Перейти до вмісту
Home » Колір краватки має значення?

Колір краватки має значення?

Ні для кого не секрет, що кольори навіюють різноманітні асоціації та почуття. Психологи багато років стверджують, що колір впливає на людину й називають це «психологією кольору». Величезні компанії та світові бренди знають про це та через логотип формують певний імідж, який асоціювався б з компанією. Також, як і бренди передають нам емоції, колір вашого одягу передає інформацію про вас. Наприклад, ви коли-небудь звертали увагу в новинах, в яких краватках з’являються світові лідери на публіці? А помічали, що представники демократичної партії США вважають за краще синій колір краватки, а республіканці — червоний?

Зануримося трохи в історію. Сучасні краватки у звичному нам вигляді з’явилися на межі XIX–XX століть. Однак і багато років тому чоловіки любили прикрашати шию аксесуарами, які виконують ті ж функції, що й у наш час. Родоначальники сучасної краватки — шарфи римських легіонерів та шийні хустки жителів Стародавнього Єгипту і Китаю. Ці атрибути були відзнакою, їх носили тільки воїни й знатні вельможі.

У європейську моду мереживні хусточки на шию увійшли за Людовіка XIV. У XVIII столітті вони трансформувалися в жабо — мереживну оборку, що лежала на грудях пишними складками. Через кілька десятиліть краватки змінилися: вони перетворилися в довгі, вузькі та гладкі смужки різнобарвної тканини, які пов’язували на шию. Збиралися під підборіддям красивим вузлом і закріплювалися дорогоцінної шпилькою. 

Сучасна краватка була придумана й запатентована в 1924 році американським бізнесменом Джессі Лангсдорфом. Вироби з трьох шматків тканини, скроєних навскоси, до сих пір вважаються верхом стилю та елегантності.

А що ж з кольорами? Ділити американські штати на карті за принципом симпатії до певної партії придумали в 1972 році. Для наочності території зафарбовували в певний колір: синій — республіканці, червоний — демократи, за аналогією з британськими консерваторами і лейбористами. Згодом деякі ЗМІ стали використовувати зворотню гаму, можливо, через те, що демократи не хотіли асоціюватися з комуністами. У підсумку, на виборах 2000 року вперше за партіями закріпився свій колір. Відтоді республіканцям дістався червоний колір, демократам — синій (блакитний).

Психологія кольору.

Червоний колір краватки символізує енергію й упевненість у собі. Тому червоний створює враження енергійності та компетентності. Однак при авторитарному характері, краватку червоного кольору слід використовувати дозовано, тому що вона може підкреслювати агресію і схильність до домінування.

Відтінок червоного кольору теж має вагоме значення. Більш темні відтінки, наприклад, темно-червоний (він же бордовий), допомагають встановити довірливі відносини. Краватки світлих відтінків червоного, а також рожевого кольору швидше будуть сприйматися як декларація власного стилю й асоціюватимуться з творчими схильностями володаря.

Синій викликає відчуття спокою та умиротворення. Він символізує впевненість, стабільність і організованість. Сині краватки нагадують про небо й океан, які мають заспокійливу дію. Такі краватки можна сміливо носити політикам, не ризикуючи послати світу неправильний сигнал. Ніжний блакитний відтінок допоможе виглядати м’яким та вдумливим, заразом як темно-синій дасть можливість у міру виділиться.

Ось, що зазначає про ці кольори у своїй книзі «Чотириколірна людина», швейцарський психолог і розробник колірного тесту Макс Люшер:

«Червоний колір діє на кожну людину, незалежно від її віку й культури, він збуджує, стимулює, активізує. Він виражає життєву силу та впевненість у собі». 

«Темно-синій передає відчуття спокою і розслаблення. Він відповідає стану задоволення, достатку, захищеності (блакитна накидка богоматері) й самообмеження». 

Що ж з іншими? Непоганим варіантом може стати зелений колір. Він має різні значення в різних країнах — від символу відродження до кольору грошей. Однак він може виявитися занадто яскравим для повсякденного носіння на роботі. Вам вирішувати, як ви хочете запам’ятатися — кольором краватки або власною індивідуальністю. Якщо ви вже наважилася на такий експеримент, то краще обирайте однотонну краватку, без малюнку, щоб у майбутньому не стати мемом, як це сталося з Дмитром Медведєвим. Він на засідання фракції «Єдина Росія» вирішив обрати аксесуар насиченого зеленого кольору та ще і з блакитними моторолерами. Багатьма цей жест був сприйнятий як не надто серйозний та в соцмережах не змогли залишити без уваги краватку.

Також можна обрати фіолетовий. Це колір упевненості й успіху.  Вважається, що фіолетовий допомагає створити позитивне перше враження. Галстук не зовсім звичного кольору показує оточенню, що ви незалежні і впевнені в собі. Саме цей колір обрав чинний президент Перу Франциско Сагасті, коли вперше вийшов до преси після того, як його обрав Конгрес.

Якщо згадати про президента Франції Еммануеля Макрона, то він надає перевагу чорним краваткам. Цей колір — «новачок» у діловій, зокрема, та в політичній моді.  Його можуть собі дозволити лише ті, хто займає дійсно топові місця. У більшості ситуацій чорний колір краватки може виявитися зухвалим, надмірним, навіть претензійним. 

Один і той самий костюм буде виглядати по-особливому з краватками різного кольору: кожен із них несе певний посил та впливає на ваше оточення. Саме тому політики платять іміджмейкерам десятки тисяч доларів, щоб ті підібрали їм найкращі варіанти. Неважливо, в якій ситуації ви перебуваєте: спілкуєтеся з колегами, присутні на важливій зустрічі або на урочистому заході — правильний колір краватки донесе до співрозмовника ваші справжні мотиви.

ПОДІЛИТИСЯ: