Перейти до вмісту
Home » Українські винаходи, які здатні змінити світ

Українські винаходи, які здатні змінити світ

Зазвичай прийнято вважати все імпортне кращим, усе зарубіжне — найпрогресивнішим. Але перед такими гучними заявами слід перевірити, чи немає вітчизняних аналогів, а може і флагманів. Існує багато дуже відомих українських винаходів, а молоді розуми все продовжують робити значний вклад у розвиток технічного майбутнього країни.  

Із найвідоміших українських винаходів можна виділити вертоліт, який сконструював Ігор Сікорський, гасову лампу й новий спосіб отримання самого гасу, це була розробка львівських аптекарів Ігнатія Лукасевича та Яна Зеха, ракетний двигун, Сергія Корольова з Житомирщини, якого взагалі можна вважати засновником космонавтики, а також рідкий струменевий скальпель, спосіб опріснення морської води, новий антибіотик, безкровний аналіз крові, екологічно чисте паливо, перший підводний човен і навіть поштова марка — усе це є українським. 

Проте час плине, й окрім інших неймовірних винаходів з’явилися нові шедеври від молодих науковців, які здебільшого враховують сучасну гонитву за всім екологічним через невтішний стан навколишнього середовища. 

Так, наприклад, наукове об’єднання школярів Nuka, задля зберігання лісових масивів, створили вічний водонепроникний пластиковий блокнот та безкінечний олівець зі сплаву металів.

Ще одна українська компанія Delfast розробила триколісний електровелосипед, вантажопідйомність якого складає 300 кг, а максимальна швидкість 50 км/год. 

«Delfast Bikes отримав грант від USAID Ukraine в розмірі понад 3 млн грн. Мета гранту — розробка і виробництво нової моделі електротранспорту: триколісний електробайк для кур’єрів та служб доставки з підвищеною вантажопідйомністю. Актуальність такого транспорту очевидна всім. Вантажний байк для кур’єрів (і не тільки для них) — це саме те, що потрібно зараз і, схоже, буде потрібно ще довго», — зазначив співзасновник компанії з виробництва українських електробайків Delfast Данило Тонкопій.

Модель має вантажну платформу, яку можна використовувати для зберігання коробок або перетворити на трейлер-кіоск чи на вітрину для продажу різноманітних вуличних товарів. Вона також може бути використана як рекламна платформа або засіб туристичного транспорту.

«Але насамперед байк розробляється для кур’єрських та логістичних компаній, для поштових служб і вантажних перевезень містом. Він екологічний, не споживає бензин, не забруднює повітря», — додав Тонкопій.

А от Kray Technologies створили дрон, який допомагає зменшити обсяг використаних добрив та збільшити врожайність в агросекторі. За рахунок технології ультраоб’ємного внесення, економія становить 70% пестицидів або мікродобрив. У середньому за годину дрон обробляє 27–47 га. За підрахунками вартість процедури стала в десять разів меншою, ніж при використанні літаків для обприскування.

Поширення також набула розробка школярів Олександра Протницького, Віктора Жерноклеєва, Валентина Рибінського з Харкова й киянки Юлії Шевченко, які винайшли робота для очищення океану. Їхній винахід увійшов до десятки найкращих у світі на міжнародній олімпіаді з робототехніки First Global Challenge 19 у Дубаї (ОАЕ).

На Житомирском картонном комбинате изготовили первую партию бумаги и  упаковки из опавших листьев по технологии украинского студента Валентина  Фречки - ITC.ua

Валентин Фречка — школяр із Закарпаття, у червні 2018 року презентував свій проєкт зі збереження частини ресурсів планети на Олімпіаді геніїв США. Нині він працює в Києві з командою із семи людей. Вони виготовляють папір з опалого листя.

«Я помітив, що Україна дивиться в бік прогресу й інновацій, підтримуючи наукові ініціативи. Я дійсно хочу, аби Україна розвивалася, аби українці були вільними», — поділився думкою Валентин.

Щороку Україна поповнюється талановитими, креативними та амбіційними винахідниками та стартаперами, а разом із тим — їхніми геніальними винаходами. Якщо наукова галузь України буде рухатися в тому ж напрямку, дуже скоро ми зможемо впевнено претендувати на звання передової технічної держави. 

ПОДІЛИТИСЯ: