Перейти до вмісту
Home » Як «Україна без сміття» перетворює відходи на освітні проєкти

Як «Україна без сміття» перетворює відходи на освітні проєкти

«Зовсім скоро людство не зможе і мріяти про те, щоб літати у Космос», — такі сумні прогнози робить засновниця громадської організації та станції сортування «Україна без сміття» (далі — УБС) Євгенія Аратовська. Якщо сміття в космосі ми ще не можемо сортувати, то відходи з власного будинку — легко. І для цього не обов’язково жити в Києві.

Format21 поспілкувався з керівницею освітніх проєктів організації Ольгою Чернявською й дізнався, як за допомогою відходів можна займатися просвітою людей і переманювати їх на світлий бік збереження планети. 

УБС разом зі своєю командою активно залучає людей до свідомого поводження з відходами. Для цього вони влаштовують благодійні екозабіги, проводять екскурсії на сортувальній станції й лекції в школах, пропонують співпрацю сервісам доставки їжі, допомагають офісам «озеленитися», встановлюючи в компаніях контейнери для роздільного збору відходів та проводячи тренінги робітникам, а також допомагають митцям збирати матеріали для створення артінсталяцій. 

Зараз на станцію можна принести одноразові виделки і таким чином взяти участь в оновленні артоб’єкта на Золотих Воротах — Виделкового Кота. Подібними інсталяціями митці зазвичай прагнуть привернути увагу до проблем довкілля, а Ольга Чернявська переконана: «Нехай це краще буде твором мистецтва, ніж поїде на сміттєзвалище й залишиться там назавжди, щоб отруювати землю, ґрунтові води і повітря».

Крім того, Ольга розповіла нам, що за зверненням ще одного митця на станції збирають капсули формату Nespresso, які використовують для приготування кави в кавомашині. Майбутня скульптура має вказати на те, як багато подібного сміття ми створюємо кожен день. Керівниця освітніх проєктів УБС стверджує, що організація залюбки підтримує будь-яку ініціативу, що унеможливлює потрапляння відходів у звичайний сміттєвий бак.

«Нехай це краще буде твором мистецтва, ніж поїде на сміттєзвалище й залишиться там назавжди, щоб отруювати землю, ґрунтові води і повітря».

Ольга Чернявська

Ще одна альтернатива смітнику для пластику — сцена. Тисячі пляшок стануть декораціями для екоперформансу на території станції переробки сміття «Київміськвторресурси». «Русалка ХХІ» — це переосмислення класичної казки Г. К. Андерсена, в якому порушать недитячі питання: чи існує відповідальність кожної людини за екологічний стан планети, та як його можна покращити? На допомогу колегам приходить УБС зі свідомими громадянами, бо організації мають спільну мету — подарувати друге життя відходам і не допустити їхнього гниття на звалищах.

«Ми за те, щоб на кожному куточку говорили про проблему забруднення довкілля».

Ольга Чернявська

Експертка впевнена, що будь-яка можливість привернути увагу до проблем забруднення: чи то скульптури й перформанси, чи то підручники, лекції і соціальні уроки — це добре. Зараз в Україні вже більше 30 тисяч сміттєзвалищ, а причина цьому дуже проста: «Нам ніхто ніколи не говорив про те, що не можна викидати все в один смітник. Ніхто ніколи не казав, які наслідки того, що в нашій квартирі або будинку є лише одне сміттєве відерце».

Тому команда УБС робить усе, щоб сміття перетворювалося на ресурси. Наприклад, уже зараз у Києві можна посидіти на лавочках із колишніх пластикових кришечок, які замість звалища потрапили у Сквер київських інтелігентів. Ольга сподівається, що кількість «пластикових» лавок у парках збільшуватиметься, адже станція займається цим на постійній основі. 

«Нам ніхто ніколи не говорив про те, що не можна викидати все в один смітник. Ніхто ніколи не казав, які наслідки того, що в нашій квартирі або будинку є лише одне сміттєве відерце».

Ольга Чернявська

На жаль, подібні громадські організації рідко мають фінансову підтримку держави, а законодавство України у сфері відходів занадто слабке, але бачимо й позитивні зміни. Ініціативні та небайдужі громадяни розповідають іншим про забруднення довкілля, що робить нашу країну ближчою до поступового розсмічення. 

ПОДІЛИТИСЯ: