Перейти до вмісту
Home » Графіті – вандалізм чи мистецтво?

Графіті – вандалізм чи мистецтво?

Кожен хоч раз бачив різнокольорові написи або малюнки на огорожах і будівлях. Це графіті — вуличний живопис. Зазвичай художники розписують поверхні своїм вигаданим авторським іменем. Із ним часто експериментують: додають візерунки, малюють букви різного кольору та розміру. Фантазія автора нічим не обмежується. Ця техніка називається «тегінг» і є наразі найпопулярнішою. 

«Я можу намалювати на стіні, що захочу і ніхто не буде критикувати, адже графіті — це свобода».

Sburo

Вікіпедія пише, що через графіті художники спілкуються з громадськістю та привертають увагу до мистецтва.  Однак кожен із райтерів або графітників (саме так вони себе називають), має власну мету. Наприклад, 23-річний киянин під псевдонімом Sburo сприймає графіті, як спосіб самореалізації: «Я можу намалювати на стіні, що захочу і ніхто не буде критикувати, адже графіті — це свобода». Юнак малює зазвичай один. Він уже не може зупинитися, адже постійно отримує від процесу кайф, це для нього азарт та екстрим. 15-річний Trap також малює в Києві, але з друзями. Вони разом захоплюються культурою графіті й отримують задоволення від результату. Маріуполець Beepboy за допомогою вуличного живопису веде діалог з містом: «Я бачу графіті, як спосіб відзначити, що я був у цьому місці».  

«Я бачу графіті, як спосіб відзначити, що я був у цьому місці».  

Beepboy

Ці графітники малюють декілька років і знають, де краще не залишати написів. Sburo каже, що малювати майже ніде не можна, хіба що на тематичних фестивалях. Юнак зазвичай розписує стіни покинутих будинків, адже на житлових заборонено законом. Beepboy додає, що також не можна самовиражатися на фасадах будинків та на історичних спорудах. Trap же впевнений: малювати можна всюди. Проте є місця, графіті на яких засуджують навіть самі райтери: пам’ятники та могили. 

Конфлікти з поліцією трапляються часто. Sburo розповідає: «Ти можеш отримати не тільки штраф, а й декілька зламаних ребер. Але якщо припиниш малювати після першої сутички, то ти не графітник». Trap згадує випадки, коли правоохоронці просто робили грубе зауваження або навіть виражали свою повагу до напису. За словами графітника Beepboy, поліція може сплутати групу райтерів з наркоторговцями, які рекламують свій товар на парканах та будівлях. У його команди була така ситуація. Врятував хлопців валик з фарбою, адже наркоторговці зазвичай використовують звичайний балончик. 

Format21 почув позицію творців графіті. А яке ж ставлення переважає в соціумі? Студентка університету Карпенка-Карого Софія висловила таку думку: «Це новий прояв мистецтва, який суперечить старим класичним жанрам живопису. Проте не повинно бути проплачених зображень, тих, які хоче бачити влада чи ЖЕК, наприклад: лелеки, соняшники, малюки, шаровари, козаки. Потрібно не забороняти такий вид мистецтва, а навпаки, популяризувати в правильному руслі». Зображення в місті, що зроблені за гроші — це мурали. Багато людей не знають різниці між ними і вважають мурали різновидом графіті. Ми отримали і протилежні думки: «Однакові написи на стінах, які є лише “позначкою” або “автографом” автора, які не несуть ніякої ідеї. Я вважаю, це можна назвати тільки вандалізмом».

З точки зору закону, графіті — це точно вандалізм. Раніше в Кримінальному кодексі була тільки 194 стаття, яка передбачала відповідальність за умисне знищення або псування майна. Тому в багатьох випадках графіті кваліфікували як хуліганство.

До Кримінального кодексу України пропонують внести нову статтю «Вандалізм». Зараз вона перебуває на опрацюванні у Верховній Раді. Юрист контори «Альянс правових сил» Віталій Собкович зазначає: «Стаття дасть можливість залучати до відповідальності за вандалізм (псування, незаконне розфарбовування, зокрема графіті), будівель, об’єктів єдиної транспортної системи, їх складових частин та іншого майна, розташованого в громадських місцях. Пропоноване покарання — штраф від 500 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 34 тис. грн) або позбавлення волі на строк до трьох років». 

Питання «Графіті — це вандалізм чи мистецтво», безумовно, має відповідь. Якщо графіті намальоване на житловому будинку, історичній споруді, комунальній власності — це однозначно вандалізм. Проте, якщо графіті рятує зовнішній вигляд покинутої, старої, облізлої будівлі — це мистецтво.

ПОДІЛИТИСЯ: