Перейти до вмісту
Home » Кінотуризм: більше на пасемо задніх

Кінотуризм: більше на пасемо задніх

«Чорнобиль», 2019 (авт. ідеї Крейг Мазін)

Тисячі туристів їдуть до Ісландії та Хорватії, щоб побувати на місцях зйомки серіалу «Гра престолів»: відвідати Вінтерфелл, Чорний замок та інші локації. У Нову Зеландіє запрошують фанатів фільму Пітера Джексона «Гоббіт». До Польщі – «Списку Шиндлера», до Сицилії – «Хрещеного батька». Складно навіть уявити скільки «поттероманів» щороку приїздить до Англії, щоб стати частиною улюбленої історії.

Тим часом для України кінотуризм – новинка. До нас завжди приїжджали подивитися на Криворівню, мальовниче село Гуцульщини. Саме тут знімали фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» і саме тут знаходиться хата-музей знаменитої української стрічки. 

Сьогодні вітчизняний кінематограф стрімко розвивається. А це означає, що мусить розвиватися і кінотуризм. У Львові можна стати учасником театралізованої екскурсії місцями зйомки фільму «д’Артаньян і три мушкетери». У стрічці «зіграли роль» Палац Потоцьких, Будинок учених, Вірменський собор, Підгорецький замок та чимало інших відомих архітектурних див Львова.

Шкода лише, що рекордну кількість туристів до України привабив американський серіал «Чорнобиль» від HBO. Після його виходу іноземці масово почали їхати в Україну, щоб побачити місце катастрофи на власні очі. Глава Асоціації чорнобильських туроператорів і засновник компанії CHERNOBYL TOUR Ярослав Ємельяненко каже, що чорнобильський туризм існує вже понад одинадцять років. Утім, серіал підігрів інтерес, і охочих стало більше. За словами Ємельяненка, цьогоріч Чорнобиль відвідали вже 125 тисяч туристів, серед яких до 10% – учасники туру за серіалом від HBO. «З цієї кількості 85-90% – іноземці».

У Тетерівській сільській об’єднаній територіальній громаді (ОТГ), що межує з Житомиром, починають розвивати кінотуризм на локаціях, де проходили зйомки українсько-словацького серіалу «Слов’яни». В управлінні курортів та туризму Закарпатської ОДА пропонують започаткувати кінотуризм, адже взимку на Синевирі знімали фільм із Жаном Рено, а тепер приїхав актор Роберт Патрік, зірка фільму «Термінатор».

Чи означає все це, що кінотуризм в Україні на достойному рівні, говорити ще рано. Але перспективність такого виду туризму очевидна. Здається, Україна усвідомлює, що кінотуризм – справа прибуткова і вдячна, бо поповнює казну та популяризує нашу культуру.

Анастасія Пуха

ПОДІЛИТИСЯ: