе був за три роки роботи в AIESEC?

Я думаю, що це самі вибори. У нас є дуже цікава традиція оголошення результатів. Кандидати-фіналісти стоять спиною до чинного президента, а він тримає в руках величезний кубок з водою. До останньої хвилини ніхто не знає остаточні результати, окрім виборчої комісії. І от ведучий цього заходу викрикує ім’я переможця, і цю людину в той самий момент обливають шампанським і водою з кубку. Це напевно саме той момент, який я буду пам’ятати завжди, у мене все життя промигнуло перед очима. Якщо перед кимось постане дилема подаватися на президента чи ні, то однозначно подаватися, хоча б заради такої миті.

Христина Бубнюк

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.