Перейти до вмісту
Home » Життя та плани YOUKH.culture: мистецький центр на березі лиману

Життя та плани YOUKH.culture: мистецький центр на березі лиману

Улітку 2020 року на березі Дніпровсько-Бузького лиману, у селі Олександрівка Херсонської області, було створено мистецький центр YOUKH.culture. Мальовничі заходи сонця, неймовірна природа й мистецтво — усе, що резиденція в собі поєднує.

«Цього року влітку ми плануємо провести декілька проєктів, які потенційно стануть щорічними. Першим стане “Кіноберег”», — розповідає засновниця мистецького центру Євгенія Відіщева.

Резиденція заснована сумісними зусиллями двох громадських організацій, а саме ГО «Vidlik projects» і ГО «Центр “ТЕКСТ”». На створення мистецького осередку саме в селі Олександрівка Андрія Мая та Євгенію Відіщеву, його власників, надихнула природа, що оточує це місце. Прямо з її воріт відкривається краєвид на лиман, що оточений кручами й сонцем, що на заході тоне в лимані. Засновники кажуть, що метою центру є створення унікальної всеукраїнської платформи розвитку сучасного мистецтва та об’єднання творчої молоді з різних населених пунктів.

Центр одразу почав роботу з волонтерами і за три місяці минулого літа прийняв близько 50 охочих допомогти з різних куточків України. Волонтери приводили будинок до ладу. Разом із командою мистецького центру вони руйнували, будували і, що є головним для нього, — творили. Важливим правилом є те, що кожен, хто його відвідує, має залишити після себе арт-об’єкт. Того ж літа було організовано декілька резиденцій для підлітків із Донецької та Луганської областей, а також окремі культурні події для жителів села Олександрівка.

Уже навесні 2021 року «YOUKH.culture» знову зібрав волонтерів для подальшого ремонту й розвитку центру. Зараз його команда почала співпрацю з «Будуй Україну разом» і проходить навчання за програмою «БУР lab» із ментором Владиславом Сохою.

У планах резиденції зараз завершення ремонту й проведення нових масштабних проєктів. За словами власниці центру Євгенії Відіщевої, першим стане «Кіноберег» — двотижневий табір для молодих кінорежисерів та кінорежисерок з усієї країни, які в співпраці з молоддю села Олександрівка створять власні документальні фільми. 

«Також у наших планах є Театральна майстерня “Нова драма” — двотижнева лабораторія для молоді села Олександрівка, під час якої учасники й учасниці майстерні засобами театру досліджуватимуть простір, історію та звичайне життя односельчан і односельчанок, результатом якого стане документальна вистава», — розповідає Євгенія.

Завершенням цього літа стане проведення у серпні фестивалю сучасного мистецтва «О». Фестиваль поєднає в собі неформальну освіту, театр, музику та кіно в ескетичному просторі Херсонщини.

Тож планів у YOUKH.culture багато, амбіцій ще більше. Резиденція продовжує працювати, будувати, руйнувати і творити, а також й надалі приймає до себе волонтерів, тому ворота мистецького центру завжди відкриті не лише для лиману, а й для всіх охочих допомогти.

ПОДІЛИТИСЯ: