Перейти до вмісту
Home » Супергерої не сидять на карантині: як стати донором крові під час локдауну

Супергерої не сидять на карантині: як стати донором крові під час локдауну

Попри зупинку транспорту та повний локдаун у столиці продовжують працювати центри здачі крові. Сюди приїжджають небайдужі, чия суперсила — здоров’я, а зброя — кров, яка рятує пацієнтів від смерті. Вона потрібна хворим завжди, а особливо — під час карантину. Та зараз донорів катастрофічно бракує. Про те, як дістатися до центру крові та за годинну донацію врятувати трьох людей, — читайте в нашому матеріалі. 

Щодня переливання крові потребує багато пацієнтів: онкохворі, породіллі, а також люди, яким роблять операції на різних органах. Наприклад, для проведення кардіохірургічних втручань потрібна кров 2–10 донорів. А Центр дитячої кардіології і кардіохірургії в Києві проводить понад 30 таких операцій кожного дня. «Хворих доволі багато, тому кров потрібна завжди, незалежно від свят та локдаунів, —  розповідає Дарина Власенко, співзасновниця донорського проєкту “Zdaiblood”, і додає: Ми всі можемо піти на карантин, але ж хвороби — ні».

«Хворих доволі багато, тому кров потрібна завжди, незалежно від свят та локдаунів. Ми всі можемо піти на карантин, але ж хвороби — ні».

Дарина Власенко

Громадська активістка зазначає, що проблема із запасами донорської крові була завжди, але від початку пандемії ситуація дедалі погіршується, адже кількість донорів зменшується. Вона наводить таку статистику: при нормі 33 донора на тисячу осіб, в Україні до 2020 року було всього-на-всього 11. Тобто лише третина пацієнтів вчасно отримувала кров. Із початком пандемії, за різними даними, кількість донорів зменшилася ще вдвічі. Тож тепер ми говоримо про те, що лише кожна шоста людина, яка потребує крові, отримує її без проблем.

«Тож тепер ми говоримо про те, що лише кожна шоста людина, яка потребує крові, отримує її без проблем».

Дарина Власенко

Існує розповсюджений міф про те, що деякі групи крові непотрібні, адже вони достатньо поширені, то ж їх не бракує. Однак достатнього запасу не буває ніколи, адже його постійно використовують. То ж лікарні та спеціальні центри наголошують на тому, що зараз потрібна кров усіх груп, тому вони чекають на всіх небайдужих громадян.  

Запаси крові за даними Київського міського центру крові станом на 12:15 (17.04.21). Актуальні дані тут.

Центри здачі крові працюють навіть у період повного локдауну. Дістатися до них можна на власному транспорті, «зашерити» поїздку, об’єднавшись з кимось, або ж взяти самокат чи велосипед в оренду. Також компанія Bolt надає промокоди на безкоштовні поїздки на таксі для донорів. Для цього необхідно зареєструватися за посиланням та вказати дату й час, коли ви плануєте їхати. Потім з донором зв’язується координатор і видає промокод на поїздку до центра крові й назад.

Однак найперше активісти радять перевірити, чи є центри крові поблизу місця проживання. «Немає жодної лікарні в Україні, якій не потрібно крові. Тому ми завжди радимо звернутися до клінік, які поруч із будинком, та дізнатися, чи є там гостра потреба в донорах»,— стверджує співзасновниця проєкту  «Zdaiblood». Також це можна перевірити, запитавши в його представників, чи в такій системі, як donor.ua, — у них є інформація про людей, які потребують допомоги.

«Немає жодної лікарні в Україні, якій не потрібно крові».

Дарина Власенко

 Як підготуватися до донації?

Варто  переконатися в тому, що у вас  немає ніяких тимчасових чи абсолютних протипоказань. Приводом для тимчасового відсторонення може бути хвороба чи контакт із хворими, видалення зубу, вагітність, період менструації, щеплення й татуювання. За таких обставин візит доведеться відкласти на деякий період. До переліку абсолютних протипоказань входять різні захворювання, такі як СНІД/ ВІЛ, сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз та інші, які, на жаль, унеможливлюють здачу крові.

За декілька днів перед донацією необхідно притримуватися особливого харчування: не вживати жирного, смаженого, солодкого, копченого та алкоголю. У день здачі крові треба обов’язково поснідати, взяти з собою паспорт та класний настрій. 

У центрі крові безкоштовно проводять повне медичне обстеження: консультація в терапевта, перевірка стану організму, зважування й аналізи. Зокрема, перевіряють АЛТ і білірубін (показники здоров’я печінки), гемоглобін. Тут визначають групу крові, резус-фактор, а вже потім донора тестують на ВІЛ/СНІД, сифіліс та гепатит. Якщо показники відхиляються від норми — дають рекомендації.

До того ж донорство надзвичайно корисне для організму. Через постійне оновлення клітин в організмі людина живе довше (у середньому на п’ять років) і при цьому почувається набагато краще. Донори отримують профілактику серцево-судинних захворювань, мають більш стійкий імунітет та краще реагують на раптову крововтрату. «Також донори отримують емоційне задоволення, оскільки усвідомлюють, що вони допомогли не одній людині», — зазначає Дарина Власенко.

«Також донори отримують емоційне задоволення, оскільки усвідомлюють, що вони допомогли не одній людині».

Дарина Власенко

За її словами, лише за годину можна врятувати відразу кілька життів. Річ у тім, що одну дозу крові  розподіляють на три компоненти: еритроцити, плазму та тромбоцити, і використовують відразу для трьох людей. Цільну кров можна здавати раз на 60 днів (4–5 разів на рік), а її компоненти: тромбоцити та плазму, — раз на 14 днів. «Якщо помножити ці цифри на тривалість донорської кар’єри, яка може тривати і до 30 років, можна зрозуміти, що ми можемо врятувати сотні, а то й тисячі людей», — зауважує активістка.  

«Якщо помножити ці цифри на тривалість донорської кар’єри, яка може тривати і до 30 років, можна зрозуміти, що ми можемо врятувати сотні, а то й тисячі людей».

Дарина Власенко

ПОДІЛИТИСЯ: