Перейти до вмісту
Home » «Гід у смартфоні»: як мобільний додаток допомагає мандрувати Карпатами

«Гід у смартфоні»: як мобільний додаток допомагає мандрувати Карпатами

Зовсім скоро розпочнеться літній туристичний сезон. Не секрет, що  українські Карпати — одна з найпопулярніших локацій. Улітку лише за день на Говерлу підіймається близько тисячі туристів. Хоча більшість користується послугами гідів, часто мандрівники покладаються на власні сили та знання, обирають походи з друзями або соло-мандрівки. 

Гори особливо підходять тим, хто прагне відпочити від швидкого ритму міста, буденних справ, новин та гаджетів. Однак вимикати телефон не варто, адже в горах він неодмінно знадобиться. У цьому нас переконує Роман Гелемб’юк — іванофранківець, що розробив мобільний додаток «В похід Карпатами». Цей застосунок допомагає туристам безпечно мандрувати українськими горами. 

Роману 38 років, він програміст. У вільний від роботи час чоловік любить ходити в гори. Ідея створити мобільний додаток прийшла до нього під час однієї з таких мандрівок. 

«У мене завжди виникає питання, скільки води з собою потрібно брати в гори, чи будуть дорогою джерела, щоб наповнити пляшки, — розповідає програміст. — До цього я користувався паперовими картами, на яких є позначки з джерелами. Якось я прийшов до одного з них і виявилося, що воно пересохло. Це не дивно, адже карта зроблена п’ять років тому, і дані вже не актуальні. Тоді я подумав: добре було б зробити такий додаток, де люди могли б обмінюватися інформацією у реальному часі». 

Роман узявся за реалізацію цієї ідеї, однак не став обмежуватися лише джерелами.

«Я створив інтерактивну карту Карпат, на якій позначив місця, що можуть стати в пригоді туристам під час походу: джерела з водою, точки для привалів, колиби для ночівлі, рятувальні пункти», — розповідає Роман Гелемб’юк. 

Протягом двох років чоловік удосконалював розробку, і наразі його застосунок став справжнім «карпатським гідом». У нього вбудований навігатор усіма туристичними маршрутами Карпат, є прогноз погоди, інформація про цікаві місця, населені пункти, розклад громадського транспорту та навіть чат для спілкування. 

«Цей чат відрізняється від тих, які існують у соцмережах. Тут людина може не просто написати повідомлення, а й прикріпити своє поточне місцезнаходження. Якщо ви заблукали, інші туристи дадуть вам пораду», — наголошує Роман. 

Картами в додатку можна користуватися і без мережі Інтернет, якщо попередньо завантажити їх на телефон. Це зручно, адже зв’язок у горах часто зникає. 

За словами винахідника, додаток «В похід Карпатами» вже завантажило більше 25 тисяч людей. Кожного дня ним користується близько тисячі туристів. Вони можуть додавати фотографії, коментарі, позначати нові місця. 

«Для прикладу, ви приходите і бачите джерело, позначаєте, де воно розташоване, в якому стані, пишете коментар, фотографуєте. Згодом хтось інший може підтвердити це або спростувати, якщо джерело вже пересохло. Завдяки цьому можна мати динамічну карту Карпат. Я розраховую на те, що люди будуть обмінюватися інформацією між собою і таким чином оновлюватиметься база даних додатку», — зазначає Роман. 

Чоловік не збирається зупинятися на досягнутому. У майбутньому програміст хоче залучити до співпраці рятувальні служби. За допомогою цього застосунку вони зможуть відслідковувати маршрути туристів у горах.  

«Перед початком походу мандрівники реєструватимуться на маршруті в додатку та описуватимуть свою групу: кількість туристів, шлях, яким планують йти і т. д. Після  завершення походу мобільний застосунок сповістить, що люди повернулися, — пояснює Роман. — Якщо ж турист або група не вийшли з гір протягом тривалого часу, це може стати сигналом для рятувальників». 

Щойно з’являється вільна хвилинка, винахідник проводить її за розробкою і покращенням додатку. Робить це безкорисно, його головна мета — популяризувати туризм Карпатами та зробити його якомога безпечнішим. 

Завантажити додаток «В похід Карпатами» можна з Play Market, він безкоштовний і поки доступний лише для користувачів Android, та незабаром Роман планує розробити версію і для IOS.

ПОДІЛИТИСЯ: