Перейти до вмісту
Home » Мистецтво на дивані: трійка найкращих онлайн-виставок світової культури

Мистецтво на дивані: трійка найкращих онлайн-виставок світової культури

Виставки в телефоні не втратили своєї актуальності з минулого локдауну. Щороку музеї демонструють на своїх сайтах усе більше нових експозицій. Розвиваються також спеціальні додатки, в яких можна відвідати найбільші та найзнаменитіші галереї. Наприклад, Google Arts and Cultures. Це онлайн-платформа, яка надає доступ до 2 тис. музеїв світу. Там можна збільшувати і зменшувати зображення, переглядаючи найкращі твори мистецтва. Проте вона має один недолік — відсутній опис до кожного з них. 

Format21 обрав трійку музеїв, світові шедеври яких обов’язково треба побачити. Їхня графіка і функціонал на найвищому рівні. Тож, перебуваючи в них, ви зможете зануритися в атмосферу справжнього музею. Переходьте скоріш на виставку, клікнувши на назву музею!

Перше місце посідає Лувр — найбільший музей у світі, символ Парижу. Його площа — 160 тисяч квадратних кілометрів. Щоб ознайомитися з усіма експонатами, потрібно три місяці поспіль ходити музеєм. Це й не дивно, адже в Луврі зберігається 380 тисяч шедеврів мистецтва. 

В онлайн-форматі можна відвідати лише чотири виставки. Перегляд будь-якої експозиції займає приблизно п’ять хвилин, якщо ви не знаєте французької. Саме цією мовою надана інформація до кожного об’єкту. На першій виставці представлені картини від часів Ренесансу до класицизму. Ви побачите роботи відомих живописців: Делакруа, Рембрандта та Тінторетто. Друга виставка присвячена зв’язку мистецтва з владою. У чотирьох залах розташовані портрети і регалії Людовика XIII, Генріха IV, Наполеона І й інших французьких правителів.

Третя експозиція «розповість» про те, як художники використовували різні матеріали та техніки, щоб зобразити рух у танцях. Сплетіння мистецтва і хореографії демонструють полотна Деги та Родена. Остання виставка розповідає, як ілюстратори, скульптори, художники, лялькарі, кінематографісти і музиканти з усього світу надихалися міфами, надавали їм форми й оживляли. Обов’язково познайомтеся з міфологічними героями: Гільгамешем, Орфеєм, Гераклом та Ікаром — і подивіться, як їх змальовували класичні й сучасні художники.

Наступний у нашій трійці — Театр-музей Далі, розташований в іспанському місті Фігерас. Він присвячений витворам мистецтва Сальвадора Далі. Серце музею — це міський театр, де була показана одна з перших публічних виставок мистецтва юного Далі. Старий театр був спалений під час громадянської війни в Іспанії, але в 1960 році Далі та мер Фігераса вирішили відбудувати його й відкрити там музей. У галереї багато кімнат і експонатів, що описують кожен період його життя та кар’єри. Тут навіть похований сам художник. 

Музей здивує вас величезною статуєю австрійського скульптора Ернста Фукса, яка стоїть на вершині каділаку Далі. Особлива також кімната, присвячена американській акторці Мей Уест. На стіні зображені в повному об’ємі її очі, ніс, губи та волосся. У музеї також зберігається невелика добірка робіт інших художників, які збирав Далі: Еля Греко, Вільяма Бугро, Марселя Дюшана, Джона де Андреа. Онлайн-виставка дуже зручна в користуванні: натиснувши на кожен об’єкт, ви одразу побачите інформацію про нього англійською мовою.

Закінчує список Ватиканський комплекс з 54 музеїв. Фрески в них були намальовані під керівництвом Пап Римських. На сайті доступно лише 26 картинних і скульптурних галерей. Найвідоміші з них — станці (кімнати) Рафаеля, Сікстинська капела, Капели Паоліна та Ніколіна, галерея К’ярамонті. 

Станці Рафаеля — це чотири приміщення, розписані 25-річним художником разом з учнями. За 10 років вони розписали стіни образами з Біблії, міфів і легенд. На фресках зображені й відомі люди всіх часів: Арістотель, Геракліт, Діоген, Евклід, Зороастр, Мікеланджело, Піфагор, Платон та Птолемей. 

Капела Паоліна закрита для загалу, тому єдина можливість її відвідати — онлайн. У цій капелі дві останні роботи Мікеланджело. Сікстинська капела — це пам’ятник італійському мистецтву епохи Відродження. У ній представлені фрески зі сценами з життя Христа і Мойсея. Саме в цій капелі ви побачите знамениту фреску Мікеланджело «Страшний суд». Капела Ніколіна — це невелике приміщення, присвячене сценам із життя Стефана Первомученика, Лаврентія Римського й зображенням чотирьох Євангелістів.

Музей К’ярамонті познайомить вас з античною скульптурою грецького та римського мистецтва. Це чудовий шанс помилуватися статуєю Октавіана Августа, зробленою в 20 році до нашої ери й античними колонами II століття.

Виставки Ватиканських музеїв мають HD якість, але їхні експозиції не мають опису, тому просто споглядаємо шедеври мистецтва!

Format21 бажає Вам приємного перегляду. Знайомство з культурною спадщиною — це чудесне поєднання корисного та приємного на дозвіллі.

ПОДІЛИТИСЯ: