Перейти до вмісту
Home » І сміх, і гріх: підсумки року для нової Верховної Ради

І сміх, і гріх: підсумки року для нової Верховної Ради

Фото: VoxUkraine

Дев’ята Верховна Рада України розпочала свою роботу наприкінці серпня. За цей час у стінах парламенту було все: турборежим, важливі рішення, несподівані заяви, кнопкодавство й скандали. Грудень – час підбиття підсумків року, що йде. Тож можемо пригадати, чим «відзначилися» члени парламенту дев’ятого скликання та навіть нагородити «переможців» у деяких символічних номінаціях.

Ключові рішення

Оскільки пропрезидентська партія має монобільшість у парламенті, закони, анонсовані Володимиром Зеленським, майже одразу знайшли підтримку серед нардепів. Закон «Про імпічмент президента», зміни у діяльності органів суддівського врядування, покарання депутатів за прогули – те, на що було вирішено зробити ставку одразу. Швидкий темп роботи та чіткі рішення викликали народне схвалення. Хоча багато експертів силовили думку, щодо суперечливості рішень. Питання монобільшості є одним з найбільш контроверсійних. Адже такий розклад сил робить необов’язковим діалог та пошук взаєморозуміння між парламентськими фракціями. 

Після вето Володимира Зеленського депутати все ж ухвалили новий виборчий кодекс з президентськими поправками. Тепер передбачається застосування пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Також відтепер зникне самовисуванство. 

Зняття депутатської недоторканності підтримала більшість нардепів – 291 особа. Однак є й вагомі протиріччя: якщо раніше для притягнення депутата до кримінальної відповідальності була потрібна згода парламенту, то тепер достатньо лише рішення генерального прокурора. А ось СБУ, НАБУ, САП та ДБР чомусь таких повноважень не надали. 

Однією з найскандальніших ініціатив стало питання ринку землі, яке спричинило численні протести. Підтримали законопроєкт лише «Слуги народу» та позафракційні депутати. Основні претензії противників – великі обсяги землі, яку можна отримати в одні руки, імовірний дозвіл купувати українську землю іноземцям та відсутність гарантій того, що цю землю не придбають росіяни.

Також анонсували масштабну підтримку бізнесу. Йшлося навіть про звільнення від певних податків людей віком до 27 років. Утім, існують питання щодо махінацій і переписування бізнесу на молодших членів родини. 

Питань до Верховної Ради виникало багато. Зокрема, у згаданому вже законі про депутатську недоторканність, про судову реформу, про бюджет на наступний рік, у якому не передбачається ні істотного підвищення зарплат, ні фінансування «Держави в смартфоні», про яку так багато говорив президент. Але загалом Верховна Рада дев’ятого скликання поки своєму курсу не зраджує, тож можемо подякувати депутатам принаймні за це. 

Фото: Unsplash

Ляпи, яскравіші за бенгальські вогні

Українські нардепи традиційно «відзначилися» не лише професійною діяльністю. І навіть оновлений парламент уже встиг запам’ятатися бійками та фейлами народних обранців і навіть б’є певні рекорди за цими показниками. Оголосімо «переможців» у символічних номінаціях!

Номінація «Кнопкодав року» 

Запровадження кримінальної відповідальності за кнопкодавство не зупиняє відчайдухів. На перемогу претендували одразу кілька кандидатів. Серед них Василь Нимченко, народний обранець від «Слуги народу», один із співавторів законопроєкту, який передбачає покарання за кнопкодавство. Проте впевнену перемогу здобув представник ОПЗЖ Сергій Ларін, який сконструював пристрій із книг і стосів паперу, що дозволяє «непомітно» голосувати замість сусіда.

Номінація «Коментар року»

Беззаперечним переможцем стає депутат «Слуги народу» Микола Тищенко. Колись Гемінґвея попросили написати найкоротше оповідання, яке розчулить кожного, і письменник просто процитував відповідь пана Тищенка на питання про формулу Штайнмайера. Депутат розповів, що механізм передбачає розведення військ на Донбасі, а потім нагадав, що для надування надувної ляльки необхідна інструкція. Навіщо – питання риторичне. Цей потужний спікер також відомий тим, що не зміг пояснити, що таке Іловайська трагедія, і назвати Міністра охорони здоров’я України.

Номінація «Лист Санта Клаусу» 

Здається, номінанти не завжди усвідомлюють, що у Верховній Раді кожен їхній рух знаходяться під прицілом камер. Тому маємо кілька претендентів. Ліза Богуцька, яка у повідомленні пояснювала, чому Арсен Аваков має залишитися на посаді голови МВС, звісно, була близькою до перемоги, але її все ж обійшов Богдан Яременко, який «засвітив» одну дуже пікантну переписку.

Номінація «Кива року»

А от Ілля Кива постарався так сильно, що для нього довелося вводити окрему номінацію. Підозрілі рухи під столом, перегляд дивних відео на засіданні Верховної Ради та погрози порізати всіх на шматки роблять пана Киву недосяжним для конкурентів.

У номінації «Бійка року», без сумніву, перемагає дуель Олега Ляшка та Андрія Геруса. Оскільки Олег Валерійович вже не є народним депутатом (хоча, схоже, він іноді про це забуває), у якості місця поєдинку було обрано нейтральну територію – аеропорт «Бориспіль». 

Таким був цей рік для Верховної Ради України дев’ятого скликання: часами продуктивний, а іноді й непрофесійний. Нагороджуючи «зірок» парламенту, мимоволі згадуєш народне прислів’я: «і сміх, і гріх». Однак, поки нам лишається тільки загадувати новорічні бажання та сподіватися, що прийдешній рік буде кращим для кожного з нас.

Михайло Цирук

 

   

ПОДІЛИТИСЯ: