Перейти до вмісту
Home » Коли Ізраїль та Палестина скажуть «прощавай» зброї: загострення конфлікту

Коли Ізраїль та Палестина скажуть «прощавай» зброї: загострення конфлікту

Фото: Israel Policy Forum

Ізраїль – країна, яка вже давно стала пороховою діжкою серед мінного поля. 2019 був особливим роком в історії ізраїльсько-палестинського конфлікту. Кожного дня військові знаходяться в стані повної готовності до нових атак з боку Сектору Гази, які цьогоріч набрали небачених раніше масштабів. Говорити про військовий потенціал Ізраїля, про спецоперації та напади з боку угруповання «ХАМАС» та «Ісламський джихад» можна дуже довго, але сьогодні коротко про те, які корективи 2019 рік вніс у складні відносини Ізраїлю та Палестини. 

У листопаді 2018 року Ізраїль та «ХАМАС» дійшли згоди щодо припинення вогню. Березень 2019 року: цивільне населення Тель-Авіву вперше з 2014 року почуло голос сирен, які зреагували на дві ракети випущені з боку Палестини. Ні «ХАМАС», ні «Ісламський джихад» не беруть відповідальність за запуск ракет і наполягають на помилці під час технічних робіт. Відповідь «ЦАХАЛ» не змусила довго чекати. Військові атакували близько ста цілей в Секторі Гази. Усього за два тижні, 25-го березня, ще одна ракета Сектору Гази зруйнувала будинок в передмісті Тель-Авіва.

Травень – за два дні 430 ракет були запущені в повітряний простір Ізраїлю, лише сотню з яких встигла перехопити тактична система «Залізний купол». Десятки поранених та загиблих. Конфлікт відбувся саме в той час, коли лідери «ХАМАС» та джихадських угруповань проводили переговори щодо договору, який мав би привести до довготривалого припинення вогню в Секторі Гази. 

4 травня – точка відліку нового витка війни тривалістю в більш ніж 70 років. Липень – Голова Палестинської автономії заявляє, що палестинці припиняють виконання будь-яких угод та договорів, підписаних з Ізраїлем. 

Вересень – десятки ракет з боку Палестини знову потрапляють в повітряний простір Держави Ізраїль. Як і завжди, відповідь «ЦАХАЛ» миттєва та безкомпромісна: обстріли військового повітряного флоту знищують десятки стратегічних об’єктів Сектору Гази. 

Листопад – тенденція до цього місяця була незмінною, обстріли тривали з періодичністю раз на два-три місяці, так сталося й 1-го листопада, «Залізний купол» перехоплює нові ракети, направлені на територію Ізраїлю.

Події 12-го листопада кардинально змінили стан відносин між Палестиною та Ізраїлем. Ізраїльські військові, які працювали під прикриттям на стороні Палестини, визначають місцезнаходження одного з лідерів «Ісламського джихаду» – Баха Абу Аль-Атти. Отримана інформація була використана повітряним флотом «ЦАХАЛ», який ліквідував лідера.

Саме ця подія призвела до нових обстрілів, у знак помсти палестинців. 2 дні, 400 ракет, десятки поранених – саме такою була відповідь Сектору Гази за вбивство Абу Аль-Атти. 14-го листопада за посередництвом Єгипту була укладена згода щодо припинення вогню. Проте й досі незгодні з подібним рішенням проводять кулеметні обстріли та поодинокі запуски ракет на територію Ізраїлю, останній з яких датований 19-м грудням. Відповідальність за подібні інциденти ні «ХАМАС», ні «Ісламський джихад» на себе не беруть. 

Що буде далі? Залишається тільки гадати, проте експерти наполягають на думці, що довгого затишку чекати не доведеться. Можливо, саме 2019 рік зсунув ізраїльсько-палестинський конфлікт з мертвої точки, та вже наступного року ми зможемо зафіксувати новий етап в історії арабо-ізраїльського протистояння. 

Валерія Рибіцька

ПОДІЛИТИСЯ: