Перейти до вмісту
Home » Реанімація економіки після COVID-19: як країни світу відновлюються після кризи, спричиненої пандемією

Реанімація економіки після COVID-19: як країни світу відновлюються після кризи, спричиненої пандемією

Пандемія коронавірусу боляче вдарила по всіх сферах життя глобалізованого світу. Попри однакові проблеми країни приводять свою кризову економіку в нормальний стан різними темпами. Сьогодні ми розглянемо секрети успішного відновлення економічної стабільності провідних держав та з’ясуємо, який досвід може запозичити й Україна.

США. Голова Федеральної резервної системи (виконує функції центрального банку — ред.) зазначив, що економіка Сполучених Штатів перебуває в «переломній точці». Експерти прогнозують повернення країни на місце провідного гравця світового ринку після закінчення пандемії. Не останню роль у цьому відіграли швидкі темпи вакцинації (майже 128 млн людей отримали першу дозу вакцини, 81 млн — другу). Нещодавно в  Білому домі прозвучала заява про збільшення ліміту на прийом біженців. Це означає приплив дешевої робочої сили, що може зіграти на руку економічному відновленню.

До того ж у березні Сенат запровадив пакет стимулів на 1,9 трлн доларів, який передбачає виплати в розмірі $1400 кожному, хто має дохід менший, ніж 75 тисяч доларів на рік. Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначає, що Федеральна резервна система США знизила облікову ставку практично до нуля, що призвело до зниження кредитних ставок. За словами експерта, Центральний банк Америки фінансує державний борг, викуповуючи державні та іпотечні облігації.

«Також були продовжені виплати безробітним, виділені кошти для субсидій на доступне медичне обслуговування громадян. Зараз на розгляді в Конгресі та Сенаті США перебуває інфраструктурний проєкт Байдена в розмірі 2,25 трлн доларів, який передбачає відновлення американської інфраструктури», — коментує експерт Олександр Хмелевський.

«Завдяки вжитим заходам економіка США демонструє відновлення».

Олександр Хмелевський

Китай. Країна, що першою «одужала» від пандемії, зараз робить найбільші економічні успіхи — ВВП виріс на 18,3 % у порівнянні з 2020 роком. У чому ж секрет? Перш за все, у швидкій реакції на поширення вірусу, що дозволило взяти ситуацію під контроль. По-друге, у планово-адміністративному типі управління економікою, що означає абсолютний контроль з боку держави. Влада вжила стимулюючих заходів (випуск облігацій, звільнення від податків). По-третє, зростання експорту, на який зовнішній попит лише збільшився під час пандемії, приніс значні прибутки Китаю.

«КНР нормалізувалася швидше, ніж очікувалося, за допомогою ефективної стратегії боротьби з пандемією, суворих політичних заходів та енергійного експорту».

Пресреліз Світового банку в грудні 2020 року

Німеччина. ФРН уже майже оговталася від економічних потрясінь, але кризові явища ще присутні. Для ліквідації наслідків пандемії уряд запровадив розширення системи позик, проводив політику підтримки малого та середнього бізнесів, збільшував кількість коштів, направлених на допомогу безробітним. Масштабно фінансувалася сфера охорони здоров’я та цифрова інфраструктура. Система Kurzarbeit (тимчасова неповна зайнятість), що передбачає скорочення робочого часу працівників замість їх звільнення, допомогла зберегти тисячі робочих місць. 

Національний банк Данії

Данія. Країна, чия економічна стабільність завжди залежала від зовнішньої торгівлі, суттєво постраждала під час пандемії. Але наразі Данія демонструє чудові показники ВВП. Підвищення частки експорту (надважливої частини бюджету країни), зменшення обмежень щодо позик та інвестування в критичні галузі — ось відповідь уряду на кризу. Також  50 мільярдів данських крон також підуть на фінансову підтримку компаній, які вже довго на ринку. Мета полягає в тому, щоб уникнути звільнення значної частини працівників. Так уряд безпосередньо фінансуватиме частину витрат компаній. 

А Україна? Зважаючи на різний бекграунд та рівень кризи, Київ не зможе повністю дотримуватися чийогось сценарію на шляху до відновлення стабільності. Варто створювати власний. «На жаль, влада України вживає недостатні заходи для стимулювання економіки. Виплати по 8000 грн підприємцям не покривають збитків, яких вони зазнали через карантин. Кредити для бізнесу та населення залишаються важкодоступними, а ставки — занадто високими», — коментує кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. 

Експерт вважає, що підняття облікової ставки до 7,5 % річних призведе до зростання кредитних ставок та поставить під загрозу реалізацію програми «Доступні кредити». У 2020 р. влада витратила рекордні понад 70 млрд грн на ремонт доріг, що мало б стимулювати економіку та створювати робочі місця. Проте падіння триває, а безробіття зростає. 

«Влада має вжити більш радикальних заходів для виходу економіки з кризи. Має бути знижена облікова ставка Нацбанку принаймні до 3 %, що дало б змогу здешевити кредити. Для залучення коштів до Держбюджету Нацбанк має перейти до прямого викупу держборгу, як це роблять у США та в європейських країнах».

Олександр Хмелевський

Пандемія колись закінчиться, а життя триватиме. І доведеться виправляти негативні наслідки світової кризи. А який спосіб вибрати та в кого просити допомоги  — покаже час. 

ПОДІЛИТИСЯ: