Перейти до вмісту
Home » Подарунки на політичній арені

Подарунки на політичній арені

Що дарують політики і що дарують їм?  Тема ексклюзивних подарунків — особливе питання, тому що у сфері політики існує етикет. Він зазначає, які подарунки можна дарувати, а які приймати не слід. Вони завжди з таємним змістом, у якому більше недомовленості й дипломатії. 

Правила етикету в політиці

Подарунки політиків часом спеціально підібрані або виготовлені в єдиному екземплярі. Вони не можуть бути дорогими, інакше їх уважатимуть завуальованим хабарем. Колись, в епоху Відродження, дарували вишуканий посуд, прикрашений дорогоцінним камінням, твори мистецтв і т. д. Але часи змінюються й тепер дуже рідко дарують вироби з дорогоцінних каменів — винятком є подарунки коронованим особам. 

Також серед політиків прийнято дарувати годинники, але недорогі, за негласним етикетом — їх ціна не може перевищувати три тисячі гривень. Наприклад, президент Росії дарує іноземним міністрам особливі годинники з білим циферблатом, у яких зверху зображений герб.

У той же час подарунки повинні відповідати статусу. Так королева Єлизавета II отримала інкрустовану срібною чаплею лаковану скриньку від японського імператора Хірохіто. Цей птах є символом рівноваги, таким чином імператор підкреслив важливість британської королеви.

Якщо подарунок буде не ексклюзивним і стандартним, це може викликати образу в того, кому подарували й підозру в скупості або неосвідченості того, хто дарував. У політиці прийнято дарувати те, чим пишається країна — це можуть бути предмети народного промислу, нестандартні речі, виконані вручну.  

Також подарунки політиків часто говорять про те, що не прийнято висловлювати на переговорах словами. Це тонка дипломатична мова, яку розуміють ті, хто обмінюється подарунками. Наприклад, подарована французькими політиками імператору Олександру III стільниця переконала його в тому, що з Францією час сідати за стіл переговорів. Подарована ручка може натякати на те, що час підписувати важливі документи.

«Зробити доречний подарунок — це серйозна праця. Хоча, здавалося б, ми щороку даруємо подарунки десяткам людей. Ні, насправді прогадати дуже легко, а вручити річ, яка сподобається людині — начить, докласти зусиль, проаналізувати, що йому приємно, що йому до вподоби», — каже експерт з етикету Альбіна Холгова.

Невдалі подарунки для глави держави

Здається, що в сучасній політиці, найкращим способом, розтопити лід між державами, може стати подарунок, адже споконвіку він є одним із кращих способів висловити своє ставлення до людини. Це може здатися банальним, що при зустрічі на знак поваги люди дарують один одному подарунки, але дипломатичні подарунки це щось інше. Зараз традиція вручати дипломатичні подарунки перетворюється в абсурдне змагання, де кожен прагне подарувати щось дивне і, на його думку, унікальне.

Незабутній подарунок президент України Володимир Зеленський отримав під час візиту до Естонії: президент Керсти Кальюлайд подарувала електровелосипед. На рамі поруч із прапорами України й Естонії був напис: «Президенту України, його величності містеру Володимиру Зеленському».

Разом із тим, президент Франції Еммануель Макрон подарував колишньому президенту Америки Дональду Трампу саджанець дерева. Не випадково це був європейський скельний дуб: він був вирощений у лісі Белло на півночі Франції, де в кінці Першої світової війни загинули майже дві тисячі американських морських піхотинців.

«100 років тому американські солдати воювали у Франції, у Белло, щоб відстояти нашу свободу, — написав Макрон у своєму твіттері. — І цей дуб стане нагадуванням біля Білого дому про тісні стосунки, які нас пов’язують». У відповідь колишній президент США та його дружина Меланія подарували голові Франції укладену в рамку частину оббивки стільця з Блакитної кімнати Білого дому.

Зі свого боку колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі в честь 65-го дня народження Володимира Путіна особисто прилетів у Сочі, щоб привітати президента Росії і подарувати йому наволоку. На текстильному виробі був принт — машинний друк портретів у повний зріст —  президента Росії й експрем’єра Італії, які тиснуть один одному руки.

Крім того, колишній президент США Барак Обама подарував королеві Великобританії Єлизаветі II плеєр iPod. Подарунок був вручений під час зустрічі Обами і його дружини Мішель із королевою та її чоловіком у Букінгемському палаці. У iPod, подарований королеві, були записані 40 мелодій із популярних бродвейських мюзиклів, зокрема «Вестсайдські історії», «Примари опери», а також відео, зняте під час візиту Єлизавети II в США у 2007 році. Крім того, Обама підніс королеві раритетну книгу американського композитора Річарда Роджерса з автографом музиканта.

Мабуть, лідером за дивними подарунками від колег можна назвати експрезидента США Джорджа Буша-молодшого. У різний час він отримував у подарунок набір наживок для риболовлі від короля Марокко Мухаммеда VI (він, до речі, коштував усього $3), туалетні прилади від колишнього британського прем’єр-міністра Тоні Блера, книгу про боротьбу з тероризмом у паперовій обкладинці від експрезидента Польщі  Олександра Кваснєвського, живого варана від політичного лідера Індонезії Хаджі Сухарто, 136 кг ягнятини від колишнього президента Аргентини Нестора Крішнера і ролики від прем’єр-міністра Нідерландів Яна Петера. Більшість подарунків мали жартівливий характер. Так, наприклад, туалетний набір Тоні Блера натякав на обставини їх першої офіційної зустрічі з Бушем.  Тоді журналіст задав двом чоловікам питання, що в них є спільного, і Буш придумав оригінальну відповідь.

 «Ми обидва користуємося зубною пастою Colgate», — заявив він.

Президенту Венесуели Уго Чавесу подарували футболку з написом «Чому б тобі не замовкнути?». Це у 2008 році зробив іспанський король Хуан Карлос, як акт примирення. На Іберо-американському саміті стався скандал: венесуельський лідер назвав іспанського прем’єра «фашистом», за що Карлос на підвищених тонах наказав Чавесу закрити рота. Президент Венесуели подарунок прийняв, але заявив, що буде носити його лише в тому випадку, якщо вони з іспанцем поділять авторські права на цю фразу. Фраза миттєво стала «вірусною»: її друкували на значках, плакатах та статуетках.

Ніхто й ніколи, мабуть, не відмовлявся від презенту. Що б це не було, за приказкою, вихована людина дарованому коню в зуби дивитися не буде.  Але чим здивувати людину, у якої є все і трохи більше? Який подарунок обрати для керівника цілої країни? Перед персоною подібного рангу неабияке завдання: привернути увагу, зачепити новизною й,за можливості, не розв’язати світову війну. Але все ж часом важливіше чудове почуття гумору та спонтанність.

ПОДІЛИТИСЯ: