Перейти до вмісту
Home » Який бізнес виживе на карантині?

Який бізнес виживе на карантині?

У час карантину бізнес зазнав значного економічного удару. Це, загалом, зумовлено неактуальністю деяких сфер соціального життя. Тож відповіді на питання, який бізнес постраждав найбільше, а хто примножив свої прибутки в порівнянні з періодом до масового зачинення підприємств, — читайте далі.

Найбільше карантин вплинув на компанії, пов’язані з туризмом, що не дивно, бо всі сидять вдома. Авіакомпанії, круїзні організації, готелі, різні сервіси, типу booking.com, ну і, звичайно ж, постраждав офлайн бізнес, який не мав можливості працювати через інтернет. Якщо більшість IT-компаній просто перевела працівників на віддалену роботу й продовжує працювати, то рітейли, ресторани, кінотеатри, спортзали нічого з цим зробити не можуть. Їм довелося згорнути свою активність. Ті, що мали додаткові заощадження, дали своїм співробітникам оплачувану відпустку: хто на три тижні, хто на місяць, хто на два, у кого наскільки вистачало бюджету. Однак більшість роботодавців просто не можуть собі цього дозволити, тому що робота стоїть, відповідно, вони не здатні за ніщо платити заробітну плату. Тому ймовірність таких компаній пережити кризу залишається під великим питанням.

«Ми фірму не закривали, продавали путівки туди, куди було можна. Безумовно, попит знизився в декілька разів», — каже директор туристичної агенції Ілля Березовський.

Однак не в усіх усе так сумно. Виробники антисептиків, масок і туалетного паперу зараз у дуже вигідному становищі. І, до речі, останні досі не розуміють, як пов’язаний карантин з обсягом продажу їхньої продукції.

Мода на покупку туалетного паперу пішла з Китаю.
Місцеві жителі використовували туалетний папір як одноразовий захист: відірвав, обхопив дверну ручку й викинув.

Є ще кілька компаній, які добре розкрили свій потенціал у період карантину або робитимуть це найближчим часом.

П’ятірка напрямів, які займають лідерські позиції в період карантину.

1. Організація віддаленої роботи.

Звичайно, після того, як усі пішли на карантин, більшість продовжує працювати. Збори, наради, сервіси, конференції — усе перейшло в онлайн-формат, і це зіграло на руку сервісів відеоконференцій, таким як Zoom, Skype, Hangouts та інші. Ціна першого на фондових біржах буквально злетіла. Кількість завантажень додатків Slack, Trello й Asana, які дозволяють спільно працювати та управляти проєктами, теж постійно збільшується. Звісно, світ не був готовий до організації віддаленої роботи та вимушених змін, та все ж у багатьох з’явилася хороша можливість посісти провідне місце у своїй сфері.

2. Онлайн-освіта.

Коли дітей відправили на карантин, батьки почали думати над тим, як продовжити їхнє навчання. Деякі заклади освіти вирішили, що можна використовувати відеосервіси (Skype і подібні), дехто використовує вебсервіси, найпопулярніший — Google Classroom. Після виходу з вимушеної ізоляції цей напрямок буде набирати дуже великих обертів. Онлайн-освіта стосується не тільки школярів: значно зросла кількість користувачів на сайтах типу Coursera (сервіс онлайн-курсів — ред.). Таких сервісів зараз з’являється все більше й більше. Багато з них відкривають безплатний доступ на період карантину. Окрім цього офлайн-конференції перейшли в онлайн, почали проводить вебінари, які збирають величезну аудиторію. 

3. Підприємства в харчовій сфері й ті, що займаються кур’єрською доставкою.

Навантаження в таких компаній зараз колосальне. Такий бізнес сьогодні є продуктивним та ефективним.

«Одним з провідних бізнесів зараз може стати приготування й доставка здорової їжі», — каже Владислав Максимов, співзасновник Loggerhead, засновник TinTin, власник Bite&Go, Deli Cafe, автор проєкту ресторану «Сито-п’яно».

4. Віртуальна реальність.

gray and black HP virtual reality headset

Із переведенням співробітників на віддалену роботу зростатиме якість сервісів для підвищення зручності роботи вдома: проведення нарад, конференцій.

«Думаю більшість спортивних заходів, концертів відбуватимуться онлайн, і щоб підвищити залученість глядачів та створити ефект присутності будуть використовуватися технології віртуальної реальності», — каже розробник ігор Максим Слободянюк. Також дуже цікавий напрямок — це віртуальний туризм. Це дасть можливість людям подорожувати до будь-якої точки планети, не виходячи з дому.

5. Кіберспорт.

Зараз галузь відеоігор приносить на 120 млрд $ у рік більше, ніж кіно та музична індустрія разом узяті. Тому недивно, що під час карантину, коли люди сидять удома й хочуть себе чимось зайняти, кількість завантажень значно зросла. Останніми місяцями продаж навіть настільних ігор збільшився у 200 разів.

Розробник ігор Максим також вважає, що це реальна альтернатива традиційному спорту. «Більш того, я думаю що протягом наступних 10 років він буде збирати не менш глядачів, ніж той самий футбол. Подивіться, як розвинений футбол і як розвинена інфраструктура бідного кіберспорту. Ця різниця і буде перспективою для підприємців».

Тож, не гайте часу та використовуйте будь-яку ситуацію із користю. Адже, як бачимо, карантин може з легкістю стати плацдармом для змін на краще.

ПОДІЛИТИСЯ: