Перейти до вмісту
Home » ЯК ЛУГАНЩИНА ДОЛАЄ НАСЛІДКИ МАСШТАБНОЇ ПОЖЕЖІ

ЯК ЛУГАНЩИНА ДОЛАЄ НАСЛІДКИ МАСШТАБНОЇ ПОЖЕЖІ

Волонтери організували збір допомоги постраждалим від масштабної пожежі, що виникла 6 липня у Новоайдарському районі Луганської області. Продукти харчування, одяг, предмети особистої гігієни стали товарами на вагу золота для мешканців села Смолянинове, які котрий день поспіль долають наслідки вогняної стихії.

Авторка “Format 21” з’ясувала, як борються з вогнем і наслідками пожежі на Луганщині .

Яка ситуація зараз

За оперативною інформацією Головного управління ДСНС у Луганській області, ввечері 9 липня пожежу вдалося локалізувати. Вогонь знищив 23 та пошкодив 36 житлових будинків в селі Смолянинове, згоріли 80 дачних будинків кооперативу «Вовче озеро». П’ятеро людей загинули, ще троє – знаходяться у лікарні, 34 надали допомогу без госпіталізації.

Постраждалих внаслідок пожежі госпіталізували до Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні. Головний лікар медзакладу Роман Водяник завіряє, що лікарня готова надати допомогу усім постраждалим, має вільні місця та повністю забезпечена необхідними медикаментами. Медик радить не перераховувати гроші для нібито закупівлі ліків, бо цим можуть скористатися шахраї.

Врятувати найцінніше 

Жителі Смолянинового розказують, як намагалися допомогти один одному якомога швидше покинути небезпечну територію. Налякані люди заскакували до зустрічних автівок на ходу. Головне було врятувати найцінніше: життя своє і рідних.

Мешканка села Смолянинове оглядає зруйноване вогнем подвір’я і ділиться, що ніколи не забуде думку про можливу смерть чоловіка, коли не змогла до нього додзвонитися. Чоловіку ж вдалося прорватися крізь вогневу завісу і врятувати односельчанок із дітьми.

“Він ото набив машину. Бачить біжить Валя (сусідка, – авторка) з двома дітками. Він їх підібрав. Потім стоїть жіночка й просить забрати з собою. Коротше, кого міг забрати усіх забрав”.

Відео: Чат волонтерів у Фейсбуці 

“Від будинків не залишилося нічого”

З перших годин пожежі волонтери організували збір продовольства для рятувальників і постраждалих.

Фото: Чат волонтерів у Фейсбуці

Згуртованість і швидка координація для сєвєродонеччан є звичною справою. Війна навчила людей бути готовими швидко прийти на допомогу. При ДСНС у Сєвєродонецьку створили волонтерський штаб, куди вже з вечора 6 липня почали зносити воду, продукти, одноразовий посуд. Активізували свою роботу офіс “Восток-SOS”, відділення Червоного Хреста.

“Це дуже страшно. Від будинків не залишилося буквально нічого, тільки фундамент. Ми одразу організували збір грошей. Кожен приносив з дому що міг: крупи, одяг. Усе це потім відвезли до штабу ДСНС і допомогли доставити в село”, – розказує Михайло Руденко, волонтер курсантсько-студентського самоврядування Луганського державного університету внутрішніх справ. Зовні стриманий, небагатослівний хлопець не може приховати емоцій, коли згадує про людей, які залишилися на вулиці без нічого.

“Люди втратили все, розгублені. Просять краплі для очей, ліки від кашлю, заспокійливе. Сім’ї з дітьми потребують дитячого харчування. Сьогодні (8 липня, – авторка) вже виникла потреба у свіжих овочах, засобах особистої гігієни, одязі”, – зазначає Юлія Самохвалова, менеджерка з комунікації та франдрайзингу БФ “Восток-SOS”.

До волонтерських ініціатив мають можливість долучитися усі небайдужі, адже робочі руки зайвими не бувають.

Запропонували свою допомогу і в хостелі “Уют”, тут готові безкоштовно поселити евакуйованих.

“Я не можу нічого не робити, коли люди в біді. У мене 10 вільних місць, нехай живуть, скільки треба. Грошей не братиму, ще й допоможу у відновленні документів за потреби”, – зазначив під час телефонної розмови директор закладу Ярослав Богомаз.

Близькість до лінії розмежування диктує свої умови

Ще одним викликом є те, що деякі постраждалі втратили документи у вогні. У цій ситуації важливо отримати належну правову допомогу, тому коли стало відомо про масштаби лиха, відділи ДРАЦС Луганської області розпочали надавати консультації і правову допомогу у відновленні документів.

Заступниця начальника Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Харків) у Луганській області Людмила Черненко повідомила, що Новоайдарський, Сєвєродонецький, Старобільський відділи ДРАЦС готові надати оперативну допомогу у відновленні як паспортів, свідоцтв про народження, так і документів, що засвідчують право власності.

“Якщо у людини при собі буде пошкоджений паспорт, ми його зможемо відновити ледь не на наступний день. Також достатньо швидко вдасться відновити знищений паспорт, якщо збереглися документи батьків цієї особи, закордонний паспорт чи інший документ, що дозволяє її ідентифікувати. Процедура поновлення здійснюється безкоштовно – за винятком сплати обов’язкового державного мита. За неможливості надати будь-які інші папери, відновлення документів можливе лише через суд. У такому разі можна отримати безоплатну допомогу від Бюро правової допомоги, що діє у Сєвєродонецьку”, – зауважила Людмила Черненко.

Також фахівчиня наголосила на наявній етичній і юридичній проблемі з поновлення документів. Новоайдарський район знаходиться у відносній близькості до лінії розмежування з непідконтрольною Україні територією, і чуже горе можуть використати представники незаконних формувань для своєї легалізації на території України через поновлення нібито втрачених документів. Тому після ліквідації пожежі серед першочергових завдань має бути не лише вирішення матеріальних і психологічних потреб постраждалих, але й контроль за недопущенням посягання на державну безпеку.

Вікторія Пилипенко, місто Сєвєродонецьк, Луганська область. Матеріал підготовлено в рамках проєкту Всеукраїнського репортерського пулу

 

ПОДІЛИТИСЯ: