Перейти до вмісту
Home » Ілюзія вибору, або як створити інтригу

Ілюзія вибору, або як створити інтригу

Чергові вибори президента Російської Федерації мають відбутися 18 березня 2018 року, проте вже зараз навколо них точаться палкі дискусії. Ціла низка кандидатів заявила про свої наміри балотуватися, однак серед них досі немає нинішнього президента РФ Володимира Путіна. Він висувати свою кандидатуру не поспішає. При цьому, за результатами опитувань, більшість росіян хочуть і далі бачити його в президентському кріслі, а експерти у перемозі Путіна не сумніваються. То чому ж зволікає Володимир Володимирович і з ким йому доведеться «позмагатися» за найвищу посаду?

Володимир Путін

Соціальні та фінансові труднощі не похитнули віри росіян у чинного президента, і вони готові проголосувати за нього знову. Проте для Путіна важлива не лише перемога, а й явка населення. Низький відсоток голосів може посіяти сумніви в його легітимності. Перед Кремлем стоїть непросте завдання: створити інтригу, якої, по суті, немає, щоб залучити якомога більше виборців. Саме тому Путін розраховує на вибори в два етапи, а саме: тихо оголосить свою кандидатуру та швидко проведе збір підписів як самовисуванець. Все для того, що провести максимально стиснуту кампанію. До того ж, йому вигідні «зручні» опоненти, які примусять якнайбільше людей прийти на виборчі дільниці. Про них далі.

Джерело: Pikabu

Ксенія Собчак

Колись шалена тусівниця — сьогодні запекла опозиціонерка, кандидат в президенти від прогресивної молоді. Вона називає свою нинішню кампанію трампліном для виборів 2024 року, а поки пропонує розглядати свою кандидатуру, як своєрідну альтернативу скасованій графі «Проти всіх». Ходили чутки, що з такої нагоди Ксенія готова навіть змінити прізвище на Противсіх – рос. Ксения Противвсех. Вона закликає Кремль звільнити політв’язнів і заявляє, що Крим — це Україна. Сміливо, та чи не надто? Не виключено, що Собчак — лише ще один кремлівський проект, за допомогою якого Москва намагається підвищити інтерес до виборів та забезпечити явку молоді.

Джерело: bigpicture.ru

Володимир Жириновськи

Скандальний політик уже вшосте братиме участь у президентських перегонах. Цього разу він переконує громадськість, що пройде у другий тур, а у разі перемоги знищить Україну: «Ще будете Путіна згадувати, який він був добрий. Знищу! Усіх знищу! Ніякої України не буде!». На фоні голосних заяв та абсурдних пропозицій Жириновського Володимир Путін і справді здається на диво розсудливим та поміркованим. І навряд чи це випадково.

Джерело: Pikabu

Олексій Навальний

Про свій намір брати участь у виборах російський опозиціонер, засновник Фонду боротьби з корупцією та головний опонент Путіна заявив ще у грудні 2016 року, однак через умовне засудження зробити цього він не зможе аж до 2028 року, хіба що вирок вдасться оскаржити. Звичайно, присутність серед кандидатів реального опозиціонера, який постійно і серйозно критикує Путіна, підвищила б інтерес до виборів, однак допустити його означало б визнати, що він ніякий не агент Америки, хоча раніше йшлося про інше. Нарешті, реєстрація Навального може надихнути його прихильників і водночас деморалізувати провладних виборців. Таким чином громадяни, які ще вагаються, можуть перекочувати у його табір. І хоча реальної загрози Путіну це не несе, певний відсоток виборців чинний президент усе ж може втратити.

Джерело: twitter.com

Анфіса Чехова

Наступні за Ксенією Собчак ще одна епатажна телеведуча заявила про свій намір позмагатися за пост президента. Вона хоче “захищати дітей, жінок, природу, свободу і пенсіонерів” та переконана, що може зібрати “як мінімум 20%” голосів виборців. Однак усе вирішать лайки. Якщо пост в Instagram, у якому Чехова ділиться своїми планами, набере їх 200 000, то, як зазначає вона, так тому і бути, буде балотуватися. 

https://www.instagram.com/p/Ba3pVQenEd_/?taken-by=achekhova

Інші кандидати

Незважаючи на рішення відмовитися від допуску головного політичного опонента Путіна, в адміністрації президента не хотіли б обмежуватися традиційним набором кандидатів від парламентських партій. Це необхідно, щоб продемонструвати, що критикам влади участь у виборах не закрита. Так, від соціал-ліберальної політична партії «Яблуко» на вибори піде Григорій Явлінський, який обстоює територіальну цілісність України і дотримується прозахідної позиції.

Джерело: LiveInternet

Про участь у виборах також заявив підприємець Сергій Полонський, найексцентричніший російський олігарх, який довгий час був одним із найбагатших людей Росії. З 17 травня 2015 року він перебував під вартою у зв’язку з звинуваченням у шахрайстві в особливо великих розмірах. 12 липня 2017 року був визнаний винним, йому призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, проте відразу ж після цього суд постановив звільнити Полонського «у зв’язку із закінченням строку давності кримінальної справи».

Колишній радник голови Балашихи Анатолій Баташов представлятиме на виборах екологічну партію «Зелені». Він називає себе «сильним журналістом і піар-спеціалістом» і переконаний, що «період нестримного накопичення і споживання давно минув». У його планах впровадження реформ, розвиток автомобільних доріг, заходи, направлені на захист навколишнього середовища, та співпраця з Європою.

Партія «Комуністи Росії» теж визначилася зі своїм кандидатом. Ним стане голова центрального комітету партії Максим Сурайкін. Його вважають штучним проектом, створеним для того, щоб відібрати голоси у Комуністичної партії Російської Федерації — головного конкурента «Единой России».

 

 

Дарина Бубнюк

ПОДІЛИТИСЯ:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.